PİYASA 2.EL ALIMLARINDA GENÇ ARAÇLARA YÖNELDİ

PİYASA 2.EL ALIMLARINDA GENÇ ARAÇLARA YÖNELDİ

Quick Finans’ın yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun 2023 yılı Eylül ayı verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. SmartIQ iş birliği ile hazırlanan ve ikinci el online satış ve ihale platformlarından elde edilen verilere dayanarak üretilen raporda gerçekleşen satış rakamları, satış yaşlarındaki değişim ve satış hızı değişimleri değerlendirildi.

 “10 Kişiden 7’si 1-6 Yaş Araç Alımına Yöneldi”

Eylül ayında yılbaşına göre 0 km araç bulunurluğunun artmasına bağlı olarak filo şirketlerinin araç parkındaki genç araçların 2.el piyasasına sürmeleri ve araç fiyatlarındaki yaklaşık %15 seviyelerindeki düşüşün de etkisiyle piyasa satılan 2.el araçlar satışları genç araca doğru yöneldi. Şöyle ki; yılbaşında satılan her 10 araçtan 4’ü 1-6 yaş aralığındayken, Eylül ayında satılan her 10 araçtan 7’si 1-6 yaş olarak gerçekleşti.

“Ortalama Satışta Kalma Süresi Uzuyor”

Rapora göre, 2023 Eylül ayında satışlar aynı yılın bir önceki ayına göre %7 arttı. Toplamda ise, 2.605.000 adet olan 2022 yılı satışları, 2023 yılında %10 artışla 2.862.000 adede ulaştı. Buna karşılık, “Ortalama Satışta Kalma Süresi” tüm segmentler bazında 2023 Ağustos ayında 47 gün iken; aynı yılın Eylül ayında 53 güne yükseldi. 2022 yılı Ocak-Eylül ayları aralığında ortalama satışta kalma süresi 29 günken 2023 yılının aynı döneminde bu rakam 47 gün oldu. Buradaki ana etkenin araç bulunurluğunun artmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Rapordaki verilere ilişkin Quick Finans’ın önemli iş ortaklarından Otomerkezi.net’in CEO’su Muhammed Ali Karakaş: “Stok gün yaşının büyümeye devam ettiği doğru, 60-65 günleri de görebileceğini düşünüyorum. Satış fiyatlarındaki düşüş ne kadar hızlı gerçekleşirse stok günleri de o kadar düşer ve araç satışları hızlanır. Son dönemde uygulanan ekonomi politikaları çerçevesinde kredi vadelerinin kısalması tüketicilerin aylık ödeme dengelerini olumsuz etkiledi. Tüketici aylık ödemeler dengesinde taksit tutarına baktığından, vadenin uzaması faiz marjını tolere eden durumu ortaya koyacaktır.” diye konuştu.

Uyarı: Bültende verilen bilgiler ve yorumlar, SmartIQ tarafından geçmiş dönem verilerden ve piyasa araştırması sonuçlarından faydalanılarak oluşturulmuş olup, taşıtların özelliklerine veya bölgesine göre değişkenlik gösterebilecektir. Belirtilenlerin herhangi bir ürün veya markaya yönelik tavsiye veya yönlendirme olarak algılanmaması, müşteriler tarafından gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir.