Kedi ve köpeklerin tüyleri kesilmeli mi?

Kedi ve köpeklerin tüyleri kesilmeli mi?

Baharın kendisini göstermeye başlaması ve havaların günden güne ısınmasıyla birlikte neredeyse tüm evcil hayvan sahipleri aynı soruyu sormaya başlıyor: “Sevimli dostumun tüylerini kestirmeli miyim?” Cevabı işin uzmanından aldık. 

Artık birçok şehirde kedi ve köpek kuaförleri bulunuyor. Hatta “trend” tüy kesimleri o kadar popüler oldu ki belgesel kanallarında pet berberlerinin hikayelerini anlatan yapımlar bile yayınlanıyor. Ancak birçok hayvansever hâlâ emin değil. Acaba “Kedi ya da köpeklerin tüyleri kesilmeli mi yoksa kesilmemeli mi?”

Ev kedilerinde tıraş gerekli

Vetsanitas Veteriner Kliniği’nden Veteriner Hekim Halis Uçan da bu soruya “Bu konu biraz karışık” cevabını veriyor ve devam ediyor: “İnternette ‘aman tıraş yaptırmayın, kediniz - köpeğiniz kanser olur’ gibi bilgiler var. Oysa özellikle ev kedilerinde tıraş gerekli ve çok önemli. Çünkü kedilerin tüylerini yalayıp yutmaları mide, bağırsak sisteminde yumakların ve tıkaçların oluşmasına neden olabilir. Bu yumaklar sindirim sisteminde tedavi gerektiren hastalıklar, hatta bazen ölümle sonuçlanan riskler yaratır.”

Kedilerin tüylerini yalaması, çeşitli mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabiliyor.
Kedilerin tüylerini yalaması, çeşitli mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

Köpeğiniz güneşe ne kadar maruz kalıyor?

Gelelim köpeklere… Uçan’a göre söz konusu köpekler olduğunda tıraş ettirip ettirmeme kararını etkileyecek bazı kriterler var: “Köpek bütün gün bahçede güneşin altındaysa kesinlikle tıraş önermiyoruz. Ancak günde 1-2 saat; sabah erken ve akşam geç saate gezmeye çıkıyorsa tıraş olmasında bir sakınca yok. Tıraş yapılmaması durumunda sıcak ve nemin etkisiyle kediler ve köpeklerde cilt problemleri oluşabiliyor. Köpeklerde de kediler kadar olmasa bile mide, bağırsak problemleri yaşanabilir. Bir de bu kararın farklı bir boyutu var. Kedi ve köpek tüyüne alerjisi olan kişilerde tıraş sonrasında alerjik reaksiyon şiddetinin minimum seviyeye düştüğünü gözlemliyoruz. Kaloriferlerin yandığı dönemde ve yaz aylarında tüylerin kesilmesi gerekiyor. Bahar aylarında kesilince adaptasyon biraz zor olabilir. Tıraş yapılacak dönemlerde ısının 22-24 dereceden düşük olmaması gerekiyor.”

Trendlerden haberdar olun!

Küçük ırk köpeklerde trendy kesimler daha yaygın.
Küçük ırk köpeklerde trendy kesimler daha yaygın.

Sevimli dostunuzun tüylerini tıraş ettirmeye karar verdiniz. Peki hangi modeli seçeceksiniz. Bu konuda da size yardımcı olalım. Ülkemizde genelde küçük ırk köpeklerde “trendy” kesimler gözlemleniyor. En çok da Schnauzer, Pomeranian ve Yorkshire cinslerinde…

Schnauzer cinsi köpeklerde çene kısmı sakallı bir görünüm yaratacak şekilde uzun bırakılıyor. Geri kalan tüyler ise tamamen alınıyor. Bacaklardaki tüyler makas ile belirli miktarda kısaltılıyor. 

Pomeranian cinsi köpeklerde kafa kısmı topa benzetilecek şekilde tıraş ediliyor. Vücudun geri kalan kısmı da olabildiğince kısaltıyor.

Yorkshire cinsi köpeklerin tıraşı göğüsteki tüylerin tamamen kısaltılması, kafanın kendi uzunluğunda kalması ile tamamlanıyor.

Büyük ırk köpeklerde ise çoğunlukla aslan yelesi görünümü sağlayan kesimler tercih ediliyor.

Dikkat! Kimi ırklarda makine tıraşı tüy küsmesine yol açabilir.
Dikkat! Kimi ırklarda makine tıraşı tüy küsmesine yol açabilir.

Tıraş sırasında hassasiyet şart!

Tıraş sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan da bahsetmek gerekir… Pati içlerine ve yumuşak dokuların olduğu bölgelere özellikle dikkat etmek gerekiyor. Makine tıraşı uygulanan bazı ırklarda, tüy küsmesi denilen olaya rastlanabiliyor. Bunun sebebi ise üç katmanlı tüylere sahip hayvanların en alt katman tüylerinin ince bir yapıya sahip olması. Pet sahiplerinin, tüy kesimini alanında uzman isimlere yaptırmasında büyük fayda var.