Hazırlıklı olmanız gereken siber dolandırıcılık çeşitleri

Hazırlıklı olmanız gereken siber dolandırıcılık çeşitleri

Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve sayısız imkânından faydalanıyoruz. Ancak bu gelişme aynı zamanda tehlikeli buluşları da beraberinde getiriyor. Siber dolandırıcılık ciddi bir suç ve yöntemleri giderek artıyor. Türkiye, web uygulamalarına yapılan siber atak sayısı konusunda Dünya’da beşinci sırada yer alıyor. Peki, siber dolandırıcılık yöntemleri nelerdir ve korunmak için neler yapabiliriz?

Türkiye’de her yıl 10-15 milyon kişi siber suçlardan mağdur oluyor. Bu mağduriyetlerin bedeli 600 milyon dolara yakın. Yapılan tüketici araştırmalarına göre Türkiye’de her 100 kişiden 86’sı kimlik hırsızlığından korkuyor. Siber dolandırıcılık yöntemlerinin giderek artmasıyla bu konuda önlem almak ve dikkatli olmak zorlaşıyor. Öyle ki siber saldırıların yüzde 95’i kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor. 7/24 elimizden düşürmediğimiz telefonumuz, başında saatlerimizi harcadığımız bilgisayarımız adeta birer mayın tarlası gibi. Yapmamız gereken ise bilinçlenip mayınlara basmadan yürümeyi öğrenmek.

Siber dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün giderek artıyor.
Siber dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün giderek artıyor.

DOLANDIRICILARIN YÖNTEMLERİ NELER?

Oltalama

Dünya’da yılda 500 milyon, Türkiye’de ise 15 bine yakın kişinin “oltalama” mağduru olduğu tespit edildi. Dolandırıcılar bu yöntemle yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerinize erişiyor. Size gönderdikleri internet bağlantısına tıklayıp açılan sayfaya kişisel bilgilerinizi yazdığınız anda tüm bilgiler karşı tarafa ulaşıyor.

Bu yöntem son dönemlerde Netflix ve Twitter’da gündeme geldi. Dolandırıcılar, Netflix’e aitmiş gibi görünen sahte sayfalarla kullanıcıları aldatmaya odaklanıyor. Ödeme bilgilerinizde sorun olduğunu ve hesabınızın askıya alındığını öne süren sahte bir e-posta gönderiliyor. Diğer toplu dolandırıcılık faaliyetlerinde olduğu gibi, burada da kişisel bir selamlama yerine, "Merhaba Sevgili Üyemiz" benzeri genel bir selamlama yer alıyor.

Kullanıcıya iletilen e-postada, “mevcut fatura bilgilerinizle ilgili bir sorun var” denilerek bunun düzeltilmesi talep ediliyor ve ödeme bilgilerinin güncellenmesi isteniyor. Sonrasında düzmece bir bağlantı, oturum açma bilgilerinin istendiği sahte bir giriş sayfasına götürüyor. Bağlantıya veya mesaj ekine tıklamak, genellikle kişisel bilgilerin toplanması için kötü amaçlı yazılımların indirilmesi veya çalıştırılmasına yol açıyor.

Bankaların resmi sayfası görünümünde sahte sayfalar oluşturuluyor.
Bankaların resmi sayfası görünümünde sahte sayfalar oluşturuluyor.

Görsel Kaynağı

Bankaların sahte sosyal medya hesapları oluşturuluyor

Son zamanlarda gündeme gelen diğer bir yöntem ise Twitter aracılığıyla uygulanıyor. Siber dolandırıcılar, ilk aşamada kullanıcıların şifre ve hesap bilgilerini öğrenmek için Twitter’da “takipçi arttırma”, “profilime kimler baktı” gibi site ve uygulamaları kullanıyorlar. Bu verilerle ele geçirdikleri hesapları, bankaların resmi sosyal medya hesabıymış gibi düzenledikten sonra sponsorlu reklamlar vererek gönderdikleri mesajların diğer kullanıcıların önüne düşmesini sağlıyorlar. Banka hesabı gibi düzenlenmiş bu hesaplarla promosyon, ödül, yarışma mesajları paylaşılarak diğer kullanıcıların paylaştıkları bağlantılara girmesi hedefleniyor. Böylelikle bağlantılara giren kullanıcıların kimlik ve hesap bilgilerini ele geçiriyorlar.

Virüslü e-posta

E-posta üzerinden uygulanan bu yöntemle dolandırıcılar bankanızdan gelmiş gibi görünen bir posta gönderiyorlar. Burada banka hesap bilgilerinizin güvenlik riski ile karşı karşıya olduğu yazıyor ve riski önlemek için bir bağlantıya tıklamanız isteniyor.

Bir diğer yaygın kullanım ise sözde sosyal ağlardan gelen ve hesabınızda şüpheli bir etkinliğin tespit edildiğini veya yeni bir özelliğin kullanıma sunulduğunu ve şartları onaylamayan kullanıcıların hesaplarının engelleneceği tehdidini içeren mesajların e-posta ile gönderilmesi. Mesajda kimlik avı giriş sayfasının bağlantısına sahip bir düğme yer alıyor ve tıklanıp erişilen sahte sayfaya kimlik bilgileri girilince maalesef kimlik avı başarıyla tamamlanmış oluyor.

