Pek çok Türk vatandaşı, farklı sebeplerle ABD’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ev satın alıyor. Peki en çok hangi ülkeler ve eyaletler tercih ediliyor; hangi fiyatlara ne tür evler alınabiliyor?
Kimi çocuğunun eğitimi, kimi yatırım, kimi de bambaşka bir yaşam sürmek için yurt dışında ev alan ya da almak isteyen pek çok Türk var. Peki Türkler en çok hangi ülkelerde, hangi şartlarla ev alıyor? Bugün bu ülkelerde gayrimenkul almak isteyen birinin gözden çıkarması gereken meblağlar neler?
Bu konuyu iki farklı uzmana danıştık. Biri; Amazon, Boeing gibi global markaların merkezi olduğu için ABD’nin, son yıllarda popüler hale gelen şehri Seattle’de emlak danışmanlığı yapan Murat Dabağoğlu. 15 yıldır Seattle’da yaşayan Dabağoğlu, son birkaç senedir bu şehrin, dünyanın pek çok yerinden olduğu gibi Türkiye’den de göç aldığını, kendisine ev satın almak için başvuran Türklerin sayısının her geçen gün arttığını söylüyor. En çok da beyaz yakalılar bu şehri tercih ediyor.
Murat Dabağoğlu, Seattle’da emlak fiyatları için, “Şu an Seattle’da en ucuz apartman dairesi 350 bin dolar civarında. Bu rakam 5 milyon dolara kadar çıkar. En ucuz müstakil ev ise 700-800 bin dolar. Bu tip evler de yerine göre 15 milyon dolara kadar çıkar. Bunlar merkez fiyatları. Arabayla şehre bir saat uzak bir yerde ise 350 bin dolara müstakil ev ya da 150 bin dolara apartman dairesi bulabilirsiniz” diyor.
ABD’de, Türk yatırımcıdan kimlik ve para dışında hiçbir belge istenmiyor. Kendinize iyi bir emlak danışmanı bulmanız yeterli. Dabağoğlu, Seattle’a hiç gitmeden, kendisine direkt parayı transfer ederek ev alıp kiraya veren Türk müşterilerinin bile olduğunu anlatıyor ve “ABD, yabancıların ev alırken değil, satarken peşine düşer. Vergisini ödeyip ödemediği konusunda…” diyor.
Türklerin favorisi Miami
Her ne kadar Seattle yükselen trend olsa da Türklerin ABD’de ev almak için her zaman bir numaralı tercihi Miami. Amerikan filmlerinin bu konudaki etkisi büyük olsa gerek!
41 yıldır global gayrimenkul pazarında faaliyet gösteren Nova Group Holding’in Türkiye CEO’su Müjdat Güler, Miami’de evlerin metrekare fiyatlarının 6 bin dolar ile 12 bin dolar arasında değiştiğini söylüyor. Bu rakam, New York’un ünlü mahallesi Manhattan’da ise 18 bin-28 bin dolar seviyesine çıkıyor.
İngiltere, Avrupa’nın gözdesi
Müjdat Güler, Türklerin yurtdışında ev alırken dikkat ettikleri konuları; güven, oturma izni ve vatandaşlık ihtimali ve çocukların eğitimi olarak sıralıyor. Bu anlamda da en çok tercih edilen ülke ABD. Bunun nedeni yapılan yatırımla oturum ve vatandaşlık ihtimalinin yükselmesi. Amerika’dan sonra en çok tercih edilen ülke İngiltere. Londra’nın en pahalı semtlerinde evlerin metrekare fiyatları 35 bin dolar civarlarında seyrediyor. Şehir dışında ise metrekaresi 3 bin dolara ev bulabiliyorsunuz.
Müjdat Güler, son yıllarda Avrupa’nın da Golden Visa programıyla tercih edilir olduğunu söylüyor. Yunanistan, Portekiz ve İspanya, Türklerin en çok Golden Visa aldıkları ve ev sahibi oldukları ülkeler arasında... Golden Visa; bu ülkelerin 2015 yılında başlattığı bir Oturum - Vatandaşlık Edinme Programı. Bu programa göre AB vatandaşı olmayanlara çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor. Programı uygulayan ülkelerin her birinin belirlediği bazı kriterler var. Bunlar, ülkenin kalkınma hızına katkı sağlayacak talepler: Devlet tahvilleri, gayrimenkul satın almak ya da istihdam sağlayacak bir şirket kurmak gibi…
Örneğin, Portekiz’den 500 bin euro’luk bir gayrimenkul alırsanız vatandaşlığa hak kazanabiliyorsunuz. Ancak Portekiz vatandaşı olabilmek için başvuru sürecinde toplam 35 gün Portekiz’de ikamet etmek gerekiyor. Portekiz’in komşusu İspanya için de 500 bin euro’luk bir gayrimenkul yatırımı gerekiyor. Bu yatırımın ardından önce bir, sonra ise iki yıllık geçici oturum izni veriliyor. Bu süreç 10 yıla tamamlanınca kalıcı oturma izni, ardından da vatandaşlık alınabiliyor.
Güler, Avrupa ülkelerinde ev fiyatlarının çok değişken olduğunu ama kabaca metrekare fiyatlarının 12 bin-15 bin avro arasında seyrettiğini belirtiyor.
Balkan ülkeleri de Türklerin radarında
Onun dışında yine gayrimenkul alarak önce oturum izni ve bir süre sonra da süresiz oturum alınabilen Balkan ülkeleri, Baltık ülkeleri, parçalanmış Yugoslavya ülkeleri de Türklerin radarında... Güler, “Tabii insanlar gayrimenkul alırken Avrupa Birliği’nin ve sistemin güvenini satın alıyor. Getirisi yüksek, fiyat artışı olan, değer kaybetmeyecek ülkeleri tercih ediyorlar” diyor.