Beslenme konusundaki trendler her geçen yıl farklılaşıyor. Dün zararlı bulunan bir besin bugün baş tacı edilebiliyor. 2018’de çok konuşulacak, kendi ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirebileceğiniz diyet türleri ve besin önerilerini derledik.
Kilo vermek için juice çılgınlığı
Sosyal medyada ünlü ünsüz pek çok kişinin kilo vermek ya da sağlıklı olmak için antioksidan özelliği olan sıkma meyve/sebze sularını tükettiklerini görür olduk. Bu sıvıların hızlı kilo kaybetmede etkili oldukları bir gerçek fakat yalnız sıvılardan oluşan bir diyet, bırakıldığı anda hızlı kilo alımına sebep oluyor. O yüzden de bu içecekler makul ölçülerde tüketilmeli ve mümkün olduğunca proteinden zengin içeriklerle hazırlanmalı. Polenli bir smoothie gibi...
Çorba akımı
Sindirimi düzenleyici, besin değeri yüksek sebze çorbalarının, sıkma meyve sularıyla yarışta önde olduğunu söyleyebiliriz. İçine pek çok şey ekleyebileceğiniz sıcak çorbalar, kışın gözdesi olacak. Tok tutma özellikleriyle de detoks meraklılarının taleplerini fazlasıyla karşılayacak. İçine, her derde deva ilikli kemik suyu eklenerek magnezyum ve kalsiyum açısından da zenginleştirilebilir.
Probiyotiklerle bağışıklık sistemini güçlendirin
Faydalı bakterilerin bağırsak florası için gerekli olduğu, probiyotiklerin de bu açıdan sindirim sistemini düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği tartışmasız kabul edilen bir bilgi oldu. Hatta bağırsaklara “ikinci beynimiz” dendiğini duymuşsunuzdur. Dikkat edilmesi gereken şey, hangi probiyotiklerin bunu başardığını bilmek. Son zamanlarda turşu, sirke, kefir, yoğurt yapımına dair pek çok şey paylaşılıyor, atölyeler düzenleniyor. Satın alabileceğiniz gibi evde kendi probiyotiğinizi hazırlamayı da öğrenebilirsiniz.
Probiyotikler ile ilgili özel içeriğimize göz atmak isterseniz tıklayın
Glutensiz diyetle şişkinlikten kurtulun
Gluten alerjisinin sadece çok hassas bünyelerde değil herkeste zararlı reaksiyonlara yol açtığını gösteren bulgular, tıp dünyasının yeni tartışma konularından. Gluten içeren besinlerin şişkinlik yaptığına dair yaygın bir inanç da bunu doğrular nitelikte. Bu tarz beslenme yaygınlaştıkça, piyasada glutensiz pek çok gıda bulmak da kolaylaştı. Glutensiz sağlıklı bir diyet uygulamak da mümkün. Önemli olan alınan gıdaların besin değerinin yüksek ve dengeli olması, her besin türünden makul miktarda tüketilmesi. Özellikle işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerek.
Antidepresan niyetine şekerden uzak durun
Hepimiz keyfimizi yerine getirmek için tatlı bir şeyler atıştırırız. Oysa uzmanlar, bunun tam tersini iddia ediyor. Yani şekerli ve işlenmiş karbonhidratla dolu paketlenmiş gıdalar, depresyona yol açabiliyor. Kan şekerindeki ani yükselmeler, ruh halinde de dalgalanmalara sebep oluyor. Tatlı krizlerini kuru meyveyle geçiştirmek uzun vadede yararınıza olur.
Veganizm yaygınlaşıyor
Sadece insanların değil tüm canlıların yaşama hakkına sahip oldukları felsefesinden yola çıkan ve günümüz gıda endüstrisine karşı politik bir tavır olarak tanımlanan veganizm, gittikçe daha çok insan tarafından benimseniyor. Etik tavrın yanında salt insan vücudunun hayvansal gıda tüketmek için elverişli olmadığını düşünerek, bitkisel kaynaklı beslenenlerin sayısı da az değil. Üstelik her geçen gün vegan diyetin protein bakımından fakir olduğu ön yargısını çöpe atacak besinler, tarifler paylaşılıyor.
Ketojenik diyetle tanışın
Son zamanlarda sıkça konuşulan ketojenik diyetin temeli, karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar yerine balık, tereyağı, zeytinyağı, et vb. gıdalarla yağ ve protein miktarı artırılıyor. Böylece vücudun, enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalacağı varsayılıyor. Bu diyetin ilginç yanı, eskiden günah keçisi ilan edilen yağların (tabii ki faydalı olanların) prestijini yeniden kazanması.
Ketojenik Diyet ile ilgili özel içeriğimize göz atmak isterseniz tıklayın
Süper gıdalar, tropikal meyveler, egzotik çaylar
Eskiden egzotik bir meyve sayılan avokado, bugün artık yerli olarak üretilen ve uygun fiyata temin edilebilen bir süper yiyecek. Yaban mersini, mango da yine kolay erişilebilir meyvelerden oldular. Bunun yanında, papaya, kamkat gibi pek çok tropik meyve, ana haber bültenlerine “mucize besin” olarak konu oluyor. Yerelde üretildiğinden daha çokça kullanılan çiya tohumu da yine protein harikası olarak sofralarımızdaki yerini koruyacağa benziyor. Papaya, kamkat, kaktüs meyvesi gibi yeni lezzetlerin yanında kambuça, pu-erh çayı gibi egzotik içecekler dertlerinize deva olmaya aday. Bunlardan erişilebilirlik, sürdürülebilirlik durumuna göre eser miktarda tüketebilirsiniz.