Uzun Yaşamın Sırrı: Ketojenik Diyet

Uzun Yaşamın Sırrı: Ketojenik Diyet

Son yıllarda Kim Kardashian ve Mick Jagger gibi ünlü isimlerce de tercih edilen ketojenik diyet daha uzun ve daha sağlıklı bir hayatın anahtarı olarak gösteriliyor.

Peki nedir bu ketojenik diyet?

Diyetin en temel özelliği karbonhidrat içeriği fakir, yağ içeriği zengin besinler içermesi!

Ketojenik diyetin faydaları saymakla bitmiyor!

Kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre düşük karbonhidratlı diyetler özellikle ileri yaşlardaki bireylerde odaklanma ve hafıza becerilerini geliştirirken, yaşam kalitesi ve süresini de arttırıyor.

Aslında ketojenik diyet 1920'li yıllarda epilepsi tedavisinde kullanılan bir beslenme şekli. Daha sonraki yıllarda ise diyetin Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlıklar, kalp hastalıkları ve kanser tedavisinde faydaları gözleniyor ve bu tedavilerde de ketojenik diyetten yararlanılmaya başlanıyor.

İlerleyen yıllarda düşük karbonhidratlı beslenmenin kilo kaybetmeyi de kolaylaştırdığı gözleniyor ve ketojenik diyet diyetisyenler ve kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilen beslenme şekilleri arasına giriyor.

Amerikada biri Dr. Eric Verdin ve John Newman, diğeri ise Dr. Ramsey tarafından yürütülen iki bağımsız araştırma ketojenik diyetin faydalarını bir kez daha kanıtlıyor.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen her iki çalışmada da araştırmacılar farelerin beslenme şekillerini değiştiriyor. Bir kısım fare ketojenik diyetle beslenirken, diğer farelere farklı diyetler uygulanıyor. Tüm fareler labirent, denge aleti ve dönen çark gibi çeşitli testlere tabii tutuluyor. Testler boyunca farelerin bilişsel- fiziksel performansları ve vücutlarındaki değişimler inceleniyor.

Araştırmacılardan Dr. Verdin: '' Ketojenik diyetle beslenen yaşça büyük fareler genç farelere kıyasla daha iyi bir hafıza performansı sergiledi.''

Ketojenik diyet vücuta üretilen beta hidroksi büritik asit (BHB) oranının artmasını sağlıyor. BHB, kalp ve beyin için enerji sağlayan ve hafıza fonksiyonlarını arttıran kimyasal bir bileşimlerden bir tanesi.

Dr. Verdin: '' BHB'nin faydalarını ilk defa bu kadar ayrıntılı bir şekilde görüyoruz. Araştırma sonuçları daha farklı çalışmaların da önünü açacak nitelikte.''

Dr. Ramsey çalışma sonuçlarının insanlar için de geçerli olacağını belirtiyor: ''İnsanlar yaşlanma sürecinde farelerin yaşadığı değişimlere benzer değişimler yaşıyor.'' Deney sonuçları yaşla ilişkili hastalıkların tedavi süreçleri hakkında yeni araştırmalara kapı açabilir.

Healthline.com'un haberine göre ketojenik diyetin kilo vermedeki önemi de yadsınamayacak kadar fazla!

Ketojenik diyet yani düşük karbonhidratlı beslenme vücudun yağ yakımını hızlandırıyor. Düşük miktarda alınan karbonhidrat vücuttaki insülin miktarının azalmasını sağlıyor. Yağ yakımının başlıca düşmanı olan insülinin azalması da otomatik olarak yağ yakımını arttırıyor.

Peki Ketojenik Diyette Neler Yemeliyiz?

1- Et ürünleri: Kırmızı et, tavuk eti, hindi eti

2- Balık: Somon, alabalık, ton balığı, uskumru gibi yüksek yağ içeren balıklar

3- Yumurta: Doğal, Omega-3 içeriği zengin yumurtalar

4-Tereyağı ve Kaymak: Mümkün olduğunca otla beslenmiş hayvanlardan üretilen ürünler

5-Peynir: İşlenmemiş peynirler: Keçi peyniri, manda peyniri, rokfor vb.

6- Kuruyemiş ve tohumlar: Badem, ceviz, kabak çekirdeği, çiya tohumu.

7-Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı.

Kaynak

www.medicalnewstoday.com

www.ibtimes.com