Big Data’nın sigortacılığın geleceğinde oynayacağı rol şimdiden tartışılıyor.
Big Data ya da Türkçe ifade edersek Büyük Veri… Bireysel ve kurumsal verilerin, internet aracılığı ile tüm dünya ile paylaşılması, elde edilen verilerin analiz edilip sınıflanması ve işlenebilir hale dönüştürülmesiyle elde edilen devasa bilgi havuzu! Günümüzde pek çok sektör, Big Data’da bir şekilde yer almış bilgilerden yararlanıyor ancak bu bilgilerin pek azı sigorta şirketlerinin işine yarıyor. Oysa sektör ileri gelenlerinin aklında epeydir birbirine benzer sorular var. Örneğin Big Data verileri hasarları azaltmak ve müşteriler için artı değer yaratmak amacıyla kullanılabilir mi? Big Data sayesinde sigorta şirketlerine yönelik daha sağlam bir güven ortamı oluşturulabilir mi? Big Data veri analizleri sayesinde sigorta şirketleri dengesiz risk ortamlarında daha reel analiz yapabilir mi? Özetle Big Data ve sigortacılık arasındaki bilgi alışverişi sigortacılığın geleceğini nasıl etkiler?
Müşteriye özel yazılım ve uygulamalar
Düne gelinceye kadar sigorta sektörünün pek de ilgisini çekmeyen Big Data, şimdi yazılım ürünleri ve araçlarla birlikte yavaş yavaş sektöre giriş yapmaya başladı. Özellikle ABD’de varlık, hasar, sağlık ve hayat sigortası alanlarında incelenen modeller sigortacılığa da yepyeni ufuklar açıyor. Söz konusu incelemeler, hem yeni teknolojilerin ve yazılımların geliştirilmesine hem de müşterilere daha verimli hizmet sunulmasına yarayacak gibi görünüyor. Örneğin şimdiden "müşteriye özel” yaklaşımlar, yazılımlar ve uygulamalar başladı bile.
Big Data sayesinde sigorta şirketlerinin yolunu açan veri analizlerinden bir bölümü de dolandırıcılık eylemlerinin belirlenmesi için kullanılıyor. Dolandırıcılık ile ilgili veri ve bilgilerin sistemli bir şekilde organize edilmesi, tekrarlanan eylemlerin tespiti ve benzer eylemlerin belirlenmesi için otomatik filtreleme işlemleri de sigortacıların işini hayli kolaylaştırıyor. Burada hedef şu: Değerleri analiz etmek ve elde edilen veriler üzerinden belirlenen önlemleri hızla almak. Yalnız şurası çok açık: Sigortacılık sektörü Big Data’dan yararlanma konusunda henüz yolun çok başında olduğu için deyim yerindeyse kurulmaya çalışılan sistem de iki ileri bir geri ilerliyor. Yine de gerek sektör ileri gelenleri gerek Big Data uzmanları, vazgeçilmesinden yana değil. Ne de olsa teknolojik ilerlemeler sigortacılık sektörüne yönelik sorunları çözebilecek ve çözümleri destekleyecek yeterlikte. Bunun yanı sıra, sigortacıların geleneksel teknolojiyle ilgili kendi sınırlarını aşmaları da şart. Özetle Big Data ve sigortacılık yan yana geldiğinde bir tür “sigorta teknolojisi devrimi” söz konusu. Bu devrim de hem analitik hem de veri yapılandırma araçları gerektiriyor.
Çin’den alışılmadık bir örnek
Görsel Kaynak: upload.wikimedia.org
Peki, bu sigorta teknolojisi devrimi sadece bir tez mi? Elbette değil. Batılı sigorta şirketlerinin biraz da cesaretine hayranlık duyarak takip ettiği Çin merkezli ZhongAn Online P&C Insurance Co. (ya da kısaca ZhongAn), hayata geçirdiği uygulamalar ve birbirinden farklı sigorta paketleriyle epey ilgi uyandırıyor. “Farklılığını” anlatmak için birkaç örnek verelim: ZhongAn, 2013 yılında Alibaba.com’un kurucusu tarafından hayata geçirilen ilk Çinli online sigorta şirketi. Bilindiği üzere Alibaba.com, Çinli çok uluslu bir teknoloji şirketi ve e-ticaret, toptancılık, internet ve teknoloji alanlarında uzman. ZhongAn, bir sigorta şirketi olarak ilk büyük ve şaşkınlık yaratan adımını 2014 FİFA Dünya Kupası öncesinde attı ve Brezilya’daki Dünya Kupası’na katılacak izleyicilere “alkol zehirlenmesi nedeniyle karaciğerine kendi iradesiyle zarar verme” kapsamında 30 günlük sigortaladı! Şimdi bu ne demek? Öncelikle geleneksel bir sigorta şirketinin anlayışına hayatta sığmayacak bir poliçe örneği! Burada amaç insanların coşkulu Dünya Kupası akşamlarında alkolü fazla kaçırıp karaciğerine hasar verme ihtimalini göz önüne almak, bunu kabul etmek ve hani ne derler, “ben senin ne yapacağını biliyorum, gel seni sigortalayalım, karaciğerine bir şey olduğunda sorun yaşama” demek. Oysa klasik anlayış, müşteri alkollüyse sağlık ile ilgili her tür poliçeyi geçersiz kabul eder! Bir başka ZhongAn poliçesi örneği daha: Havaalanındasınız ve uçağınızın kalkışı gecikti. Bu rötar sırasında ne yapacaksınız? ZhongAn’ın poliçe önerilerinden biri de bu: “Seni sigortalayalım, sen hala havaalanındayken uçuşun gecikirse bu uçuşun parasını biz ödeyelim. Rötarın sebep olduğu o uzun saatleri de sana yollayacağımız elektronik kuponlarla alışveriş yaparak geçir.”
