Aile arabası alırken dikkat

Aile arabası alırken dikkat

Öyle tek kapılı spor arabalar, her yere park etmesi kolay mini mini sevimli arabalar… Bunlar çocuklu aileler için ancak hayal olabilir! Özellikle de birden çok çocuğu olanlar için… Peki çok çocuklu aileler otomobil alırken neler bekliyor, nelere dikkat ediyor ya da etmeli? Bodur ailesine, bir aile arabasından beklentilerini; Oto Rapor ekspertiz kurumunun kurucusu Eray Üner’e ise dikkat edilmesi gerekenleri sorduk…

Aile arabası alırken en önemli konu güvenlik.
Aile arabası alırken en önemli konu güvenlik.

Eray Bey, otomotiv sektörü yeterince aile arabası üretiyor mu?

Çoğu erkeğin hayalini kurduğu tek kapılı spor otomobiller, maalesef aile babaları için bir hayal olmaktan öteye geçemiyor. Evlilik ve çocuklar, pek çok kişiyi aile arabalarını tercih etmeye yönlendiriyor. Bunun farkında olan otomotiv sektörü de bu alanda çok sayıda model üretiyor. Kısacası aile tipi otomobillerde alternatif boldur. Markaların birbirinden farklı birçok modeli arasından seçim yapmak zor. 

Çocuklu ailelerin otomobil kriterleri çocuksuz çiftlere göre çok farklı.
Çocuklu ailelerin otomobil kriterleri çocuksuz çiftlere göre çok farklı.

Peki seçim yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Araştırmaya başlamadan önce bütçenizi belirlemeniz, bu bütçeye uyan otomobillere yönelmeniz karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Beğendiğiniz otomobil ihtiyaçlarınıza uygun fakat pahalıysa, o modelin ikinci ellerine göz atmakta fayda var. Kilometresi az ve kaza geçmişi yoksa ikinci el otomobil ideal bir seçenektir. Otomobil alırken önceliğiniz, aile fertlerinin güvenliği olmalı. Bunun için de bütçenize uygun aracı seçtikten sonra ilgili aracın güvenlik açısından uygunluğunu araştırmanız gerekir. Otomobilin çarpışma test sonuçlarını Youtube üzerinden inceleyebilir, çocuk güvenliği ile ilgili önlemleri araştırabilirsiniz. Hava yastıkları ve lastik testlerinden iyi puan almış otomobiller tercih edilmeli.

Bunların dışında?

Kalabalık bir aileyseniz ve sık sık beraber yolculuk yapıyorsanız SUV, Station Wagon gibi geniş araçları tercih etmeniz, yolculuk keyfinizi artırır. Çekirdek bir aileyseniz Sedan tarzı bir araç ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterli olabilir.

Geniş bagajlı arabalar, kalabalık aileler için çok avantajlı.
Geniş bagajlı arabalar, kalabalık aileler için çok avantajlı.

Çocukların yaşı bu seçimde önemli mi?

Çocuğunuz 18 yaşını doldurduysa ve sürücü kursları araştırıyorsa, ailede sürücü sayısı artacak demektir. Eşiniz çocuğunuzu okula götürecekse hayatını kolaylaştırmak için arabaya ihtiyaç duyabilir. Bu durumları göz önünde bulundurarak herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir otomobil seçmeniz gerekir. Küçük yaşlarda çocuklarınız varsa arabanızın arka koltukları ciddi şekilde kirlenecek demektir. Deri koltuklar, kumaş koltuklara göre daha kolay temizlenir. Koyu renkli deri koltuklar leke ve kirleri daha az gösterir. Seçim yaparken bu tür ayrıntıları unutmamakta fayda var.

“Güvenlik ve konfor bizim için önemli”

Isofix sistemi, pek çok aile için olmazsa olmaz.
Isofix sistemi, pek çok aile için olmazsa olmaz.

Bodur ailesi, biri 10, diğerleri altı yaşında ikizler olmak üzere üç çocuk sahibi. Üstelik çocuklarıyla uzun yola çıkmayı seven bir aile. Burçak Bodur, “Önce güvenlik, sonra konfor bizim için çok önemli” diyor. Bodur, otomobil seçimleriyle ilgili şunları anlatıyor: “Çocuklar doğduğu andan itibaren, destek olan bir büyüğümüz ya da evde bir yardımcımız oldu hep. Biz de hepimizi rahatça sığdırabilecek, güvenli bir araç aradık. Nitekim bulduk da... Valizler, pusetler, park yatak hatta bazen mama sandalyeleri de olmak üzere birçok eşyayı yanımızda taşımak zorunda kaldığımız için, özellikle büyük bagajlı, arka koltuğunda Isofix bağlantısı olan bir araç bulmalıydık. 1.6 motor dizel, yedi koltuklu Citroen Grand Picasso’da karar kıldık. Yaklaşık altı sene hiç sorun yaşamadan kullandıktan ve büyük araç konforuna alıştıktan sonra, yine yedi koltuklu Audi Q7’ye geçtik. Bu arabamızdan da çok memnunuz ama tabii ki yakıt açısından Picasso çok daha avantajlıydı. Çok çocuklu aile için büyük bagaj ve ek koltuk hayat kurtarır!”