Yaz sıcaklarında suyla buluşup serinleyerek spor yapmayı seviyorsanız bu yaz sporlarından biri size uygun olabilir.
Yüzme
Yüzme, her ne kadar kapalı havuzda kış aylarında yapılabilecek bir spor olsa da yaz denince akla ilk gelen su sporlarından. Üstelik tüm vücudu çalıştırdığı için hem çok enerji harcatıyor hem de sırt, bel ve boyun sağlığına fayda sağlıyor. Serbest, kelebek, kurbağalama ve sırt üstü stillerinde yüzebilirsiniz. Bedeninize uygun bir mayo ve isteğe bağlı olarak bone, deniz ya da havuz gözlüğü, kulak ya da burun tıkacı kullanabilirsiniz. Beden ve ruh sağlığı için faydaları saymakla bitmeyen yüzmeye başlamanın yaşı da yok! Kulaç atmayı istemek yeter.
Paletli Yüzme
Su sporları arasında en keyifli olanlarından biri de paletli yüzme. Hız konusunda insanın sınırlarını zorlamasını sağlayan paletli yüzme, genellikle olimpik havuzda yapılan profesyonel bir spor. Paletli yüzmede özel şnorkel, bone ve elbette ayağa uygun tek parça palet gibi malzemelere ihtiyaç duyuluyor.
Sualtı hokeyi
Çim ya da buz hokeyinin su altında oynanan biçimine sualtı hokeyi deniyor. Genellikle profesyonel olarak yapılan sualtı hokeyi, çok efor sarf edilmesi gereken oldukça zor bir spor. Bu sporu yaparken palet, maske, şnorkel, eldiven gibi temel ekipmanlar kullanılıyor. 6’şar kişiden oluşan iki takım oyuncuları, yüzme havuzunun dibindeki pak adı verilen diski hokey sopası yardımıyla karşı takımın kalesine atmayı amaçlar. Dört oyuncu her an oyuna girecek şekilde yedekte bekler. Oyuncu değişimi sınırsız ve serbesttir.
Sutopu
Sutopu da havuzda yapılan profesyonel sporlardan biri. Biri kaleci 7 kişiden oluşan iki takımın da amacı topu karşı kaleye sokabilmek. Karşılaşmalar, 33 metreye 20 metrelik havuzlarda yapılıyor. Havuzların derinliği ise 1.90 ile 2.00 metre arasında değişiyor. Kaleler 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre yüksekliğinde. Su topunda ekiplerden birisi üzerlerinde numaralar olan mavi, diğeri ise beyaz bone takıyor. Su hokeyi gibi sutopu da çok efor gerektiriyor.
Tüplü Dalış
Dalış, denizin dibindeki güzelliklere daha yakından bakmayı sevenler için harika bir spor. Elbette öğrenilmesi için zaman ayrılması gereken tüplü dalış, zaman ve emeğin karşılığını verenlere özel bir sualtı deneyimi sunuyor. Tatil bölgelerindeki dalış okullarındaki eğitmenlerden ders alınarak öğrenilebilecek tüplü dalış için özel bir dalış elbisesine, tüplü dalış takımına ihtiyaç duyuluyor.
Şnorkelle Dalış
Şnorkelle dalış, tüplü dalışa nazaran daha amatör dalışlar yapmak isteyenler için ideal bir su sporu. Tüplü dalışa nazaran daha az derinliğe dalınabilen şnorkelle dalış, denizaltındaki güzellikleri keşfetmek, mavi derinliklerdeki dünyayı izlemek için birebir. Şnorkelle dalış için dalış maskesi, şnorkel ve palet gibi malzemelerinizin olması yeterli.
Rüzgâr Sörfü (Windsurf)
En keyifli su sporlarının başında gelen ve rüzgârın gücünden faydalanan rüzgâr sörfü, yelkenli bir sörf tahtasıyla yapılıyor. Rüzgâr sörfü, yelkeni sayesinde büyük dalga kırılmalarına ihtiyaç duymaz. O nedenle çok daha yaygın olarak yapılabiliyor. Rüzgâr sörfü için sörfe uygun kıyafet ve rüzgâr sörfü yelken takımına ihtiyaç duyuluyor.
Uçurtma Sörfü (Kitesurf)
Uçurtma sörfünde de tıpkı rüzgâr sörfünde olduğu gibi, rüzgâr gücüne ihtiyaç duyuluyor. Rüzgâr sörfünden farklı olarak uçurtma sörfünde kullanıcı, yelken yerine tuttuğu uçurtma sayesinde su üzerinde kayarak ilerliyor ve zaman zaman oldukça yükseklere havalanabiliyor Adrenalin, hız ve heyecan arayanlar için oldukça ilgi çekici bir su sporu olan uçurtma sörfü için su ve rüzgâra uyumlu özel bir kıyafet, sörf tahtası, kite veya uçurtma gibi çeşitli aksesuarlar gerekiyor. Heyecan sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir spor.
Kürek Sörfü (SUP – Standup Paddle Board)
Kürek sörfü bir kürek yardımıyla sörf üzerinde ayakta durarak yapılıyor. Rüzgâr sörfüne göre daha az teknik bilgi ve uygulama gerektirdiği için daha çok insana hitap eden bir su sporu. Kürek sörfü yapmak isteyen biri için kürek sörfü tahtası ve küreği yeterli. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, tahta seçimi yaparken boyunuzdan 15-20 santimetre uzun olması gerektiği.
Su Kayağı
Su kayağı oldukça eğlenceli ve kolay öğrenilebilir bir spor. Hız teknesi ya da jet-ski’ye bağlı olan kayak üzerinde durduğunuz ve tuttuğunuz iplerle çekilerek ilerlediğiniz bir aktivite. Özellikle tatil beldelerinde sıklıkla yapılan bir su sporu.
Rafting
Rafting, adrenalin arayanlara hitap eden bir su sporu. Sert ve coşkun bir suda, bir botun içinde kürek yardımıyla mücadele etmeyi gerektiren rafting, bir takım halinde heyecanlı vakit geçirmek isteyenler için ideal. Bu spor genellikle belli bölgelerinde agresif akış olan nehirlerde yapılıyor.
Kano
Kano sporuyla uğraşmak için bir kano, kano küreği, can yeleği ve duruma göre kask gereklidir. Bunlara ek olarak yağmurluk ve can yeleği de kullanılabilir. Sporcu, açık veya kapalı güverteli kanoya diz çökmek ya da oturmak suretiyle tek kanatlı kürek kullanarak kanoyu kullanıyor. Çoğunlukla kürek kullanarak kas gücüyle hareket ettirilen kanolar, yelken veya çeşitli motorlar ile de kullanılabilir. Günümüzde bu spor durgunsu kanosu (sptint kano), akarsu kanosu (kano slalom), maraton kano ve serbest stil kanosu olarak yapılabiliyor.
Yelken
Mısırlılar tarafından MÖ 2400’lü yıllarda icat edilen ve ulaştırma ile taşımacılık adına tarihte çığır açan yelkenli tekneler günümüzde bir spor aracı olarak da kullanılıyor. Birçok çeşidi bulunan yelken sporunun en basit ilk kategorisi “optimist”. Bu sınıf, 8 yaşından 15 yaşına kadar olan sporcuları kapsıyor. Diğer yelkenli türleri ise Lazer, 470, Dragon, Europe, Finn ve Pirat olarak sıralanabilir. Heyecan verici yarışları sahne olan yelken başlı başına bir kültürdür. Yelken için suya dayanıklı kıyafetler ve can yeleği, en önemli aksesuarlardır.