Her evin baş tacı “halk yemekleri”

Her evin baş tacı “halk yemekleri”

Zengin, yoksul fark etmeksizin her Türk insanının bayıla bayıla yediği, kolay ve maliyeti düşük pek çok yemeğimiz var. “Halk yemekleri” olarak tanımlanabilecek bu yemeklerden bazılarını mercek altına aldık!

Geçtiğimiz günlerde Vedat Milor’un yaptığı “soğanlı mı, soğansız mı?” anketi vesilesiyle, menemen bir anda gündemimize oturdu. Menemen, hemen her Türk insanının severek yediği, yapılışı kolay, maliyeti düşük ve lezzetli bir halk yemeği.

Biz de menemen gibi halk arasında, sosyal statüden bağımsız olarak her kesim tarafından baş tacı edilen bazı yemekleri bir araya getirdik ve en klasik tariflerini verdik.

Kuru fasulye

Kuru fasulye ucuz ve lezzetli bir yemek.
Kuru fasulye ucuz ve lezzetli bir yemek.

Ülkemizin belki de en ünlü yemeğidir kuru fasulye. Sevmeyeni toplum içinde parmakla gösterebilirsiniz! En güzeli kemikli kuzu etiyle yapılanı olsa da hiç et kullanmadan bile, çok ucuza lezzetli ve besleyici bir yemek yapabilirsiniz kuru fasulyeyle. Tabii pastırmalı veya sucuklu kuru fasulyenin hayranlarını da es geçmemek gerek…

Malzemeler:

2 su bardağı fasulye

4 yemek kaşığı tereyağı

1 büyük soğan

2 domates

10 parça pastırma

2 yeşil biber

Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:

Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün, beklettiğiniz suyu süzüp 10 bardak suda fasulyeleri haşlayın. Sonra tekrar süzün. Yemeklik doğradığınız soğanı, tereyağını erittiğiniz tencerede kavurun. Biberleri ince ince kıyın. Biber, domates ve domates salçasını ekleyip birkaç dakika pişirin. Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin. Suyunu da ekledikten sonra fasulyeleri koyun. Karıştırıp, 20 dakika kadar pişirin. Yemeğin pişmesine 10 dakika kala pastırmaları ekleyin.

Menemen

Yumurta, domates ve biberin harika uyumu: Menemen.
Yumurta, domates ve biberin harika uyumu: Menemen.

İster soğanlı ister soğansız tercih edin, yumurta, domates ve biberin en harika birleşimidir menemen. Bekar evlerinin göz bebeğidir. Ucuzdur, kolaydır, “Ben yemek bilmem” diyen erkeklerin bile kurtarıcısıdır. Biraz sulu pişirip ekmeğinizi banarak yemenizi özellikle tavsiye ederiz.

Malzemeler:

5 domates

2 kuru soğan

4 sivri biber

3 yumurta

2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Domateslerin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Çekirdeklerini çıkardığınız biberleri de damak zevkinize göre doğrayın. Sıvı yağı tavada kızdırın. Soğanları pembeleşene kadar kavurun. Biberleri de ekleyip kavurun. Domatesleri de ekleyip suyunu çekene dek pişirin. Yumurtayı ayrı bir kapta tuz ve karabiberle birlikte çırpın. Tavada pişen harca ekleyip pişirin.

Tarhana çorbası

Tarhana çorbası içerdiği malzemeler sayesinde son derece besleyicidir.
Tarhana çorbası içerdiği malzemeler sayesinde son derece besleyicidir.

Farklı yörelerde farklı tariflerle yapılsa da genellikle yapımında kullanılan yoğurt, domates gibi ana malzemeler sayesinde son derece besleyici bir çorbadır. Bazı evlerde hâlâ mevsiminde hazırlanıp kurutulsa da günümüzde hemen her markette toz halinde hazırı satılıyor. Siz de alıp evinizde hazır çorba pişirir gibi beş dakikada pişiriyorsunuz.

Malzemeler:

3 kaşık toz tarhana

1 çorba kaşığı salça

1 çay kaşığı nane

Tuz, kırmızı biber

Yapılışı:

Tereyağını tencereye alıp eritin. Salçayı ekleyip kızdırın. 5 bardak su ekleyin. Başka bir kapta bir miktar suda ıslattığınız toz tarhanayı da ekleyin; karıştırın. 20 dakika pişirin. Nane ve kırmızı biberi ekleyip servis edin.

Mercimek yemeği

Mercimek yemeği vejetaryen beslenenlerin de kurtarıcısı.
Mercimek yemeği vejetaryen beslenenlerin de kurtarıcısı.