Farklı olmanın getirdiği servet
ZhongAn’ın bu radikal ve alışılmadık teklifleri kısa zamanda meyvelerini toplamaya başladı. Şu anda 500 milyonu aşkın müşterisi ve yedi milyarı aşkın poliçesi olan iki milyar dolar değerindeki ZhongAn, sigorta sektörü açısından hala emekleme döneminde ancak Big Data’dan sonuna kadar yararlandığı için bu konuma gelmesi sadece dokuz yılını aldı!
Örnekleri az ancak şurası son derece net: Sigorta sektörü de dünya ticaretinin kalanı gibi Dördüncü Sanayi Devrimi veya Endüstri 4.0 olarak bilinen yeni bir çağa giriyor ve ZhongAn gibi şirketler de bu yeni çağda Nesnelerin İnterneti ve Big Data gibi teknolojiler üzerine kuruluyor. Yalnız şu da var: ZhongAn şanslı bir sigorta şirketi çünkü üç yatırımcısının üçü de internet üzerinden faaliyet gösteren iş insanları. Bu da mesajlaşmadan banka hesaplarına kadar Çin’in geniş internet verilerini topladıkları ve bundan yararlandıkları anlamına geliyor. Dahası ZhongAn sigortacılıktan ziyade teknolojik donanıma sahip personel çalıştırıyor. Özetle bu, “dijitale odaklı bir sigorta şirketi” değil, tam tersine “sigortaya odaklı bir teknoloji şirketi!”
Araç sigortası için sürücü davranışı analizi
Görsel Kaynak: pixabay.co
Özetle sigortacılık sektörü, Big Data’nın da gücüyle dönüştürücü bir hareketin eşiğinde. Çünkü iş analizi sayesinde elde edilecek gelirin (2019’da, yani Covid 19 öncesinde) 187 milyar doları aşacağı tahmin ediliyordu. Bu tahmin, salgın sebebiyle sekteye uğramış olsa da sektörün geleceği Big Data’ya bağlı çünkü gelişimin, yeniliğin ve yenilenmenin anahtarı orada! Belli ki aynı şeyi Amerikan devleti de düşünüyor çünkü “açık veri” girişimiyle devlet istatistikleri kamuya açık hale getirildi ve bunun da Amerikan sigorta sektörüne daha akıllı sigortalama uygulamaları olarak geri dönüşü bekleniyor. Örneğin çok uluslu bazı sigorta şirketleri araç sigortası alanında, özel sigorta paketleri oluşturmak için şimdiden sürücü davranış analizlerini kullanmaya başladı bile. 24 yaş altı sürücüler için “Drive Safe” uygulamasını sunanlar, yolculuk kayıtlarını toplayanlar, sürücünün güvenli sürüş becerilerini ölçenler bir yana hız sınırını aşmayan sürücülere pakette indirim uygulayanlar da aynı sigorta şirketleri. Yani elde edilen veriler tek amaçla kullanılıyor: Tüketici için değer yaratma!
Hedef: Kişiye özel değer yaratmak
Görsel Kaynak: pixabay.com
Aynı durum sağlık sigortası için de geçerli. Çünkü 2020’li yılların ortalarına kadar sağlık hizmetleri veri analitiği pazarının 24,5 milyar dolar olması bekleniyor ki giyilebilir sağlık ürünleri bile sigorta sektörünün kullanımı için sınırsız olanak sunuyor. Elbette bunun için de kişiselleştirilmiş sağlık sigortası ürünleri şimdiden teşvik ediliyor.
Big Data’nın sigortacılık sektörüne önemli bir katkısı daha var. Big Data ve alınan bilgilerin doğru analiziyle sigorta sahtekarlığı da önleniyor. Analiz edilen fatura modelleri uygunsuz ödemeler için büyük bir veri tabanı oluşturuyor. HumanAPI gibi platformlar da sayısız kaynaktan alınan sağlık hizmeti verilerine gerçek zamanlı erişimi kolaylaştırırken bu sayede sağlıkla ilgili daha doğru sigorta modelleri oluşturulup daha kişiye özel poliçeler düzenlenebiliyor.
Sonuç? Big Data sayesinde sigorta şirketleri bireysel davranış kalıplarına göre riskleri daha doğru analiz edebiliyor ve müşteri alışkanlıklarına dair tahminde bulunabiliyor. Davranış kalıplarına dair bilgi sahibi olmak ise dolandırıcılık tespitini kolaylaştırıyor.
Özel bilgiler, siber suçlar
Tam da bu noktada, Big Data ile ilgili sigortacıları ilgilendiren önemli bir risk de ortaya çıkıyor: Siber suçlar! Belki siz sigorta ile ilgili riskleri azaltma amaçlı olarak Big Data’dan faydalanacaksınız ama bunun mahremiyet ve siber güvenlikle ilgili riskleri olduğunu da unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla Nesnelerin İnterneti ve bulut tabanlı hizmetler aracılığıyla paylaşılan verilerin güvence altına alınması gerektiğini de unutmamak gerekir. Big Data’nın bu yöndeki risklerini göz ardı etmemek için kişiselleştirilmiş poliçelere yansıyan verilerin de güvenliğini üstlenmek gerekir.
Belki bütün bunlar Türkiye için yeni olabilir ancak özellikle çok uluslu sigorta şirketleri karşısında rekabetçi ve yenilikçi olabilmek için müşteriye özel hatta bu coğrafyaya özel tekliflerle poliçe örnekleri hazırlamak da yerele karşı duyulan güvenin hep ayakta kalması anlamına gelecektir.
Quick Sigorta
Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!
Detaylı bilgi için: