Hollanda’nın lale merkezi: Lisse

Hollanda’nın lale merkezi: Lisse

Hollanda’nın en güzel çiçek kasabalarında biri olan Lisse, her yıl baharın gelişiyle Keukenhof Lale Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 20 bin nüfusa sahip Lisse; Hollanda’nın Amsterdam, Haarlem, Leiden, Lahey, Delft ve Rotterdam şehirlerinden ortalama bir saatlik araba ve toplu taşıma mesafesinde bulunan rengarenk bir kasaba. Lisse, küçük bir kasaba olmasına rağmen ülkenin en ünlü çiçek merkezleri arasında yer alması nedeniyle oldukça turistik bir destinasyon. Her yıl baharın gelişiyle Keukenhof Lale Festivali’ne (21 Mart-12 Mayıs) ev sahipliği yapan kasabaya özel turlar da düzenleniyor. Burada, lale dışında farklı bahar çiçekleri, yaz aylarında ise yıldız çiçekleri arasında renkli, sakin, doğa ile baş başa günler geçirmek mümkün. Lisse’de; Lale rotası (15 kilometre), Hollanda çiçek rotası (35 kilometre) ve Mor Keukenhof rotası (10 kilometre) olmak üzere üç farklı bisiklet rotası bulunuyor. 

Lisse’deki çiçek tarlaları
Lisse’deki çiçek tarlaları

Keukenhof Lale Parkı

Hollanda’da lale soğanı yetiştirilen iki önemli merkezden biri olan Lisse, tabii ki lale tarlalarıyla ünlü. Sadece, her yıl Mart ve Mayıs ayları arasında düzenlenen Keukenhof Lale Festivali (Bu yıl 21 Mart-12 Mayıs) süresince ve 20 euro karşılığında ziyaret edilebilen Keukenhof Lale Parkı’nda, renkli bahçeler ve köşkler yer alıyor. 08.00-19.30 saatleri arasında ziyarete açık olan bu kocaman parkta, çiçekler arasında piknik yapılabiliyor ve bisiklet kiralayarak gezilebiliyor. Parkı ziyaret eden küçük çocukları oyun alanı ve evcil hayvan çiftliği, büyük çocukları ise macera oyun alanı ve labirent bekliyor. Bol bol fotoğraf çeken ve bu renkli dünyanın tadının çıkaran ziyaretçiler, yedi milyondan fazla lalenin olduğu Keukenhof Lale Parkı’nda saatlerce zaman geçiriyor. 


Çiçek Geçit Töreni 

Çiçek Geçit Töreni’nin rotası, 42 kilometre uzunlukta
Çiçek Geçit Töreni’nin rotası, 42 kilometre uzunlukta

Her yıl Nisan ayında, bir milyondan fazla ziyaretçinin katılımıyla düzenlenen; Noordwijk, Lisse ve Haarlem arasında yaklaşık 42 kilometre uzunluğundaki rotası ile Çiçek Geçit Töreni, bu yıl 20 Nisan’da 10.30-21.30 saatleri arasında gerçekleşecek. 17-21 Nisan tarihlerinde farklı etkinliklerle misafirlerini ağırlayacak olan törene, farklı bölgeleri veya yemek seçeneklerini içeren; ücreti 27,95 ila 139,50 euro arasında değişen biletlerle katılmak mümkün.

Zwarte Lale Müzesi

Tüm yıl açık olan Zwarte Lale Müzesi, lale soğanı yetiştiriciliğinin kökenini ve gelişimini anlatan değerli bir yer. Lale ile ilgili sanat eserlerinin bulunduğu müze, pazartesi günleri hariç her gün 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

St. Agatha Kilisesi

Kilisenin yapımına yardım eden soğan yetiştiricilerine gönderme yapan duvar resimleriyle ünlü olan kilise, 09.00-05.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Bisiklet yollarıyla çevrili olan kilise, Bollenstreek bölgesinde yer alıyor.

Keukenhof Lale Parkı sadece lale mevsiminde ve Keukenhof Lale Festivali süresince açık.
Keukenhof Lale Parkı sadece lale mevsiminde ve Keukenhof Lale Festivali süresince açık.

Keukenhof Kalesi

1641 yılında Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin eski komutanlarından Adriaan Maartenzoon Block’ın inşa ettirdiği bir kır evi olan bina, 19’uncu yüzyılın başlarında Johan Steengracht van Oostcapellen tarafından satın alınıp kuleler eklenerek bir kaleye dönüştürülmüş. Zaman içinde el değiştiren ve en son vakfa bırakılan kale, belli dönemlerde ve günlerde ziyaret edilebiliyor.

Orman ve lale soğanı tarlaları arasında bulunan Keukenhof Kalesi, Çarşamba ve Perşembe günleri rehberli turla gezilebiliyor. Kalenin bulunduğu 240 hektarlık arazide yürüyüş yolları, restoran, müze ve konser gibi etkinliklerin düzenlendiği bir bina yer alıyor.

Konaklama ve yeme içme

Lisse’nin merkezinde Ibis Restoran, De Vier Seizoenen, Chique & Simpel, Den Ouden Heeren, Chefke’s, Trattoria Da Marco, Pizzaria San Marino gibi birçok lezzetli restoran bulunuyor. Çok sayıda otel ve pansiyonun olduğu Lisse’deyken De Bollenschuur B&B, B&B de Vier Seizoenen, Boutique Suites Lisse, Hotel de Engel, B&B Blossom veya Droomsaam B&B Pergamo’da konaklamak mümkün. Dorpshart Lisse Alışveriş Merkezi’nde ise birçok mağaza ve restoran mevcut.

Kaynaklar :

https://www.britannica.com/

https://dutchcountryside.com/

https://www.flowertour.nl/