Askeriyenin baş tacı, namı diğer karavana yemeği, son derece besleyici bir yemek olarak hepimizin mutfağının vazgeçilmezlerinden… Özellikle vejetaryenlerin kurtarıcı gıda maddelerinden olan yeşil mercimek, diyetisyenlerin de menülerden eksik etmediği bir halk yemeği.

Malzemeler:

Bir su bardağı yeşil mercimek

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Bir tatlı kaşığı biber salçası

Bir orta boy soğan

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Soğanı küçük küçük doğrayın. Sıvı yağı tencerede kızdırıp soğanları pembeleşinceye dek kavurun. Ardından salçayı ekleyip kavurun. Mercimekleri de ekleyip bir miktar kavurun. Üzerine üç bardak su koyun. Tuz ve karabiberi ekleyip orta ateşte pişirim. Bir süre sonra kontrol edin, suyunu fazla çekmişse tekrar su ekleyebilirsiniz. Dilerseniz aynı tarifi kıymalı da yapabilirsiniz.

Pilav

Türk mutfağında pilav genelde yardımcı yemek olarak görülür.
Türk mutfağında pilav genelde yardımcı yemek olarak görülür.

Sade, şehriyeli, domatesli, sebzeli, nohutlu… Bizim mutfağımızda genellikle yardımcı yemek kategorisinde değerlendirilen pilav, içeriğinin zenginliğine göre başlı başına bir ana yemek dahi olabilir. Pilav Türk mutfağında o kadar önemlidir ki, pilavı tane tane dökülen bir aşçının ustalığından sual olunmaz. İster bulgur ister pirinç olsun, Türk milleti sofraya pilavsız oturmaz…

Malzemeler:

Bir su bardağı pirinç

Bir avuç şehriye

Bir dolu yemek kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Tereyağını pilav tenceresine alıp eritin. Şehriyeyi atıp kahverengi olana dek kavurun. Yıkadığınız pirinçleri tencereye alıp biraz kavurun. Üzerine bir parmak çıkacak kadar su koyun. Tuz ve karabiberi ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp kısık ateşte pişirin. Bir süre sonra damak zevkinize uygun pilavı keşfedecek ve su ayarını ona göre yapabileceksiniz.

Börek

İyi bir yufka ile çeşit çeşit börek yapmak mümkün.
İyi bir yufka ile çeşit çeşit börek yapmak mümkün.

Yine her evin vazgeçilmezlerinden bir yemek. İyi bir yufkanız varsa, envaiçeşit malzeme ve pişirme şekliyle kendi damak zevkinize uygun bir börek yapabilirsiniz. Kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı, pırasalı… İster fırında, ister kızartma, isterseniz de teflon tavada ocak üstü…

Malzemeler:

1 buçuk adet yufka

2 yumurta

1 yumurta sarısı

100 gram peynir

3-4 dal ince doğranmış maydonoz

2 yemek kaşığı süt

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı sıvı yağ

5 yemek kaşığı soda

Yarım çay kaşığı pul biber

Yarım çay kaşığı tuz

Karabiber

Yapılışı:

Yarım yufkayı küçük küçük parçalayıp bir kaba alın. Üzerine yumurta, ufalanmış peynir, maydanoz, süt, tuz ve biberleri koyup karıştırın. Tavayı sıvı yağ ile yağlayıp ısıtın. Bütün yufkayı tavaya serin ve hazırladığınız harcı ortasına dökün, dağıtın. Dışarıda Kalan kenarları harcın üzerine katlayın. Sodayla yumurta sarısını çırpıp böreğin üzerine dökün, dağıtın. Kısık ateşte 10 dakika pişirip böreği ters çevirin. 10 dakika da o tarafını pişirin. Tabağa alıp üzerine tereyağı gezdirin. Dilimleyip servis edin.

Helva

Un, yağ, şeker ve su. Helva için gereken malzemeler bunlar.
Un, yağ, şeker ve su. Helva için gereken malzemeler bunlar.

Hangimiz gecenin bir yarısı tatlı krizine girip de evde hiçbir şey bulamadığında, annesine yalvar yakar un helvası yaptırmamıştır ki… Mevlana Celaleddin Rumi’nin de en sevdiği tatlı olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Un, yağ, şeker ve su varsa, ne duruyorsun helva yapsana…

Malzemeler:

125 gram tereyağı

7 dolu yemek kaşığı un

10 yemek kaşığı toz şeker

2 bardak sıcak su

İsteğe göre çam fıstığı

Yapılışı:

Tereyağını eritip unu kahverengi oluncaya kadar orta ateşte kavurun. Başka bir kapta sıcak suya şekeri ekleyip karıştırın. Bu şerbeti kavrulmuş unun üzerine dökün. Buhardan elinizin yanmaması için dikkatli olun. Yine başka bir tavada azıcık sıvı yağda kavurduğunuz çam fıstıklarını da ekleyebilirsiniz.