Raket sporlarında son dönemlerde popülerlik kazanan ve giderek yaygınlaşan pickleball, özellikle sosyal medya ile daha görünür ve yapılır oldu. Öyle ki Türkiye’de de eğitimleri hatta turnuvaları yapılıyor. Peki diğer raket sporlarından farkı nedir? Başlamak isteyenler neler yapmalı?
Özünde tenis, masa tenisi ve badminton sporlarından esinlenen bu spor, ilk olarak 1960’larda ABD’de ortaya çıktı. Böyle bakılınca pek de yeni sayılmazmış diye düşünebilirsiniz ancak dünyaya yayılması çokça zaman almış diyebiliriz. Birçok spor dalında olduğu gibi başlangıçta bir hobi olarak oynanan pickleball, 2000’li yıllardan itibaren uluslararası arenada yer almaya başladı.
Pickleball nedir? Hangi araçlarla oynanır?
Tıpkı diğer raket sporlarında olduğu gibi tekler veya çiftler şeklinde oynanabilen pickleball, yine aynı şekilde ortada filenin olduğu bir kortta oynanıyor. Kortu tenis kortuna göre daha küçük ve filenin ortasında da şerit bulunmuyor. Ayrıca tenis kortundaki kutular ters yani servis kutuları geride, baseline alanı ise hemen filenin önünde yer alıyor. Plastikten yapılmış delikli bir top ve düz, küreğe benzeyen özel bir raketle oynanan bu sporun ekipmanları gayet hafif.
Pickleball’un kuralları nedir?
Oyun servis atışıyla başlıyor ve servisin kortun sağ köşesinden yani sıfır çizgisinden yapılması şart. Servis vuruşu topun yukarı doğru rakip sahaya atılmasıyla gerçekleşiyor dolayısıyla tenisteki servisin aksi bir görüntüsü var. Öte yandan iki farklı servis seçeneği bulunuyor: forehand ve backhand servis. Forehand serviste raketi sağ elle tutarken sağ taraftan topa vurmak gerekirken backhand serviste, raketi sağ elle tutarken sol taraftan topa vurmak gerekiyor.
Kurallar ise çoğunlukla tenise benziyor. Puanlama sistemi servis atan takımın / oyuncunun her servisle sayı kazandığı, ralli puanı sistemi olarak tanımlanabilir. Servis atan takım veya oyuncu, rakibin hata yapmasını veya yanlış bir vuruş yapmasını bekler ve puan kazanmaya çalışır. Puan aldıkça da servis atmaya devam eder. Tabii her serviste, servis alanını değiştirmesi gerekir. İki puanlık farkla ilk 11 sayıya ulaşan takım veya oyuncu maçı kazanır.
Temel vuruşlar tenisle aynı
Elin iç tarafının yönüyle vurulan forehand, elin ve haliyle raketin tersi yönüyle vurulan backhand, aşırtma vuruş lob, kısa top da denilen drop shot ve topun tepeden sertçe vurularak sahaya indirildiği smaç bu sporun temel vuruşları olarak sıralanabilir.
Oyunda yine teniste olduğu gibi topa ya hiç yere değmeden ya da bir kez sektikten sonra vurulabilir. Yerde çift sekmesi, topa ardışık olarak iki kez vurulması, topun raketle taşınması yasaktır ve top fileye çarptığında hata kabul edilir.
Hafif ve etkili bir kondisyon artırma sporu
Tenis kadar ağır ekipmanlar gerektirmediği gibi çok fazla fiziksel güce de ihtiyaç duyulmayan pickleball, hızlı temposu ile oyuncuların kardiyovasküler kondisyonlarını geliştirir. Sürekli hareket halinde olmak, kalp ve akciğer kapasitesini artırır ve genel dayanıklılığı artırır. Bunu dışında kas ve eklemlerin esnekliğini artırır, göz ve el koordinasyonunu geliştirmesine yardımcı olur, denge becerilerini geliştirir. Bu fiziksel faydalarının dışında sosyal etkileşimi teşvik eder, strateji gerektirdiği için zihinsel keskinliği ve odaklanmayı geliştirir, stresi azaltıp mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.
Spor yaygınlaştıkça kulüp, turnuva ve ligler de daha görünür hale geliyor. Turnuvalar genellikle belirli bir bölge veya şehirde gerçekleşirken sporcuların yaşlarının bir önemi olmadığını da söylemek gerekir. Tenisteki gibi topa sert vurmak bir avantaj değil. Bu da 70 yaşındaki bir sporcuyla 25 yaşındaki bir sporcuyu birbirine rakip olabildiğini gördüğümüz maçlara vesile oluyor. Haliyle pickleball oynamak için erken yaşta o spora başlamak, yoğun antrenmanlardan geçmek, kasları geliştirmek vs gerekmiyor, bu da onu çekici kılıyor. Pickleball’ın kısa sürede öğrenilmesi ise yaygınlaşmasındaki en önemli etkenlerden bir diğeri.
Türkiye’nin ilk pickleball turnuvası 2022’de yapıldı
Dünyada hızla büyüyen pickleball tutkusu Türkiye’de de kendini göstermeye başladı. Henüz bir federasyonu olmasa da ülkemizdeki en yetkili kuruluş, Uluslararası Pickleball Federasyonu tarafından tanınan Afyonkarahisar Pickleball Gençlik Spor Kulübü olarak öne çıkıyor. Ülkemizi bu sporda 2020 yılında kurulan kulüp ve pickleball temsilcisi Mustafa Türk temsil ediyor. Türkiye’nin ilk pickleball turnuvası da 2022 yılında, yine Afyonkarahisar’da belediyenin destekleriyle kurulan tesislerde gerçekleşti. Akarçay Rekreasyon Alanı'nda yapılan turnuvaya İstanbul, İzmir, Denizli ve Konya'dan sporcular katıldı. Müsabakalar sonucunda Osman Akkaya birinciliği elde ederken İbrahim Bahçıvan ikinci, Hasan Değer de üçüncü olarak dereceye girdi.
Pickleball ABD’de en hızlı büyüyen sporlardan
Pickleball’un anavatanı ABD’de en hızlı sporların başında gelen bu spor, ünlü basketbolcu LeBron James’in de radarına takıldı. Geçtiğimiz yıl LeBron James, Draymond Green ve Kevin Love gibi diğer milyoner NBA yıldızları, gelişmesini sürdüren Major League Pickleball takımını satın alarak yeni bir yatırım yaptılar. James’in spor yatırımları yeni değil; daha önce de Boston Red Sox, Pittsburgh Penguins, Liverpool (Premier Lig) ve Roush Fenway Racing gibi takımlara yatırım yapmıştı.