Sigortacılık pazarında Çin’in giderek büyümesi bekleniyor

Sigortacılık pazarında Çin’in giderek büyümesi bekleniyor

Güçlü ekonomi, hükümet yatırımları, artan tüketici bilinci ve gelişen teknolojiyle birlikte Çin’in sigorta sektöründe giderek daha da büyümesi bekleniyor. Dünyanın en büyük ikinci genel sigorta endüstrisine sahip olan Çin’de sigorta sektörü nasıl ilerliyor?

2025 yılında üç yüz on üç milyar dolarlık prim

Covid - 19 salgını Çin’deki sigorta sektörünü hareketlendirdi. Salgın sebebiyle artan sağlık harcamaları ve vergi muafiyetleri 2020 yılındaki kaza ve sağlık sigortalarına yüzde 21,2 oranında büyüme sağladı. Uzmanlar bu büyümenin 2022 yılında da devam etmesini bekliyor.

Global Data tarafından hazırlanan bir raporda Çin’in genel sigorta sektöründeki doğrudan yazılı primler 2020 yılı için 1,36 trilyon RMB yani 196,8 milyar dolar olarak kaydedildi. Rapora göre bu rakamların 2025 yılında 2,13 trilyon RMB yani 313 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 

2025 yılına kadar Çin genel sigorta piyasasında yüzde 9,5 oranında bileşik büyüme bekleniyor.
2025 yılına kadar Çin genel sigorta piyasasında yüzde 9,5 oranında bileşik büyüme bekleniyor.

Rapor, bu tahminlerin süregelen ekonomik zorluklar ve pandeminin yeniden canlanması gibi sorunlardan olumsuz etkilenebileceğini vurgularken Çin genel sigorta piyasasının 2025 yılına kadar yüzde 9,5 oranında bileşik büyüme oranına ulaşmasını öngörüyor.

Çin’in beş büyük sigorta şirketi

Piyasa değeri bakımından en yüksek değere sahip şirketler Çin’de yer alıyor. Amerika kredi derecelendirme sistemini baz alan küresel bir sigorta şirketi olan AM Best 2017 yılında hazırladığı “dünyanın en büyük 25 sigorta şirketi” listesinde beş büyük Çinli sigorta şirketine yer verdi. Liste hazırlanırken yazılan net primler (NPW) ve 2017 yılı bankacılık dışı varlıklar baz alındı.

● China Life Insurance Co.,Ltd

Yüzde yetmişi devlete ait olan China Life Insurance, 1949 yılında Beijing’de kuruldu. Hemen hemen yüz milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirkette kaza sigortası, varlık yönetimi ve diğer finansal hizmetler sunuluyor. En son 2019 yılında elde edilen verilere göre şirket beş yüz milyondan fazla müşteriye sahip. China Life Insurance, uzun vadeli bireysel ve grup hayat sigortası poliçesi, yıllık sigorta sözleşmesi ve uzun vadeli sağlık sigortası poliçesi olmak üzere toplamda üç yüz üç milyon poliçe işletiyor.

Dünya çapında altı yüz binden fazla şubesi bulunan şirket önemli bir satış gücü ve hizmet ağına sahip. China Life Insurance, New York Menkul Kıymet Borsası (NYSE), Şanghay Menkul Kıymetler Borsası (SSE) ve Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda (SEHK) işlem görüyor.

● Ping An Insurance of China Ltd.

Varlık yönetimi, yatırım ve finansal hizmetler bakımından küresel anlamdan önemli bir yere sahip olan Ping An Insurance of China, 1988 yılında Yuan Geng tarafında kuruldu. Şirketin merkezi Shenzhen şehrinde bulunuyor. 

Şirket, ilk halka arzını 2004 yılında gerçekleştirdi.
Şirket, ilk halka arzını 2004 yılında gerçekleştirdi.

İlk halka arzını 2004 yılında gerçekleştiren şirketin piyasa değeri yüz doksan dört milyar dolar civarı iken yazılan net primi ise neredeyse doksan bir milyar dolar. Ping An Insurance of China Ltd tarafından 31 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan faaliyet raporuna göre şirket toplamda 3 yüz 76 bin 9 yüz kişiye istihdam sağlıyor. Yine aynı rapordaki verilere göre şirketin yüz 84 milyon müşterisi bulunuyor. Ping An Insurance of China, Şanghay Menkul Kıymetler Borsası, Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) ve Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmekte.

● China Pacific Insurance Group

Merkezi Şanghay olan China Pacific Insurance Group, Çin Halk Bankası’nın onayından sonra 1991 yılında kuruldu. China Pacific Insurance Cooperation adlı eski bir şirketin temellerine sahip olan sigorta şirketinin köklü bir geçmişi bulunuyor. Mülk, kaza ve hayat sigortaları, varlık yönetimi ve yatırım hizmetleri sunan şirketin China Pacific Life Insurance Co., Ltd ve China Pacific Property Insurance Co., Ltd olmak üzere iki farklı iştirakı bulunuyor. Şirket Şanghay Menkul Kıymetler Borsası ve Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor.

● People’s Insurance Company of China

PICC ya da PICC group olarak da bilinen People’s Insurance Company of China, uzun bir geçmişe sahip. İlk olarak 1949 yılında People’s Bank of China şirketinin iştiraki olarak açılan şirket bir yıl geçmeden kapatıldı. 1965 yılında tekrar kurulduktan sonra 1985 yılına kadar People’s Bank of China şirketinin altında devam etti. 

PICC, Çin’in en önemli beş sigorta şirketinden biri.
PICC, Çin’in en önemli beş sigorta şirketinden biri.

Bu yıldan sonra People’s Bank of China’dan ayrılan şirketin yaklaşık 69 milyar dolarlık yazılan net primi ve 2 yüz 65 milyar dolar civarında piyasa değeri bulunuyor. 2019 yılında açıklanan verilere göre şirketin yüz 86 bin 7 yüz 87 çalışanı var. People’s Insurance Company of China, Şanghay Menkul Kıymetler Borsası ve Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor.

● New China Life Insurance Company Ltd

Kısaca NCI olarak da bilinen New Life Insurance şirketinin yarısından fazla hissesi Çin hükümetine ait. 1996 yılında kurulan şirketin merkezi Beijing’de bulunuyor. Birincil hizmeti hayat sigortası olan şirket aynı zamanda sağlık sigortası ve yatırım hizmetleri de sunuyor.

Satış gücüyle dikkat çeken şirket 32 binden fazla bireysel ve 86 binden fazla kurumsal müşteriye sahip. Hong Kong ve Şanghay Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketin piyasa değeri yaklaşık olarak yüz 34 milyar dolar olarak kaydedildi.

Kaynak:

sigortadunyasi.com

stringfixer.com/tr

tr.nesrakonk.ru/

atlas-mag.net