Fiziksel ve mental sağlık için yoga yapın

Fiziksel ve mental sağlık için yoga yapın

Yoga; sırt ağrıları, kalp sağlığı, stres yönetimi ve kaliteli uyku üzerinde oldukça etkili. 21 Haziran Uluslararası Yoga Günü’ne özel bu egzersizin fiziksel ve mental sağlığa kattığı faydaları inceledik.

Rutin ve bedeni tanımak önemli

Yoga yapan birinden, kendini çok iyi hissettiğine dair geri dönüşler mutlaka almışsınızdır. Yapılan bilimsel araştırmalar ışığında yoganın, her yaştan insana sayısız fiziksel ve zihinsel yararı bulunuyor. Hatta bazı rahatsızlıklardan sonra bile uzmanlar yoga yapmayı öneriyor. Önemli olan düzenli yapmak, seviyenize veya rahatsızlıklarınıza uygun hareketlerle ve kısa tekrarla başlamak, ilerledikçe seviyeyi de zorlaştırmak.

Güç, denge ve esneklik katıyor

Yoga yavaş hareketlerle yapılan bir egzersiz. Bu hareketler bütünü ve egzersiz sırasında yapılan derin nefes alıp verme, kan dolaşımını artırıyor ve kasları güçlendirip esnetiyor. Dengenin önemli olduğu bu egzersiz, bedenin hareketlere uyum sağlamasını, ağırlık merkezini korumayı ve giderek daha dengeli hareket edilmesini sağlıyor. Kasları kuvvetlendiren yoga, dolaylı olarak omurganın desteklenmesine yardımcı oluyor ve duruşu iyileştiriyor. Yoganın esneklik kazandırdığı kesin hatta 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre 65 yaş üzerindeki kişilerin esnekliğinin azalmasını engelliyor veya esnekliği artırıyor. 

Kasların ve bağ dokuların daha esnek olmasını sağlayarak sırt ağrılarını hafifleten yoga, hareket kabiliyetini de geliştiriyor.
Kasların ve bağ dokuların daha esnek olmasını sağlayarak sırt ağrılarını hafifleten yoga, hareket kabiliyetini de geliştiriyor.

Sırt ağrılarını hafifletiyor

Eğer ciddi bir rahatsızlığınız varsa ve doktorunuz tam tersi bir öneri getirmiyorsa yoga hareketleri sırt ağrıları üzerinde oldukça etkili. Kasların ve bağ dokuların daha esnek olmasını sağlayarak sırt ağrılarını hafifleten yoga, hareket kabiliyetini de geliştiriyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre yoga, eklemlerde oluşan iltihapla bağlantılı bir rahatsızlık olan artritte görülen şiş ve ağrılı eklemlere de iyi geliyor. Sonuç olarak yoga, bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerin yaşam kalitesini artırıyor.

Stresi azaltıyor, mental sağlığa iyi geliyor

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde yapılan araştırmalara göre yoga, stres yönetimi konusunda da oldukça başarılı. Zihinsel ve fiziksel enerji veren yoga ile daha dinç ve daha coşkulu hissettiriyor. Zihinsel sağlığı ve farkındalığı destekleyen bu egzersiz sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve kaliteli uyku sağlıyor. Özellikle yatmadan önce yapılan yoga, uykuya dalmamızı ve kaliteli bir uyku sürdürmemizi kolaylaştırıyor. Bu sayede daha stressiz, mevcut sorunlarla da daha kolay başa çıkılabilen bir yaşama kavuşuluyor. Yoganın anksiyete (yoga nidra/uyku yogası) ve depresyon belirtilerini azalttığına dair de araştırmalar bulunuyor. Farkındalığı artıran yoga, insanların bedenleriyle daha uyumlu olmasına, fiziksel ve ruhsal sinyalleri daha kolay anlamasına yardımcı oluyor. 

Yoga zihinsel ve fiziksel enerji sağlayarak daha dinç ve daha coşkulu hissetmemize yardımcı oluyor.
Yoga zihinsel ve fiziksel enerji sağlayarak daha dinç ve daha coşkulu hissetmemize yardımcı oluyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor

Çoğumuzun bildiği üzere, kronik stres bağışıklık sistemini negatif etkiliyor. Süregelen araştırmalar gösteriyor ki düzenli yoga yapan kişilerin bağışıklık sistemi daha iyi oluyor, hastalıklara karşı daha dirençli hale geliyorlar.

Kalbin ve beynin sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor

Stres düzeyini ve bedendeki iltihaplanmayı azaltan yoga, bu sayede kalbe de sağlık katıyor. Yüksek tansiyon ve aşırı kilo dahil kalp hastalıklarına neden olan bazı faktörler, yoga ile birlikte sağlıklı seviyelere geliyor. Bir zihin-beden egzersizi olarak tanımlanan yoga; beynin motivasyon, yönetici işlev, dikkat ve nöroplastisiteden sorumlu bölgelerini harekete geçiriyor.

Kemik sağlığını iyileştiriyor

Bazı yoga hareketlerinin kasları kuvvetlendirdiğini biliyoruz. Eklemleri de çalıştıran bu egzersizin kemik yoğunluğunu artırdığı söyleniyor. Yine bazı yoga türleri de osteopeni ve osteoporoz ile ilişkili kemik kaybının önüne geçebiliyor.

Kaynak:

https://www.healthline.com/

https://www.health.harvard.edu/

https://www.hopkinsmedicine.org/