Ev alımında paylaşım modası: Guppies

Ev alımında paylaşım modası: Guppies

Konut almanın git gide zorlaştığı ülkelerden ABD ve İngiltere’de gençler arasında yayılan bir akım söz konusu: Guppies. Buna göre iki kişi ev satın alıp mali yükleri paylaşıyor. 

Dünyada özellikle pandemi sonrasında değişen ekonomik dengelerle beraber İngiltere ve ABD gibi ülkelerde konut almak çok zorlaştı. Bu ülkelerin konut sorunuyla ilgili yayımlanan haberlerde ve makalelerde bir nevi çözüm olarak sunulan “guppies” kavramı dikkat çekmeye başladı. ABD ve İngiltere’de yükselen bu yeni akım “Arkadaş ya da sevgiliyle bir olup ev almak” olarak açıklanıyor.

Genç çiftler arasında popüler olan guppies, iki arkadaşın ya da sevgili olan bir çiftin genellikle ilk evini satın alırken ekonomik yükleri paylaşıp gelecekteki mali riskleri azaltmak üzere kurduğu bir ortaklık. Buna göre her iki kişi de genç yaşta ev sahibi olabiliyor. Daha genç yaştaki insanlar daha erken ev sahibi olurken, mülk sahibi olma konusundaki mali zorluklar da bir şekilde aşılıyor. Bu akım gençlerin ilk evlerini satın alırken bir sonraki evlerine geçmeye yönelik stratejik bir planlama yapabilmelerine, finansal büyüme hedeflerini gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor.

Dünyada özellikle pandemi sonrasında değişen ekonomik dengelerle beraber İngiltere ve ABD gibi ülkelerde konut almak çok zorlaştı. Bu ülkelerin konut sorunuyla ilgili yayımlanan haberlerde ve makalelerde bir nevi çözüm olarak sunulan “guppies” kavramı dikkat çekmeye başladı. ABD ve İngiltere’de yükselen bu yeni akım “Arkadaş ya da sevgiliyle bir olup ev almak” olarak açıklanıyor.  Genç çiftler arasında popüler olan guppies, iki arkadaşın ya da sevgili olan bir çiftin genellikle ilk evini satın alırken ekonomik yükleri paylaşıp gelecekteki mali riskleri azaltmak üzere kurduğu bir ortaklık. Buna göre her iki kişi de genç yaşta ev sahibi olabiliyor. Daha genç yaştaki insanlar daha erken ev sahibi olurken, mülk sahibi olma konusundaki mali zorluklar da bir şekilde aşılıyor. Bu akım gençlerin ilk evlerini satın alırken bir sonraki evlerine geçmeye yönelik stratejik bir planlama yapabilmelerine, finansal büyüme hedeflerini gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor.
Dünyada özellikle pandemi sonrasında değişen ekonomik dengelerle beraber İngiltere ve ABD gibi ülkelerde konut almak çok zorlaştı. Bu ülkelerin konut sorunuyla ilgili yayımlanan haberlerde ve makalelerde bir nevi çözüm olarak sunulan “guppies” kavramı dikkat çekmeye başladı. ABD ve İngiltere’de yükselen bu yeni akım “Arkadaş ya da sevgiliyle bir olup ev almak” olarak açıklanıyor. Genç çiftler arasında popüler olan guppies, iki arkadaşın ya da sevgili olan bir çiftin genellikle ilk evini satın alırken ekonomik yükleri paylaşıp gelecekteki mali riskleri azaltmak üzere kurduğu bir ortaklık. Buna göre her iki kişi de genç yaşta ev sahibi olabiliyor. Daha genç yaştaki insanlar daha erken ev sahibi olurken, mülk sahibi olma konusundaki mali zorluklar da bir şekilde aşılıyor. Bu akım gençlerin ilk evlerini satın alırken bir sonraki evlerine geçmeye yönelik stratejik bir planlama yapabilmelerine, finansal büyüme hedeflerini gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor.

Guppies ile finansal büyüme

"Guppies" akımının ilgi görmesinin nedeni, gençlerin ya da genç çiftlerin maddi olarak daha büyük ve daha iyi bir eve geçiş yapma hedefine yönelmesi. Genç çiftler, genellikle ilk evlerini satın aldıklarında, gelecekte daha büyük bir ev veya aile evi satın almayı hayal ediyor. İlk evin bu şekilde alımı, genç çiftlerin birikim yapmalarına, kredi geçmişlerini sağlıklı biçimde oluşturmalarına ve gelecekte daha büyük bir ev için finansal hazırlık yapmalarına yardımcı oluyor. Bu nedenle guppies evleri, genç çiftlerin finansal büyüme yolculuğunda önemli bir adım olarak görülüyor. 

Genellikle ilk ev alımlarında gençler tarafından tercih edilen bu yöntem, sonrasında daha büyük bir ev alabilmenin de önünü açabiliyor.
Genellikle ilk ev alımlarında gençler tarafından tercih edilen bu yöntem, sonrasında daha büyük bir ev alabilmenin de önünü açabiliyor.

Guppies evlerinin özellikleri

Emlak dünyasında küçük ve uygun fiyatlı konutlara guppies evleri deniyor. İşte guppies evlerinin öne çıkan özellikleri:

Küçük metrekareli ve uygun fiyatlı: Elbette bütçe sınırlı olduğundan satın alınan ilk ev büyük ve mükemmel olmayabiliyor. Guppies evleri genellikle küçük ve uygun fiyatlıdır. Bu evler, genç çiftlerin bütçeleri için daha erişilebilir olan küçük daireler veya küçük müstakil evler olabilir.

Temel ihtiyaçları karşılayan: Bu evler genellikle genç bir çiftin temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış oluyor. Bu evler sadece bir yatak odası, banyo, mutfak ve oturma odası gibi temel alanları içeriyor.

Büyük aile ya da kariyer için plan: Guppies evleri genellikle genç çiftlerin ilerde büyük bir aile kurması, kariyer gelişimi açısından gelecekteki değişikliklere uyum sağlaması açısından bir köprü gibi kullanılıyor. Bazı guppies evleri tam da bu nedenle genişleme veya iyileştirme potansiyeline sahip olabiliyor.

Büyüme ve yatırım potansiyeli: Genç çiftler, bu tarzdaki evleri daha büyük ve daha iyi bir eve geçmek amacıyla bir yatırım aracı, bir başlangıç noktası olarak görüyor. Bu nedenle gelecekte değer kazanma potansiyeli olan evleri seçiyorlar. Aynı zamanda ev sahibi olma yolunda deneyim kazanmalarına da yardımcı olabiliyor.