Şifre yöneticisi ile çifte koruma

Şifre yöneticisi ile çifte koruma

Günümüzde işten özel hayata pek çok alanda online hesaplar kullanılıyoruz. Her biri için doğru şifre belirlemek sonrasında da bunları hatırlamak gerekiyor. Tüm hesapların şifrelerinin aynı olmamasına dikkat etmek de lazım ki; güvenlik sorunlarıyla karşılaşılmasın. İşte tüm bunlara ve daha fazlasına “şifre yöneticisi (password manager)” yazılımlarıyla çözüm bulunabiliyor. Şifre yöneticisi, online hesaplara giriş yaparken kullanılan tüm şifreleri depolamaya, korumaya yarayan bir yazılım.

Şifre yöneticisi yazılımları, şifrelerinizin tamamını bir arada görebildiğiniz bir defter gibi de düşünülebilir. Bu defterde şifre bilgileri güvende oluyor ve kimse bu bilgilere ulaşamıyor. Bu sisteme kullanıcısının oluşturduğu ana şifreyle giriş yapılabiliyor. Böylece şifreleri unutmak ya da karıştırmak gibi sorunlar da ortadan kalkıyor. 

Uzmanlar, şifre yöneticilerinin kullanıcıya ait parolaların yanı sıra çeşitli biçimlerde ve dosya türlerinde depolama yapabildiğine de dikkat çekiyor.
Uzmanlar, şifre yöneticilerinin kullanıcıya ait parolaların yanı sıra çeşitli biçimlerde ve dosya türlerinde depolama yapabildiğine de dikkat çekiyor.

1997 yılında Eugene Kaspersky tarafından kurulan Rusya Merkezli bilgisayar ve internet güvenliği üzerine çözümler sunan Kaspersky Lab. uzmanları da yakın zamanda yaptıkları bir açıklamada şifre yöneticisi kullanmanın hayatı kolaylaştırmak ve kişisel verileri korumak açısından öneminin altını çizdi.

Uzmanlar, şifre yöneticilerinin kullanıcıya ait parolaların yanı sıra çeşitli biçimlerde ve dosya türlerinde depolama yapabildiğine de dikkat çekiyor. Örneğin yalnızca kredi kartının kendisine ait bilgileri değil, aynı zamanda ipotek sözleşmesi, banka telefon numarası, kart için bir kod sözcüğü gibi belgelerin veya tıbbi bilgilerin ekran görüntüleri ve teslimat adresleri de depolanabiliyor. Tüm bu bilgiler şifrelenmiş biçimde tek bir yerde saklanabiliyor. Bilgilere yalnızca kullanıcı erişebiliyor.

Uzmanlara göre uygulamanın bu özellikleri hiçbir şey kaybetmeyeceğiniz ve ihtiyacınız olan bilgileri veya dosyayı hızlı bir şekilde bulabileceğiniz anlamına da geliyor. Şifre Yöneticisi böylece, verilerinizi saklamanıza yardımcı olmanın yanı sıra, bunların yanlış ellere geçmesini de önlüyor.

Şifre yöneticisi kullanmanın birçok avantajı söz konusu

Şifre Yöneticisi uygulamaları kullanıcıya çeşitli sorunların çözümünde yardımcı olur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

- Kullanıcının uzunca bir zaman düşünüp kılı kırk yararak şifre oluşturmasına gerek kalmaz. Şifre Yöneticisi uygulaması kullanıcısı için zorluk derecesi yüksek, güvenli şifreler oluşturur.

- Uygulama sayesinde tüm şifreler tek bir şifre ile yönetilebilir. Birden çok platformda sahip olunan hesapların şifreleri hatırlanmak zorunda kalınmaz.

- Şifre Yöneticisi bazı bilgileri de depolamaya imkan sağlar. Otomatik doldurma özelliğine sahip olan uygulama sayesinde bilgiler, yeniden girilmek zorunda kalınmaz.

- Şifre Yöneticisi birden fazla cihazda kolaylıkla kullanılabilir.

- Şifre Yöneticisi sayesinde şifreler aile ya da arkadaşlarla da pratik bir şekilde paylaşılabilir. 

Şifre Yöneticisi uygulamaları tarayıcı ile entegre olacak şekilde ise bu durum kullanıcısına kolaylık sağlar.
Şifre Yöneticisi uygulamaları tarayıcı ile entegre olacak şekilde ise bu durum kullanıcısına kolaylık sağlar.

Şifre yöneticisi seçerken bunlara dikkat

- Kullanılan şifre yöneticisi uygulamasının bildirim özelliği olmasına dikkat edilmeli. Hesabınıza yabancı bir giriş saptandığında size bildirim gönderilmesi hesabınızın güvenliği açısından önemlidir.

- Şifre yöneticisi uygulamalarının tarayıcınız ile entegre olacak şekilde çalışması kullanım kolaylığı sağlar.

- İyi bir şifre yöneticisi seçtikten sonra bu şifre yöneticisi için güçlü bir şifre seçmeniz gerekir. Ana şifreniz ne kadar güçlü olursa güvenlik önleminiz de o kadar artmış olur.

- Şifre yöneticisi uygulamalarını kullanırken cihazınızda herhangi bir virüs olmamasına özen gösterin. Cihazınızdaki herhangi bir virüs, güvenliğinizi tehlikeye atabilir.

Uygulamalarda sıkı güvenlik için AES (Advanced Encryption Standard) yani “Gelişmiş Şifreleme Standardı” kullanılıyor.
Uygulamalarda sıkı güvenlik için AES (Advanced Encryption Standard) yani “Gelişmiş Şifreleme Standardı” kullanılıyor.

Öne çıkan 5 şifre yöneticisi uygulamaları

“Şifre yöneticisi uygulamasının güvenliğini ne sağlar?” konuyla ilgili cevabı en çok merak edilen sorulardan biri. Uygulamaların güvenliğini “AES- 256” şifreleme standardı sağlıyor. AES (Advanced Encryption Standard) yani “Gelişmiş Şifreleme Standardı”, şifreleme gücü sebebiyle siber saldırıları püskürtmek amacıyla endüstri dünyasında dahi kullanılıyor. AES-256, adı üstünde 256 bit şifreleme anlamına geliyor. Bu sistemde, herhangi bir veriyi şifrelemek için üç farklı anahtar uzunluğu bulunuyor ve şifrelemede kullanılacak olan anahtar uzunluğunun artmasıyla güvenlik de artmış oluyor. 256 bit şifreleme en güvenli sistem olarak kabul ediliyor.

Şifre yöneticisi uygulamaları arasında uzmanların güvenilir bulduğu 5 şifre yöneticisi uygulamasını sizler için listeledik ve kısaca tanıttık.

Bitwarden: Sınırsız sayıda cihazda kullanılabilme özelliğine sahip olan Bitwarden; Windows, Linux, Android, MacOs, iPad ve iPhone ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Bitwarden, tüm cihazlarda ve birçok tarayıcı ile entegre bir biçimde çalışıp şifre oluşturuyor ve bu şifrelerin güvenliğini sağlıyor.

1Password: Tüm cihazlarda kullanabilecek 1Password uygulamasında 1 GB şifreleme alanı mevcut. Çift faktörlü kimlik doğrulama özelliğinin yanı sıra seyahat modu özelliği ile kullanıcısı seyahatte olduğu zaman da veriler, kişinin yanında olmayan cihazdan kaldırılabiliyor. Dilendiği zaman tek tuş ile veriler geri getirilebiliyor.

LastPass: Birçok tarayıcıya entegre bir biçimde çalışabilen LastPass, kullanıcılarına çift faktörlü kimlik doğrulama özelliği sunuyor. LastPass uygulaması ile birden fazla kişi ile parola paylaşımı ve SMS ile kurtarma, tek seferlik şifre kurtarması gibi özellikler sayesinde acil durum erişimi de mümkün.

Dashlane: Çift faktörlü kimlik doğrulama özelliğine sahip Dashlane, masaüstü bilgisayar da dahil olmak üzere tüm cihazlarda kullanılabiliyor. Uygulama kullanıcısı için ekstra güvenli şifreler oluşturuyor. Dashlane uygulamasında VPN özelliği de bulunuyor.

RoboForm: RoboForm, kolay kullanım imkanı sunuyor. Son derece karışık formları dahi tek bir dokunuşla doldurabilen RoboForm, kullanıcısına birden fazla çift faktörlü kimlik doğrulama seçeneği de veriyor.