En Etkili 7 Pilates Çeşidi

En Etkili 7 Pilates Çeşidi

Tam bu aylar, spor yapma hevesinin ve motivasyonun arttığı zamanlar… Dünyanın en sevilen ve tercih edilen sporlardan biri olan pilatesin birçok çeşidi bulunuyor. 

Ortak prensip esneklik, dayanıklılık ve iyi bir duruş

Alman Joseph Hubertus Pilates’in keşfi pilates, dünyanın en çok tercih edilen sporlarından biri. Erişim kolaylığı, bazı çeşitlerinin her yerde yapılabilmesi ve hızlı sonuç vermesi gibi avantajlarıyla da oldukça popüler olan pilatesin birçok çeşidi ve uygulaması bulunuyor. Beden kontrolü, merkezlenme, nefes ve konsantrasyon odaklı olan; kişiye esneklik ve kas gücü sağlayan bu sporu seçmeden önce fiziksel rahatsızlıklarımızı, sağlık durumumuzu ve ihtiyaçlarımızı düşünmek gerekiyor. “Yaz yaklaşıyor ve bedenimin hızlı bir toparlanmaya ihtiyacı var” diyenler için pilates çeşitlerini inceledik.

Mat pilates:

Mat üzerinde yapılan egzersizleri içeren bu pilates çeşidi, grup veya bireysel olarak yapılabiliyor. Pilates topu, çemberi, bandı vb. ekipmanlardan destek alınarak da uygulanabilen mat pilates; bedene esneklik, güç ve denge sağlıyor; postürü iyileştiriyor, kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırıyor, konsantrasyonu artırıyor. Genellikle kolay hareketlerle başlayan mat pilates egzersizleri, seviyeye göre giderek zorlaşan bir sürece sahip.

Reformer pilates:

Pilates için tasarlanan bir aletle yapılan bu egzersiz, farklı direnç seviyeleri ve hareketler içeriyor. Aletin yaylı sistemi sayesinde çekme ve itme hareketlerini barındıran reformer pilates, kuvvet ve esnekliğe odaklanıyor. Reformer pilatesi kas yoğunluğunu artıyor, vücudu şekillendiriyor, esneklik ve denge kazandırıyor; stresi azaltıyor, omurga sorunlarını iyileştiriyor ve omurga kaslarını güçlendiriyor. Bu egzersizin mutlaka eğitimli bir uzman eşliğinde yapılması gerekiyor. 

 Büyük bir alet ve uzman bir eğitmen eşliğinde yapılması gereken pilates çeşitleri arasında reformer, cadillac ve tower pilates yer alıyor.
Büyük bir alet ve uzman bir eğitmen eşliğinde yapılması gereken pilates çeşitleri arasında reformer, cadillac ve tower pilates yer alıyor.

Cadillac pilates:

Reformer aletine benzeyen fakat işleyişi farklı olan bir aletle yapılan bir diğer pilatesi çeşidi ise cadillac pilates; bu egzersiz reformer’a benziyor ama daha yavaş hareketleri içeriyor.

Tower pilates:

Yukarıdaki iki pilates çeşidi gibi bir aletle yapılan bu egzersizi, yine bir eğitmen eşliğinde yapmak gerekiyor. Diğerlerinden farklı olarak dikine bir çerçeve, kol yayları, itmeli çubuk, yuvarlama çubuğu gibi detaylar içeren bir aletle yapılan tower pilates; iyi bir duruş ve denge, esneklik ve tüm beden egzersizi sağlarken kasları güçlendiriyor. 

 Tüm pilates çeşitleri duruşu iyileştirmeye, beden esnekliğini ve dayanıklılığını kuvvetlendirmeye dayanıyor.
Tüm pilates çeşitleri duruşu iyileştirmeye, beden esnekliğini ve dayanıklılığını kuvvetlendirmeye dayanıyor.

Sandalye pilatesi:

Wunda Chair adındaki sandalye formuna benzeyen, yaylı ayak pedalına sahip olan bir aletle yapılan bu egzersiz; denge, güç ve koordinasyon çalışmalarından oluşuyor. Birçok farklı egzersizi kapsayan sandalye pilatesi, esnekliği artırıyor, bacak, sırt, karın ve kalça kaslarını çalıştırıyor.

Duvar pilatesi:

Son yıllarda popülerleşen duvar pilatesi için gerekenler sadece geniş ve boş bir duvar ile bir mat. Stresi azaltan, enerji veren, omurgayı rahatlatan, kasları uzatan ve güçlendiren, sindirim sistemini iyileştiren, kemik yoğunluğunu arttıran bu pilates çeşidi; beden denge, esneklik ve güç kazandırıyor.

Aerial pilates (Hava pilatesi):

Duvar pilatesi gibi bu hava pilatesinin de videolarını sık sık sosyal medyada görüyorsunuzdur. Tavana asılı hamaklarla yapılan bu pilates çeşidi, yer çekimine karşı yapıldığı için kasları çok etkili çalıştırıyor. Videoları çok eğlenceli ve çok basit gibi dursa da gerçek öyle değil. Hava pilatesini yaparken eşit hareket kontrolünü ve koordinasyonu sağlamak zaman alıyor. Bağ aşağı hareketler içeren bu pilates beyne oksijen aktarması sayesinde kalbi dinlendiriyor, hücreleri besliyor, lenflerin iyi çalışmasını sağlıyor. Ayrıca omurga basıncını azaltıyor, kas ve iskelet sistemi ağrılarını azaltıyor; özellikle karın bölgesindeki kasları etkili çalıştırıyor, bedeni hizalıyor ve daha iyi bir duruş sağlıyor.

Kaynak:

https://www.sweatboxyoga.com.sg/

https://www.yoganic.com.au/

https://www.salachi.com/