Otomobil muayenesi rehberi

Otomobil muayenesi rehberi

Otomobil sahibi olmak hayatı kolaylaştırsa da sorumlulukları da yok değil. Onlardan biri de muayene. Otomobillerin teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi için belli zaman aralıklarında yapılan bu muayeneler, güvenlik açısından büyük önem taşıyor. 

Otomobilini muayeneye götürecek sürücüler için ilk adım randevu almak. Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK’ün internet sitesi tuvturk.com.tr veya 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden ücretsiz randevu alınabiliyor. Randevu almadan önce dikkat edilmesi gerekense aracın borcu olup olmadığının kontrolü. Trafik cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü-otoyol borçlarını sorgulamadan aracı muayene götürmemeniz gerekiyor; çünkü borcu olan araçlara randevu verilemiyor. İkinci olarak da muayene öncesi geçerli bir trafik sigortanız olduğundan emin olmanız.

Muayeneye giderken dikkat etmeniz gerekenler

Muayene istasyonlarının adreslerine www.tuvturk.com.tr adresinden ulaşılabilir.
Muayene istasyonlarının adreslerine www.tuvturk.com.tr adresinden ulaşılabilir.

Trafik sigortanız tamam, aracınızın borcu da yok. Randevunuzu aldınız ve muayene istasyonuna gidiyorsunuz... Bu noktada unutmamanız gerekenlerse ruhsatınız, trafik sigortası belgeniz ve TC kimlik numaranızın olduğu kimliğiniz... Aracınız LPG’li ise LPG tank ve regülatörlerinin üzerinde yer alan marka ve seri numaralarının okunur şekilde olması gerekiyor. Mevcuttaki kayıtlı olandan farklı bir tanksa ayrıca montaj tespit raporu da isteniyor. Otomobilinizdeki LPG’nin ruhsata işlenmiş olması gerekiyor. Ayrıca gaz sızdırmazlık raporu da gerekli. Bu belgenin olmaması durumunda otomobiliniz hafif kusur olarak değerlendiriliyor. Motosiklet sahiplerinin muayeneye giderken kasklarını da getirmelerinin zorunlu olduğunu da belirtelim.

Eğer büyükşehir merkezlerindeki istasyonlara randevu alıyorsanız tüm muayene süresi için en az iki saatinizi ayırmanız gerekebilir. Zaman ile ilgili olarak bilmeniz gereken TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saatinin muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin yapılacağı yarım saatlik arayı belirttiği....

Otomobil muayene işlemlerinin ortalama bir saat sürdüğünü de belirtmekte fayda var. Yani istasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, seçilen istasyonun yoğunluğuna göre de farklılık gösterebilir bu nedenle ortalama iki saat gibi bir zaman ayrılması öneriliyor.

Muayeneden önce dikkat edilmesi gerekenlerden biri de egzoz emisyon ölçümünün kontrol edilmesi. Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması ağır kusur olarak değerlendirildiğinden muayeneden önce bu ölçümün mutlaka yapılması gerekiyor. Bu ölçümü de yine araç muayene istasyonlarında yaptırabilirsiniz. Araçların satışları ve devirlerindeyse Tescil Belgesi, noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen ve geçerlilik tarihi dolmamış olan "EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge" muayene sırasında yanınızda olmalı. Muayene tarihi geçmiş otomobillerin satışına izin verilmediğini de belirtmekte fayda var.

Araç size ait değilse ne yapabilirsiniz?

Araç Muayene Raporu’na göre araçlar kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak değerlendiriliyor.
Araç Muayene Raporu’na göre araçlar kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak değerlendiriliyor.

Otomobil size ait değilse aynı takvim ayı içinde bir sefere mahsus olarak ek bir belge olmaksızın muayeneye götürebiliyorsunuz. Ancak aynı takvim ayı içinde size ait olmayan başka bir araç muayene ettirmek için vekalet almanız gerekiyor. Dikkat edilmesi gerekenlerden biri de aracınızda bir tadilat yapıldıysa bunun ruhsata işlenmiş olması gerektiği... Eğer bu işlem yapılmadıysa öncelikle tadilat muayenesine başvurmalısınız.

Muayene için istasyona gittiğinizde ilk olarak aracınızı otoparkta gösterilen yere trafiği aksatmayacak şekilde park etmeniz gerekiyor. Ardından kabul işlemleri için müşteri kabul alanına gitmelisiniz. Burada bilet makinesine plakanızı girerek randevu biletinizi bastırdıktan sonra sıranız gelince müşteri kabul görevlisine tüm evraklarınızı teslim ediyorsunuz. Otomobilinizi teslim etmeden önceyse araçtaki ön ve arka koltuklardaki emniyet kemerlerini takılı ve görünür bir biçimde bırakmanız gerekiyor. Araçlarda bulundurulması zorunlu olan ilk yardım çantası, üçgen reflektörler ve yangın tüpü gibi ekipmanları muayene teknisyenin görebileceği şekilde hazır bırakılmalı. Muayene sıranız geldiğinde ise aracınızı ilgili kanal önünde Araç Muayene Teknisyeni’ne teslim ediyorsunuz. Bu işlemden sonra aracınızı yaklaşık 15 dakika sonra istasyonun kanal çıkış kapısından alabilirsiniz. Aracı sizden başka birinin teslim alamayacağını da belirtelim. Aracınızı teslim alırken muayene raporu ve diğer evrakların eksiksiz olduğunu kontrol etmenizde fayda var.

Ödemeler nakit yapılıyor

Muayene süreleri araçların türüne ve kullanım şekline göre farklılık gösteriyor.
Muayene süreleri araçların türüne ve kullanım şekline göre farklılık gösteriyor.

Araç Muayene Raporu’na göre aracınız kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak değerlendirilebilir. Peki, aracınız muayeneden kaldı diyelim o zaman ne yapmanız gerekir? Aracınız muayeneden kalırsa bir ay içinde gerekli tamiratları yaptırıp, ilk muayeneyi yaptırdığınız istasyonda ya da aynı ildeki diğer sabit istasyonlardan birinde ücretsiz olarak muayene tekrarına girmeniz gerekiyor. Bu konuda dikkat etmeniz gerekenlerse muayene tekrarına gelmeden önce ağır emniyetsiz kusurların giderildiğinden emin olmanız gerektiği... Aksi takdirde muayeneniz onaylanmaz ve bir sonraki muayeneye geldiğinizde muayene süreciniz en baştan başlar ve yeniden muayene ücreti ödemeniz gerekir. Muayene tekrarına gelirken bir önceki muayene raporunuzu da yanınıza almayı unutmamalısınız. Eğer muayenenizi tam randevulu istasyonlardan birinde yaptırdıysanız tekrar muayenesi için de tekrar randevu almanız gerekecek.

Aracınızın muayenesi kusursuz veya hafif kusurlu olarak tamamlandıysa muayene raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar saklamanız gerekir. Aynı şekilde muayene tekrarına geldiyseniz de muayene tekrar raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar saklamanız gerekiyor.

Araç muayene ücretleri nakit olarak alınıyor. Bu ücretler yıllık olarak T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün genelge ve emirleri doğrultusunda belirleniyor: 2018 yılı için muayene ücretleri, otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 305,62 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 226,56 TL, traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet için 115,64 TL olarak belirlendi. 2018 yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti ise 55 TL. İlk kez ölçüm yaptıran araçların Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı almaları gerektiğini de hatırlatalım.

Araç muayenesi ne kadar süreyle tekrarlanır? 

Araç muayenesinin gecikmesi durumunda 20 günlük gecikme bir ay olarak değerlendirilir.
Araç muayenesinin gecikmesi durumunda 20 günlük gecikme bir ay olarak değerlendirilir.

Muayene süreleri araçların türüne ve kullanım şekline göre farklıdır. Kişisel otomobillerin ve bunlara bağlı römorkların muayeneleri eğer araç sıfır ise alındığı tarihten itibaren üç yılın sonuna kadar yapılmalı. Daha sonraki senelerde ise her iki yılda bir olmak üzere muayene yaptırmak kanunen zorunlu. Herhangi bir kuruluşa bağlı resmi araçların ve bunlara bağlı römorkların muayeneleri, eğer araç sıfırsa alındığı tarihten itibaren iki yılın sonuna kadar yapılmalı. Daha sonraki senelerde yine her iki yılda bir muayene kanunen zorunlu. Lastik tekerlekli traktörler ve bunlara bağlı römorkların muayene süreleri, araç sıfır ise alındığı tarihten sonra üç yıl, ilk muayenenin ardındansa yine her üç yılda bir. İki veya üç tekerlekli araçların ve bunlara bağlı römorkların muayene süresi araç sıfırsa üç yıl, ikinci el ise iki yıl. Diğer motorlu taşıtlar, ticari araçlar ve bunlara bağlı römorkların muayeneleriyse araç alındığı tarihten itibaren bir yıl içerinde yapılmalı. Daha sonraki yıllarda yine aynı şekilde bir yılda bir olmak kaydıyla muayene işlemi gerçekleştirilmeli.

Aracınızın muayene süresi geçti ve trafik görevlileri tarafından yakalandınız diyelim o zaman ne olacak? O zaman muayenesiz araç cezası bedeli ödemek zorundasınız. Daha sonra size trafik yetkilisi tarafından muayene yapılması için bir süre tanınacak ve bu süre içerisinde aracınızı muayene ettirmezseniz bir sonraki durumda aracınız trafikten men edilebilir.