Bitcoin avcılığı

Yine e-posta üzerinden gerçekleştirilen bu yöntemde de dolandırıcı tarafından bir posta gönderiliyor. Gönderen hesabı da sizin e-posta adresinize benzeterek hesabınızı ele geçirdiğini ve detaylı bir şekilde bilgisayarınızın neden virüsü algılayamadığını açıklıyor. Bilgisayarınıza erişimi olduğuna inandırdıktan sonra eğer istediklerini yapmazsanız bilgisayar önündeki müstehcen görüntülerinizi ve videolarınızı sosyal ağınızdaki bütün kişilere göndereceğini söylüyor. Sonrasında da kendi bitcoin hesabının bilgilerini ileterek bu hesaba para göndermenizi istiyor. Böylelikle bitcoin avcılığı yapan dolandırıcılar, mahcup duruma düşmek yerine parayı vermeyi kabul edeceğinizi düşünüyor.

Kredi kartı dolandırıcılığı

Kredi kartı dolandırıcılığına yönelik pek çok yöntem var ama en sık karşılaşılanı, bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirmek istediğiniz bir uygulama için kredi kartı bilgilerinizin istenmesi. Bilgileri girdiğiniz anda karşı taraf kredi kartınızı kullanarak dilediği gibi alışverişe başlayabilir.

Sosyal ağ dolandırıcılığı

Sosyal ağ dolandırıcılığı özellikle Facebook’ta çok sık yaşanan durumlardan biri. Arkadaşınız olarak ekli biri Facebook üzerinden sizden borç para isteyebilir. Böyle bir durumda o kişinin hesabının çalınmış olabileceğini ve konuştuğunuz kişinin arkadaşınız olmama ihtimalini düşünmenizde yarar var.

Trojan

Farkında olmadan bilgisayara yüklediğiniz programlar ile bilgisayarınızın kontrolü bir başkasının eline geçirebilir ve içindeki her şeye ulaşılabilir.

Siber suç mağduru olmamak için dikkatli olmak gerekiyor.
Siber suç mağduru olmamak için dikkatli olmak gerekiyor.

Nasıl önlem alınmalı?

Siber dolandırıcılıktan mağdur olmamak için ilk kural: çok dikkatli olmak.

- Tanımadığımız adreslerden gelen e-postaları açmamalı, linklere tıklamamamız gerekiyor.

- Bankaların web sayfaları gibi kişisel bilgilerimizi paylaşacağımız sitelere doğrudan internet adresini yazarak girmeliyiz.

- İnternet alışverişlerimizde sanal kredi kartı kullanmak daha güvenilir bir yöntem. Sanal kart, harcama limitimizi anlık belirleme olanağı sağlar ve dolandırıcıların asıl kredi kartı bilgilerimize ulaşmasına engel olur.

- Oluşturacağımız şifreler mümkün olduğunca tahmin edilmesi zor olmalı.

- Daha önce “takipçi arttırma”, “profilime kim baktı” gibi sitelere giriş yaptıysak ayarlardan bu sitelere verdiğimiz izinleri kaldırmalıyız.

- Twitter gibi sosyal mecralarda mağdur olmamak için banka ve büyük şirketlerin sosyal medya hesaplarını tanıma konusunda dikkatli olmalıyız. Bu tür resmi hesaplarda “mavi tık” bulunuyor ki mutlaka olup olmadığını kontrol etmeliyiz.

Quick Sigorta, siber suç mağduriyetlerine karşı QKimlik’i sunuyor.
Quick Sigorta, siber suç mağduriyetlerine karşı QKimlik’i sunuyor.

Görsel Kaynağı

Her ihtimale karşı sigorta önemli

Biz elimizden geleni yapsak da bazen dikkatsizlikten, bazen yoğunluktan farkında bile olmadan mağdur olabiliyoruz.

İşi şansa bırakmayıp tüm riskleri ortadan kaldırmak adına en iyi önlem sigorta yaptırmak. Bunun için ise Quick Sigorta’nın Qkimlik ürünü, tüm mağduriyeti giderecek ciddi bir hizmet sunuyor.

- “Kimlik Destek Hattı” ile “kimlik hırsızlığına karşı olası riskler neler”, “bu riskler nasıl yönetilebilir ve nasıl korunulabilir”in cevaplarını uzman müşteri temsilcilerinden öğrenebiliyoruz.

- Bir internet hizmeti olan “WebGuardMe” ile internette güvenlik taraması yapılıyor ve herhangi bir risk tespit edildiğinde bilgilendirilerek tüm kişisel ve finansal bilgiler korunmuş oluyor.

- “PC/Antivirüs Koruma” ile online alışveriş ve bankacılık gibi işlemler için virüsler, korsanlar, online sahtecilik, kimlik hırsızlığı gibi tehditler ortadan kalkıyor.

- “Bitdefender Total Security” ile Windows, macOS, Android ve iOS cihazlar için siber güvenliği kapsayan ödüllü güvenlik teknolojisi, sistem kaynaklarını yoran, veri hırsızlığı yapan, ödeme bilgilerini çalan kötü amaçlı yazılımlar gibi bütün siber tehditlere karşı koruma sağlanıyor.

- Kimliğiniz çalındığında 20 bin TL’ye kadar olası sorunları gidermek için harcama yapabilirsiniz. 

Detaylı bilgi ve başvuru için hemen tıklayın.