Bisiklet cenneti Lüleburgaz’dan örnek proje

Bisiklet cenneti Lüleburgaz’dan örnek proje

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, belediye tarafından hayata geçirilen “Bisikletlerimizle iklim değişikliğine karşı mücadele ediyoruz” adlı proje o kadar yoğun bir ilgi gördü ki, üç olan bisikletli taksi sayısı beşe çıkarıldı. Bu bisiklet taksilere iki ayda 2 bin kişi bindi.

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinin sakinleri Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyor. İlçede ilk önce üç elektrikli bisiklet taksi hizmete girdi. Ardından bu sayı beşe çıktı.

Belediyenin Plan Proje Müdürü Seden Özen Ergin’den elektrikli bisiklet projesini dinledik: "Lüleburgaz Belediyesi her yıl kendine bir tema seçiyor. 2017'nin teması da bisikletti. Bu kapsamda pek çok etkinlik ve proje üretildi. Bunlardan biri de elektrikli bisiklet taksi projesiydi. Avrupa Birliği ve Çevre Bakanlığı'nın duyurduğu bir proje fonuna başvurduk. Projenin ismi 'Bisikletlerimizle iklim değişikliğine karşı mücadele ediyoruz'. 2016'nın sonunda proje onaylandı ve 2017'nin eylül ayında da uygulamaya geçtik."

Uygulama sekiz ayı kapsıyor. Bu uygulama çerçevesinde önce yaşlı, engelli, hamile ve çocuklu kişiler olmak üzere, tüm vatandaşlar bisiklet taksileri ücretsiz kullanıyor.

Yaşlılar çekimserdi, çok sevdiler

Bisiklet taksileri ilk etapta yaşlı, engelli, hamile ve çocuklu vatandaşlar ücretsiz olarak kullandı.
Bisiklet taksileri ilk etapta yaşlı, engelli, hamile ve çocuklu vatandaşlar ücretsiz olarak kullandı.

"Amacımız iklim değişikliğine karşı karbon salınımını azaltmak, bu çerçevede farkındalık artırıcı etkinlikler düzenlemek" diyen Ergin, vatandaşın tepkisini de şöyle özetliyor: "Çok olumlu tepkiler aldık. Öncelikle taksi ve dolmuş şoförlerinin bu uygulamaya sıcak bakmayacağını düşünüyorduk. Fakat onlar da çok destekledi. Evlerinden çıkmakta, doktora gitmekte zorlanan yaşlı, hasta, engelli ve çocuklu, hamile vatandaşlarımız bize telefonla ulaşıyor. Böylece bisiklet taksiyi rahatlıkla kullanabiliyorlar. Onlar önceliğimiz. Tabii ki her vatandaşımız bisiklet taksiye binebiliyor. Hatta turistler de ilçemizi bu taksilerle geziyor."

“Arayıp, ‘evde sıkıldım’ diyenleri gezdiriyoruz”

İlk günlerde taksilerin güvenliğinden endişe edenler artık uygulamadan memnun olduklarını dile getiriyor.
İlk günlerde taksilerin güvenliğinden endişe edenler artık uygulamadan memnun olduklarını dile getiriyor.

"Yeni ve alışılmadık bir ulaşım aracı. Sahiplenilmesinde ön yargılı davranan oldu mu?" sorusuna da Ergin'in cevabı şöyle oldu: "Yaşlı vatandaşlarımız önce biraz çekimser kaldı. Bu taksiler üç tekerlekli ve kapıları yok. Bu, onların duruma ön yargılı bakmalarına neden oldu. Can güvenliği açısından önce incelemek istediler. Fakat deneyenler çok memnun kaldı. Özellikle yaz ayları, havadar bir araç olduğu için yaşlılarımız çok tercih ediyor. Yürüme zorluğu çekenler böylelikle hem gezmiş hem de hava almış oluyorlar. Arayıp ‘’Evde sıkıldım, gezmek istiyorum" diyen vatandaşlarımızı da bisiklet taksiyle gezdiriyoruz."

Taksi sayısı beşe yükseldi

Belediyenin projesi iki ayda 2 bin kişiye ulaştı.
Belediyenin projesi iki ayda 2 bin kişiye ulaştı.

Bisiklet taksi sevilince belediye pilot uygulamayı sürdürmeye karar vermiş. Ergin'in verdiği bilgiye göre, sekiz ayda 6 bin kişinin faydalanması beklenen projede iki ay sonunda 2 bini aşkın kişiye ulaşılmış. Belediye de 130 bin nüfusu olan ilçeye daha çok hizmet verebilmek adına iki araç daha satın almış. Elektrikli bisiklet sayısı da böylece beşe çıkmış.

Bisiklete binme dersleri de var

Belediye daha önce bisiklete binmeyenler için eğitimler de düzenliyor.
Belediye daha önce bisiklete binmeyenler için eğitimler de düzenliyor.

Ergin "Tüm ilçede topluca bir bisiklet kampanyası başlattığımız için bisiklet taksi dışında yediden 70'e her kesime, her cumartesi günü bisiklete binme dersi veriyoruz. Daha önce hayatında hiç bisiklete binmeyen kişiler, bu eğitim sayesinde bisikletle tanışıyor. Ulaşım aracı olarak da kullanıyorlar" diyor. Hem iklim değişikliğiyle mücadelede hem de sağlıklı yaşam mücadelesinde çok büyük bir kazanımı pedal basarak sağlayan Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi başka belediyelere de örnek olmanın haklı gururunu yaşıyor.

Dünyadan bisiklet taksi örnekleri

Bisiklet taksilere Paris’te de rastlayabilirsiniz.
Bisiklet taksilere Paris’te de rastlayabilirsiniz.

Bisiklet taksiler dünyanın birçok ülkesinde hizmet veriyor. Hindistan'ın kaotik trafiğinde rikşalar, yani üç tekerlekli araçlar, çok tercih ediliyor. İnsanların çektiği rikşalar, bisiklet rikşalar ya da motorlu rikşalar turistlerin de ilgisini çekiyor. Tayland'ın geleneksel ulaşım araçlarından tuk-tuklar da riksaya benziyor.

ABD'nin New York ve San Diego kentlerinde ise genellikle öğrencilerin kullanarak para kazandıkları pedicab’lere rastlayabilirsiniz. Filipinler'de de geleneksel bir araç olan üç tekerlekli taksiler yaygın olarak kullanılıyor.

Çin de üç tekerli bisiklet taksiyi 1950'lerden beri kullanıyor. Meksika'da elektrikli bisiklet taksilere 'bixitaxi' deniyor. Fransa'nın başkenti Paris'te bisiklet taksi hizmeti veren dört ayrı şirket var. Barselona’daki bisiklet taksileri de çoğunlukla turistler kullanıyor. Vietnam'da taksi gibi kullanılan üç tekerlekli araçlarda ise yolcu bisikletin ön kısmındaki koltukta oturuyor.