Fiziksel bir nesnenin sanal kopyası, dijital modeli veya ayna görüntüsü olarak tanımlanan dijital ikiz kavramı; mühendislik, otomotiv, turizm ve sağlık sektörlerinin yanı sıra sigorta sektörünün de odağında yer alıyor.
Dijital ikiz teknolojisi nedir?
1991’de Yale Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri Profesörü olan David Gelernter tarafından ortaya atılan, 2002 yılında Dr. Michael Grieves tarafından üretime uygulanan ve 2010’da da NASA'dan John Vickers’ın yeni bir terim olarak tanıttığı “dijital ikiz” kavramını anlatarak başlayalım. Fiziksel bir nesneyi, doğru şekilde yansıtması ve temsil edilmesi için tasarlanan sanal modele dijital ikiz deniyor. Bir nesnenin işleyişinden elde edilen tüm veriler, işleme sistemine giriliyor ve dijital kopyası oluşturuluyor, buradan da sorun ve düzeltme içeren çıktılar elde ediliyor. Bu kavram ürünler, süreçler veya tesisler için hazırlanan senaryoları hayata geçirmeden önce test edilmesini sağlıyor. Örneğin rüzgar santralindeki türbinlere yerleştirilen dijital sensörler, dijital ikize veri akışı sağlıyor. Buradaki gerçek zamanlı tüm girdilerin ışığında daha verimli tasarımlar yapılabiliyor, sorunlar iyileştiriliyor ve düzeltiliyor.
Kullanılabilen sektörler ve faydaları
Dijital ikiz teknolojisi bina, köprü, rüzgar türbini, açık deniz sondaj platformları gibi büyük yapı mühendisliklerinde; turizm ve sağlık hizmetlerinde, jet motorları, otomobil, uçak üretimi ve inşaat gibi birçok farklı sektörde aktif olarak kullanılıyor. Bu teknoloji, kurumların daha etkili araştırma ve ürün tasarımı yapmasına, daha verimli ve daha sürdürülebilir olmasına olanak tanıyor. Sürekli yeni beceriler ve yetenekler öğrenen, bu sayede ürünleri daha iyi, süreçleri daha verimli hale getirmek için içgörüler sunan dijital ikiz teknolojisinin geleceği parlak görünüyor.
Dijital ikiz sigortacılıkta nasıl kullanılıyor?
Risklere karşı alınan önlemleri içeren sigorta sektörü, teknolojiyle uyum sağlaması gereken en önemli iş kollarından biri. Sigorta sektörü risk değerlendirmesi yapmak için daha önce sadece geçmiş verileri kullanıyordu, artık dijital dönüşüm gerekiyor. Sigorta uzmanlarının salgın, deprem, sel, yangın başta olmak üzere tüm risk senaryolarını değerlendirmesine ve tahmin etmesine yardımcı olmayı sağlayan teknolojinin yeni yıldızı dijital ikizin öneminden bahsedelim.
Sigorta operasyonlarının müşteri beklentisi doğrultusunda optimizasyonunu geliştiren dijital ikiz, sigorta şirketlerinin süreçleri kolaylaştırmasına, rekabetçi primler belirlemesine ve daha bilinçli kararlar almasına olanak tanıyor. Hasarların işlenmesini, sigortalama ve dolandırıcılık tespiti gibi sigorta uygulamanın dönüştürülmesini sağlayan teknoloji; risk senaryolarını tahmin etmek, değerlendirmek ve hasarları daha gerçekleşmeden önlemek için de kullanılıyor. Böylelikle tazminat taleplerini karşılama yükümlülüklerini azaltabilen ve iş verimliliği artan sigorta şirketleri, sektörün gelişimine ve büyümesine odaklanabiliyor.
Artık değerli olan riskleri görmek ve önlemek
Dijital ikizin en önemli uygulama alanlarından biri olan mühendislik ve inşaat, sigortacılık tarafında da yoğun olarak bu teknoloji kullanılıyor. Dijital ikiz sayesinde riskler önceden belirleniyor, eğer hasar olursa sigorta şirketlerinin hasarı değerlendirmek ve ödemesi gereken primleri belirlemek için uzman incelemesi yapma zorunluluğunu ortadan kaldırabiliyor. Dijital ikiz sağlıklı verilere ulaşmayı sağladığı için sigorta dolandırıcılığın da önüne geçilebiliyor. Dijital ikizi kullanan sigorta şirketleri, sigortalılara başka şirketler tarafından sunulan risklerin veya hasar sonucu ödenecek primlerin doğruluğunu kanıtlayabiliyor, bu da sigortalı için tatmin edici ve şüphe duymayacağı bir hizmet demek oluyor. Ayrıca bu teknoloji sayesinde sigorta şirketleri, sigorta süreçlerini aksatan veya durduran bazı sorunların temeline inmek için kapsamlı bir veri analizi yapabiliyor. Günümüzde istenmeyen olaylardan kaynaklanan hasarları karşılayan sigorta şirketlerinin yerini, riskleri gerçekleşmeden gören ve engelleyen sigorta şirketleri alıyor.
Kaynak: