İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

Araç fiyatlarının çok fazla yükseldiği bu dönemde, ikinci el araçlar çok fazla rağbet görüyor. İkinci el araç alırken de dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunuyor. Bu kriterler doğrultusunda kolay ve sağlıklı bir şekilde araç satın alabileceğiniz gibi elinizdeki bütçeyi de en faydalı şekilde kullanabilirsiniz. Aracınızı satın almadan önce sizler için hazırladığımız bu rehberi mutlaka okumalısınız. 

İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyim?

Sıfır araç alırken dahi dikkat edilmesi gereken kriterler bulunuyor. Bu durum ikinci el araç almak isteyenler için daha da önem teşkil ediyor. Temelde, satın alma işleminden önce ikinci el arabanızın iyice kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci el araçlar arasında iyi ve güvenilir araç bulabileceğiniz gibi kötü ve hasarlı araçlarla da karşılaşabilirsiniz.

● Aracımı kimden aldım?

İkinci el araç alırken aracınızı kimden aldığınız ve daha önce hasar görüp görmediği çok önemli. Bu nedenle hasar sorgulama hattı olan 5664’ü arayarak satın almak istediğiniz aracın daha önceki durumunu öğrenebilirsiniz. Bu hat sayesinde, aracınızın önceki ruhsat sahiplerinin sayısını ya da aracın kaç senedir kaskolu olarak kullanıldığı gibi bilgilere erişebilirsiniz.

● Aracın fiziki durumu nasıl olmalı?

İkinci el araç alırken dikkat edeceğiniz bir diğer konu ise aracın fiziki durumu yani dış görünüşüdür. Güvenilir bir ekspertiz firmasından alacağınız rapor ile aracın fiziki olarak daha önce hangi işlemlerden geçtiğini öğrenebilirsiniz.

● Lastik durumu nasıl olmalı?

Aracın lastik durumu da ikinci el araç alırken göz önünde bulundurmanız gereken kriterlerden. Alacağınız ikinci el aracın tam performans göstermesi ve olabilecek kazaların önüne geçebilmek için lastiklerin belirli bir standardı olmalı. Lastiklerin diş derinlikleri, yasal aşınma sınırı olan 1,6 milimetrenin altında olmamalıdır. Aracı satın almadan önce diş derinliklerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Yoksa araç muayeneden geçemez. 

İkinci el araç alırken aracın kilometresinin mutlaka kontrol etmelisiniz.
İkinci el araç alırken aracın kilometresinin mutlaka kontrol etmelisiniz.

● Kilometre durumu nasıl olmalı?

İkinci el aracın kilometresini kontrol etmeniz çok önemli. Motor kullanımı ve yürür aksamların daha az yıpranması, aracın daha önce kaç kilometre yol gitti ile bağlantılı. Eğer alacağınız aracın bakımı düzenli yapılmış ve temiz kullanılmışsa araçlarda yüksek kilometreler problem oluşturmuyor. Araçların kilometresini TÜVTÜRK ve servis kayıtlarından doğrulamanız mümkün.

İnternetten ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyim?

İnternet üzerinden ikinci el araç seçerken çok rahat olsak da dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü internet üzerinden araç satın alırken dolandırılma ihtimaliniz yüksek. Web sitesinde yeni görünen bir aracın değişen parçaları olabilir.

İnternetten ikinci el aracınızı alırken satıcıya kapora vermemelisiniz. Çünkü web sitesi üzerinden verilen ikinci el araba ilanlarında dolandırıcılarla karşılaşabilirsiniz. Sahte ilanlarla kapora isteyen satıcılara paranızı gönderdikten sonra ulaşamayabilirsiniz.

Galeriden ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeliyim?

Galerilerden ikinci el araç alırken galerinin işletme yetki belgesini mutlaka incelemelisiniz. Galerinin web sitesi üzerinden ilan verilmişse ilanı detaylı olarak incelemekte yarar var. Diğer satın alma yöntemlerinde olduğu gibi galeriden ikinci el araç alırken de mutlaka ekspertiz raporu istemelisiniz. Ayrıca aracın plakasını da sorgulamalısınız. Aracın satışına engel herhangi bir durum olup olmadığını araştırın ve ruhsat üzerinde bulunan şasi numarasıyla aracın şasi numarasını mutlaka karşılaştırın. Galeriden ikinci el araç alıyorsanız test sürüşü istemeyi de unutmamalısınız.

Marka ve model araştırması nasıl yapılmalı?

Araç fiyatları, marka ve model araştırması açısından önem teşkil ediyoruz. İkinci el araç almadan önce ikinci el araç piyasasındaki fiyatları iyi araştırmalısınız. Kilometre durumunun, araç yıpranma payının ve hasar durumunun, aracın değerinin üstünde olmamasına dikkat edin. Aracın marka, model ve fiyat orantısını belirledikten sonra aracın problemlerinin olup olmadığını anlamalısınız. 

Direksiyon ve vites derilerini sürekli temas edilen yerler olduğu için değiştirmekte yarar var.
Direksiyon ve vites derilerini sürekli temas edilen yerler olduğu için değiştirmekte yarar var.

İkinci el araç alırken bütçemi nasıl belirlemeliyim?

En başta söylemiş olalım. İkinci el araç alacaksanız deyim yerindeyse “ayağınızı yorganınıza göre uzatmanız” gerekiyor. Çünkü ikinci el araçlar size tahmininizden fazla harcama yaptırabilir. Bu nedenle araç satın alınırken en yeni model ve en az kilometredeki araçlar tercih ediliyor. Hasar kaydı, boya durumu, kaza durumu, şase ve podyelerdeki durum ve motorun beynindeki parçalar da satın alma işleminden önce iyice kontrol edilmeli. Eğer dizel bir araç almayı planlıyorsanız, ortalama 200 bin kilometredeki bir araç için enjektör ya da pompa gibi aksamların tamir fiyatlarını da öğrenmelisiniz.

İkinci el aracınızı benzinli alacaksanız bobin, buji ve buji kablosu gibi aksamları değiştirmenizde fayda var. Buna ek olarak, arabanızı alır almaz periyodik bakımını da yaptırmalısınız. Motor kulakları, şanzıman takozları gibi zamanla özelliğini yitirecek parçalar için de bir bütçe ayırabilirsiniz. Ön düzen adı verilen aracın alt takımına bütçe ayırmanız en azından bir rot/balans işleminden sonra gerek var ise parçaları değiştirmeniz için yararlı olabilir.

İkinci el araç alırken güvenli para transferi nasıl yapılır?

İkinci el araç satın alırken güvenli bir şekilde para transferi yapmak çok önemli. Size vereceğimiz birkaç öneri ile güvenli para transferi yapmanız mümkün. Öncelikle noter işlemlerinden önce para transferi yapmanız biraz tehlikeli bir işlem olabilir. Çünkü satıcı arabayı satmaktan vazgeçerse mağdur olabilirsiniz.

Bankaların bloke koyması sebebiyle bazı para transferlerini elden yapmak daha kolay gelebilir ancak cebinizde yüksek miktarda para taşımak pek güvenli değil. Bu nedenle işlemlerinizi banka üzerinden yapmanız en sağlıklı yöntem. Transferin satıcının hesabına geçmesi için araç satış işleminin bekletilmesini isteyebilirsiniz. Bu da işlem gerçekleşmezse size vazgeçme olanağı sağlayacak. Ayrıca havale işleminde “araç plakası, satıcı bilgileri ve ne kadar transfer edildiği açıkça yazılmalıdır”.

Bir ekspertiz firmasında aracımı nasıl kontrol ettirebilirim?

İkinci el araç almadan önce oto ekspertiz firmalarına aracı mutlaka kontrol ettirmek gerekiyor. Oto ekspertiz firmalarında, aracın geçmişte bir kazası, değişen parçası ya da mekanik aksamında herhangi bir bozulma var mı diye uzman tarafından kontroller yapıldıktan sonra verilen ekspertiz raporuna göre ikinci el aracınızı satın almalısınız.

İkinci el araçlarda oto ekspertiz

İkinci el araçlarda ekspertiz işlemi genel olarak aracı satın alma işlemi öncesinde gerçekleşiyor. Yapılan ekspertiz satıcının haklarını koruduğu gibi alıcının haklarını da koruyor. Eğer ekspertiz işlemini yapmadan araç satın aldıysanız satıcı daha sonra karşılaşabileceğiniz herhangi bir problemden meshul tutulmuyor. 

Ekspertiz sırasında yapılan tüm işlemler bilgisayara aktarılıyor ve raporlanarak kullanıcıya sunuluyor.
Ekspertiz sırasında yapılan tüm işlemler bilgisayara aktarılıyor ve raporlanarak kullanıcıya sunuluyor.

Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır?

Oto eksperler tarafından yapılan bu kontrol işlemi öncesinde aracınızı temiz bir şekilde firmaya teslim etmelisiniz. Örneğin, kirli bir araç üzerinde yapılan boya kontrolü doğru bir sonuç vermeyebilir. Oto ekspertiz sırasında yapılan işlemler ise şu şekilde:

● Süspansiyon testi: Süspansiyon testi esnasında tekerleklerin süspansiyonları bilgisayarlı makine ile kontrol ediliyor. Test işlemi sırasında direnç kaybı bulunuyor mu, patlak herhangi bir bölge var mı, görevini tam olarak yerine getiriyor mu diye bakılıyor.

● Fren testi: Fren testi sırasında, bir cihazla aracınızın frenleri kontrol ediliyor. Sıkma değerine örnek vermek gerekirse, 130 km hızla giden bir aracın frenleme yapması halinde dengesiz frenlenen bir araç sağa ya da sola doğru çeker. Denge, dört teker üzerinde eşit olmalı. Bir tekerin diğerinden daha az frenlemesi aracın savrulmasına neden olur. Bu nedenle fren testi önem teşkil ediyor.

● Motor kondisyon testi: Araç lift ile kaldırıldıktan sonra dynometre yani motor kondisyon testinde şanzıman kısmında bulunan bölgede herhangi bir darbe ya da kırık var mı kontrol edilir. Dyno işlemi sonrasında araç lift üzerine tekrar alınıyor ve “diagnostic test” için hazırlanıyor. Bu test içerisinde araç beyni kontrol ediliyor. Araç beyninde bir arıza söz konusu ise arızanın koduna göre rapor tutuluyor.

El freni testi: El freni testiyle sağ ve sol frenlerin kuvvetleri ölçülüyor. Bu işlem sırasında frenleme şiddetine göre tekerleklerin katkı payı ölçümü, sağ/sol tekerlek farkı yüzde hesaplama işlemi ve fren şiddetine göre frenlerin yüzdeleri de hesaplanabiliyor.

Oto ekspertiz raporu ne kadar geçerli?

Oto ekspertiz raporu için belli bir geçerlilik süresi bulunmuyor. Aracınızı satmadan ya da ikinci el araç almadan önce bu raporu kesinlikle almalısınız. Böylelikle aracınızı daha hızlı bir güvende satabilir veyahut alabilirsiniz. Her ne kadar ekspertiz raporunun belli bir süresi olmasa da güncel olması önemli. Bunun yanında araç için Tramer sorgusunu da yaptırabilirsiniz.

Mutlaka test sürüşüne çıkın

İkinci el araç alırken mutlaka test sürüşüne çıkmalısınız. Çünkü aracı tanımanın en iyi ve en kolay yollarından biri arabayı kullanmak. Böylece araçla hem test sürüşü yapmış olursunuz hem de radyo, ısıtma sistemi, konfor, döşemeler, klima, tuşlar ve sinyal kollarıyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

Aracın kapı sesini mutlaka kontrol edin

Kapı sesleri kalite kontrol sırasında başvurulan yöntemlerden biri. Çünkü sürekli açılıp kapanan bir mekanizmanın arıza göstermesi muhtemel. Aracın marka ve modeline göre üretilmiş araç kapısının dayanıklılık süresini teknik servisten öğrenmeli ve testi bu bilgileri referans alarak yapmalısınız. Çünkü kalitesiz bir araç kapısının arıza göstermesi kaliteli bir araç kapısına göre daha kolay olacağı için aradaki farkı sürücünün kapıyı ne kadar zorladığıyla alakalı bir fark olarak değerlendirebilirsiniz.

Marşpiyel kontolü yapmalısınız

Marşpiyel, aracınızın gövde yapısının ayrılmaz bir parçası olan damgalı çelik bir parçadır. Aslında araca her inip bindiğimizde bu parça ile temas ediyoruz. Tavan desteklerinin yanı sıra, marşpiyeller aracınızın önünü ve arkasını bağlayan çerçevenin tek parçasıdır. Aracın gövdesinin ve çerçevesinin bir olduğu tek gövdeli otomobillerde marşpiyel, aracın alt kısmının ortada sarkmasını önleyen yapısal takviye sağlıyor. Bu nedenle aracın yan tarafında bulunan marşpiyellerin kontrolünü iyi yapmalısınız. Marşpiyeller dışarıya doğru hafif çıkıntılıysa kaldırımlarda hasar görecektir.

Ani hızlandırma testi işinize yarayabilir.

Sürüş esnasında gaz ayarınızı ani bir şekilde değiştirerek aracın hızlanmasını sağlayın. Gaz tepkimeleri ne kadar temiz ve düzenli bir artış sağlıyorsa aracın motoru da o kadar temiz ve bakımlıdır. Ancak araç gaz yüklemesine geç cevap veriyorsa Ateşleme sistemi, yakıt filtre sistemi, egzoz ve katalizatör, subap ve eksantrik ayarlarını kontrol edebilirsiniz.

Quick Sigorta Kurumsal Sigortalar

Kurumsal Sigortalarımız ile ilgili bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Teklif formunu doldurarak başvurunuzu başlatabilirsiniz.

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kurumsal-sigortalar