Su sporlarında yeni dalga: Wing Foil

Su sporlarında yeni dalga: Wing Foil

Aslında en basit anlamıyla Wing Foil sporunun biraz sörf, biraz rüzgar sörfü ve biraz da kitesurf kombinasyonu olduğunu söyleyebiliriz. Tom Magruder’in geliştirdiği ve ”wind weapon” (rüzgar silahı) olarak isimlendirdiği sporun tarihi 1986 yılına kadar uzanıyor. İlk olarak wing foil 80'li yılların ortalarında Maui'de bulunmuş olsa da şimdilerde geliştirilen bazı yeni teknolojiler sayesinde wing foil bugün farklı bir boyut kazanarak daha heyecan verici hale geldi ve su sporları dünyasında popülerliği arttı.

Wing Foil nasıl yapılır?

Wing foil sporunun en önemli bileşeni, elinizde tuttuğunuz ve rüzgarın yardımıyla itme ve kaldırma kuvveti üreten bir kanat. Bir diğer önemli bileşeni ise normallerine göre daha küçük olan sörf tahtası. Bu sörf tahtasının altına monte edilen ve uçmayı sağlayan ve suda belirli bir hızda bir uçak gibi yükselmeyi sağlayan diğer kanat da unutulmamalı. Gerisi ise heves, denge ve çalışma. İşte bu kadar!

Wing Foil sporunun avantajları

Doğru koşullarda öğrenmesi kolay ve çok eğlenceli olduğu için Wing Foil'in neredeyse herkesin yapabileceği bir su sporu olduğunu söyleyebiliriz. İster su sporlarına yeni başlayan biri olun, ister deneyimli bir rüzgar sörfçüsü, kiter veya hidrofoiler olun, bu yeni trendle özellikle de zayıf rüzgarlı günlerde birçok avantaja sahipsiniz:

1. Rüzgar sörfü veya kitingin aksine çok daha az yardımcı ürüne ihtiyacınız var, tek kanatla zaten çok geniş bir rüzgar aralığını kapsayabilirsiniz.

2. Sörf tahtasının altına takılan foil, çok hafif rüzgarlarda bile Wing Foiling'i çok eğlenceli hale getiriyor.

3. Tüm vücut için muazzam bir egzersiz ancak ağırlık çalışması değil. Görece daha zayıf ve daha az kasa sahip insanlar için bile yapması kolay.

4. Wing Foil yaparken yaralanma riski, rüzgar sörfü kadar düşük.

5. Kitesurf’ün aksine, fazla alana veya başlamak için başkalarının yardımına ihtiyacınız yok.

6. Temel olarak çok küçük göllerde bile yani neredeyse su olan her yerde Wing Foil yapabilirsiniz. Bu spor hem çok hafif ve hem de sert rüzgarlarda oldukça eğlenceli.

Farklı pek çok hava koşulunda ve suda wing foil yapılabiliyor olması bu sporun en önemli avantajları arasında.
Farklı pek çok hava koşulunda ve suda wing foil yapılabiliyor olması bu sporun en önemli avantajları arasında.

Suya adım adım

Wing Foil'in farklı farklı elementleri var, ekipmanınıza zarar verme riski olmadan mümkün olduğunca kolay bir şekilde suya girmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

1. Wing Foil tahtanızı hazırlayın: Hidrofoilinizi monte edin ve tahtanıza takın.

2. Suyun yakınına koyun: Tahtayı ve kanadınızı monte ettikten sonra onları suya girmek istediğiniz yerin yakınına getirin.

3. Giyinin: Kendinizi doğrudan suya girecekmişsiniz gibi hazırlayın.

4. Kanadınızı şişirin: Kanadın güçlü bir rüzgar tutuşu bulunuyor bu nedenle sadece suya girmeden hemen önce kanadınızı şişirmenizi tavsiye ederiz. Kanadı rüzgardan uzakta şişirmenizi ve mümkünse uçup gitme riskini önlemek için bir nesneye bağlamanızda olası riskleri önlemek için önemli. Kanat şişirilir şişirilmez bileğinize takın ve onu kum veya asfalt üzerinde aşınmadan korumaya çalışın.

5. Wing Foil tahtanızı birleştirin: Kanadı sapından taşıyın, rüzgara karşı nötr ve taşıması kolay olması için ön kenarı rüzgara bakacak şekilde yerleştirin. Kanat ve tahtanızın alt parçasıyla tahtanızla suya yaklaştığınızda, tahtayı bileğinize bağlayın.

6. Ekipmanınızı suya taşıyın: Wing Foil tahtanızı suya yakın bir yere yerleştirdiğiniz için hem tahtayı hem de kanadı taşıyarak sadece birkaç metre yürümeniz gerekir. Kanadın rüzgara kapılması ve folyonun zarar görmesi riskinden kaçınmak için tahtanızı her zaman rüzgar tarafına doğru taşımaya dikkat edin.

Winf Foil güvenli mi?

Wing Foil sporunun riskinin neredeyse rüzgar sörfü ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Yine de olası tehlikelerden kaçınmak için alabileceğiniz önlemler mevcut. 

Wing foil gerekli önlemler alındığında ve önerilen adımlar izlendiğinde diğer su sporlarına göre oldukça güvenli.Wing foil gerekli önlemler alındığında ve önerilen adımlar izlendiğinde diğer su sporlarına göre oldukça güvenli.
Wing foil gerekli önlemler alındığında ve önerilen adımlar izlendiğinde diğer su sporlarına göre oldukça güvenli.Wing foil gerekli önlemler alındığında ve önerilen adımlar izlendiğinde diğer su sporlarına göre oldukça güvenli.

Her şeyden önce herhangi bir su sporu yapıyorsanız birincil öncelik iyi bir yüzücü olmanız. Risk durumlarında sizi en çok koruyabilecek ve kurtarabilecek konu bu. Çünkü ne kadar dikkatli olursanız olun sizden de kaynaklanmayan pek çok tehlikeyle karşılaşabilirsiniz.

İyi ekipman tercihi ise diğer sporlarda olduğu gibi önemli bir konu. Kask, suyun ısısına karşı koruyabilecek iyi bir kıyafet ve kaya gibi sert cisimlere çarpma anında kurtarıcınız olabilecek darbe yeleği olmazsa olmaz.

Wing Foil pratiğini sadece önceden çalışılmış ve belirlenmiş noktalarda yapmanızı tavsiye ediyoruz. Denizde hava değişken ve rastgele olduğundan, rüzgarın değişmesi, güçlenmesi veya tamamen kesilmesi durumunda kolayca ve hızlı bir şekilde geri dönebilmek için kıyıya yakın kalmak çok önemli. Gelgit veya kabarma nedeniyle akıntıların etkilerine özellikle dikkat edin.

Kaynaklar

https://www.planetallsports.com/en/our-sports/wing-foil, Erişim Tarihi: 20.08.2023

https://ucpa.com.tr/surf-tutkunlari-icin-yepyeni-bir-macera-wing-foil/, Erişim Tarihi: 20.08.2023

https://srokacompany.com/en/2021/04/comment-debuter-le-wing-foil/, Erişim Tarihi: 20.08.2023