Kimlik sahteciliğine karşı en iyi önlem: QKimlik

Kimlik sahteciliğine karşı en iyi önlem: QKimlik

Teknoloji, hızına yetişemediğimiz düzeyde gelişirken alışverişten bankacılık işlemlerine kadar birçok alanda hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak bu işlemler sırasında kullandığımız kimlik bilgilerimiz, gün geçtikte yeni yöntemler geliştiren dolandırıcılar nedeniyle savunmasız hale geliyor. Peki nasıl önlem alacağız?

Gün geçmiyor ki bankamatik, telefon ya da internet dolandırıcılığına bir yenisi daha eklenmesin. Hem de ifşa olmuş senaryolara ve alınan önlemlere karşı geliştirilmiş yepyeni yöntemlerle! Günümüzdeki dolandırıcılık vakalarının başında artık kimlik hırsızlığı geliyor. Dolandırıcılar, kişinin kimlik bilgileriyle finansal kaynaklarına ulaşırken itibar kaybına yol açabilecek işlemler de gerçekleştirebiliyor. Dolayısıyla mağduriyete uğrayan kişi, maddi ve manevi açıdan zarara uğradığı gibi sonrasında kendini temize çıkarabilmek için hem para hem de zaman harcamak zorunda kalıyor.

Siz de “İnternet kullanırken çok dikkatliyim, bana bir şey olmaz” diyenlerdenseniz bir kez daha düşünün! Çünkü bilgisayar korsanlığı ya da siber saldırı dışında geçmişte kaldığını sandığınız hırsızlık yöntemleriyle de pek âlâ kimlik bilgilerinizi dolandırıcılara kaptırabilirsiniz. Nasıl mı? Kapkaç, posta yönlendirme, otomobil plakalarını kopyalama, kart kopyalama, sahte CV, ev ya da ofis hırsızlığı, çöpten eski kimlik/kredi kart vb. bulma, GSM operatör bayilerinden ve diğer kurumlardan başvuru belgeleri çalma gibi yöntemler, kimlik dolandırıcılığında sıkça kullanılıyor.

Çalınan kimlik bilgileriyle neler yapılıyor?

İşin en kötü yanı ise kimlik bilgilerinin çalınarak usulsüzce kullanıldığını, ihtar mektubu veya icra kovuşturmasıyla öğrenmek olsa gerek. Tabii doğrudan hesaptan para çekilmesi ya da kredi kartı ekstresinde işlem yapıldığı görmek, diğerlerine oranla daha kısa sürede tespit edilebilir. Kimlik bilgilerinizin çalınması durumunda başınıza gelebilecek durumlardan öne çıkanlar şöyle:

● Bankalardan adınıza kredi veya kredi kartı başvurusu yapılabilir, yüklü bir miktar borçla karşılabilirsiniz.

● Çalınan kart veya dijital şifrelerinizle finansal varlıklarınıza ulaşım sağlanabilir ve teknolojik platformalar kullanılarak varlıklarınız çalınabilir.

● Kimlik bilgileriniz, yasa dışı eylemlerde bulunan kişilerin gerçek kimliğini gizlemede paravan olarak kullanılabilir.

● Aynı şekilde yasa dışı eylemlerde kullanılmak üzere araç plakanız kopyalanabilir.

● Adınıza iş ya da birbirinden farklı hizmetler için üyelik/abonelik başvurusu yapılabilir.

● Sosyal medya hesaplarınız, başkalarını dolandırmak ya da onlara zarar vermek amacıyla kullanılabilir. Paylaşılan içerikler, itibarınızı zedeleyebilir.

● Kişisel bilgisayar ya da telefonlarınızdan çalınan çok özel içerikler, size karşı şantaj amacıyla kullanılabilir.

Kimlik dolandırıcılığına karşı nasıl önlem alacaksınız?

Hırsızlık yöntemleri ne kadar çoksa önlem çeşitliliğini de o denli artırmak gerekiyor. İşte bireysel olarak alabileceğiniz ve kimlik dolandırıcılığı riski azaltacak o önlemler...

Bilgisayarınızı korumaya alın: Bilgisayarlarınızda mümkün olduğunca az kişisel bilgi barındırıp siber saldırılara karşı güvenlik yazılımı veya hizmeti kullanın. Bunların güncelliğinden emin olun.

Fiziksel kimlik kartlarınızı iyi saklayın: İhtiyacınız olmayan kimlikleri üzerinizde taşımayın. Kartlarınızın ve kartlarda yer alan bilgilerin, herkesin erişiminde olmadığından emin olun.

Çöpe attığınız dokümanlara dikkat edin: İhtiyacınızın kalmadığı fatura, kredi kartı veya banka hesap ekstreleri vb. dokümanlardaki bilgileri, izi sürülemeyecek şekilde imha edin.

İnternetten alışverişte temkinli olun: Tanıdığınız, güvenlik vaadi yüksek site ve markalardan alışveriş yapmayı tercih edin. Ödeme işlemleri sırasında, internet tarayıcınızın sağ alt köşesinde güvenlik standardı anlamına gelen kilit ikonunu kontrol edin. Böyle olmayan sayfalarda ödeme bilgilerinizi paylaşmayın.

Kredi ve kredi kartı kontrollerini aksatmayın: Kart bilgilerinizin çalınıp kullanıldığını anlamanın tek yolu, kredi kartı işlemlerinizi tek tek incelemektir. Ayrıca kredi skorlarınızı da düzenli takip edin. Çünkü eğer sahte işlem yapılmışsa, aşırı borçlanma veya ödeme gecikmeleri sonucu kredi skorlarınız etkilenebilir.

Online şifreleri dikkatli seçin: Sadece banka şifrelerinizi değil; e-posta adresleriniz, sosyal medya hesaplarınız, diğer üyelik ve abonelikleriniz için kullandığını şifrelerinizi kısa, kolay ve tahmin edilmesi kolay olanlardan tercih etmeyin. Büyük harf, küçük harf, rakam ve diğer karakterleri içeren şifrelerinizin casus algoritmalar tarafından tahmin edilmesi hemen hemen imkansızdır.

Kimlik fotokopilerinizi koruyun: Kimliğinizin kopyası alındıktan sonra kopya kağıdının üzerine kolaylıkla okunacak şekilde hangi amaçla kullanılacağını yazın. Başka amaçla kullanılmasına izin vermediğinizi de ayrıca belirtin. Öte yandan kimliğinizin aslını da her talep edildiğinde kolaylıkla uzatmayın ve talep eden kişilere güvendiğinizden emin olun.

Ya bireysel önlemler işe yaramazsa? 

Gözünüzden kaçan bir ayrıntı veya tamamen kontrolünüz dışında gerçekleşen durumlar, kimlik bilgilerinizin çalınmasına ve kötü amaçlar için kullanılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda çaresiz kalmamak adına QKimlik Koruma Sigortası ile bilgilerinizi güvence altına alabilir, hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz. Çünkü QKimlik Koruma Sigortası, kimliğinize ait hassas bilgilere ulaşılıp kullanılması halinde, kendinizi korumak için yapmak zorunda kalacağınız hukuki harcamaları güvenceye alır. Kimliğiniz çalındığında 20 bin TL’ye kadar olası sorunları gidermek için harcama yapabilirsiniz. Poliçe kapsamındaki sigorta teminatlarınız sayesinde; avukatlık hizmetleri, seyahat harcamaları, gelir kaybı ve çalınan şifreleriniz nedeniyle hesaplarınızdan çalınan varlıklarınız için harcamalarınız güvence altındadır.

QKimlik Koruma Sigortası’nın kapsamı nedir? 

PC / antivirüs koruma: Online alışveriş ve bankacılık işlemlerini gönül rahatlığıyla yapmayı sağlayan bir güvenlik paketidir. Sizi virüsler, korsanlar, online sahtecilik, kimlik hırsızlığı gibi tehditlerden koruyan Bitdefender Total Security ürününe, teminat kapsamındaki tüm müşteriler ücretsiz sahip olur. Bu ürün Windows, macOS, Android ve iOS cihazlarında performans ve pil ömrü sorunu yaratmadan çalışarak eksiksiz bir siber güvenlik duvarı oluşturur. Ayrıca gizliliği tüm cihazlarda korur, çocuklar için çapraz platform çevrimiçi güvenlik sağlar, web kamerasına yetkisiz uygulama erişimini engeller.

Şifre koruması: Finansal kuruluşların dijital platformlarında kullanılan şifrelerin çalınması sonrasında yaşanan ekonomik kayıp, güvence altına alınır.

E-devriye: Tüm kişisel ve finansal bilgileri, kimlik hırsızlığı ihtimaline karşı internetin güvensiz dünyasında tarar ve herhangi bir risk tespit edildiğinde olası zararlar çok büyümeden tedbir alınması için sigortalıya haber verir.

ATM hırsızlığı koruması: ATM işlemleri sonrası kapkaç durumlarına karşı ekonomik kaybı güvence altına alır.

Özel kimlik sahtekarlığı uzmanı: Quick Sigorta uzmanları, sigortalının sorununu gidermek için danışmanlık verir, duruma özel aksiyon planları hazırlar.

Kimlik destek hattı: “Kimlik hırsızlığına karşı olası riskleri neler, bu riskler nasıl yönetilebilir ve kişi kendini nasıl koruyabilir?” gibi konularda müşteri temsilcisi desteği için ücretsiz 0850 755 1 755 nolu QKimlik hattı aranabilir.

QKimlik
QKimlik

DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Webde, cepte, ATM’de kimlik bilgileriniz tehditlere karşı güvence altında!

"Bitdefender Total Security" hediyeli QKimlik ürünümüz hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.