Müziğin iyileştirici gücünü kutlayalım!

Müziğin iyileştirici gücünü kutlayalım!

En sevilen şarkıyı ansızın duymak kadar insanı mutlu edebilecek az şey var. Sevdiğiniz bir müziği duymak sizi o andan çıkarır ve bambaşka dünyalara götürüyor. Müzik, yorulduğunuz bir günde dinlendirici, mutsuz olduğunuzda yatıştırıcı, sinirlendiğinizde ise size güç verecek bir rol üstleniyor. Bu nedenle 21 Haziran Dünya Müzik Günü, müziğin tüm formlarını ve dünya ile insan ruhu üzerindeki etkisini kutlamak için her yıl kutlanılıyor.

Dünya Müzik Günü herkes için!

Dünya Müzik Günü ilk olarak birkaç on yıl önce Fransa'da başlatıldı. 1982 yılında Fransa Kültür Bakanlığı müziğin harikalarını kutlamak için zekice bir fikir geliştirdi. Bugün ile ilgili en güzel şey, kutlamanın tamamen ücretsiz olması. Hangi tür müziği seviyor olursanız olun, ücretsiz olarak katılabilir ve tüm ailenizi dahil edebilirsiniz. Yepyeni bir enstrüman çalmayı denemek veya normalde çalma listenizde olmayan bir müzik türünü dinlemek için mükemmel bir fırsat.

İster genç, ister yaşlı, ister yeni, ister deneyimli bir profesyonel olun, her tür müzisyen arkadaşlarıyla, ailesiyle ve hatta yabancılarla dünya müzik gününü kucaklayabilir!

Geçen yıl tüm dünyada binden fazla şehir Dünya Müzik Günü'nü kutladı, öyleyse neden siz de bu fırsatı değerlendirmiyorsunuz? Herkes müzik yapabilir, ne kadar iyi olduğunuzun bir önemi yok. Eğer duşta şarkı söyleyen biriyseniz, neden bu fırsatı yeteneklerinizi sergilemek için kullanmayasınız?

Dünya Müzik Günü’nü kutlamanın yolları

Dünya Müzik Günü'nü kutlamanın en iyi yolu, günü tüm eski favorilerinizi dinleyerek geçirmek ve eğer gerçekten maceracı hissediyorsanız farklı kültürlerden müzikler için YouTube'u keşfetmeye başlamak olabilir. Fince ve Macarca, İtalyanca ve Moğolcayı keşfedebilir ve ardından halk müziğini araştırmaya başlayabilirsiniz. Bu gibi kaynaklar sayesinde, dünyanın sunduğu müzikal deneyimlerin panoramasını keşfetmek her zamankinden daha kolay ve tüm bunları kendi evinizin rahatlığında yapabilirsiniz. Elbette, her zaman bir enstrüman alabilir ve kendinizi ifade etmek için onu kullanabilirsiniz.

Dünya Müzik Günü’yle birlikte gelin müziğin iyileştirici yönlerini birlikte hatırlayalım.

 Müziğin iyileştirici gücü sadece müzik yaparken değil dinlerken de sizinle.
Müziğin iyileştirici gücü sadece müzik yaparken değil dinlerken de sizinle.

Müzik terapisi ile iyileştiren tınılar

Müziğin sadece duyulara hitap etmesinin yanında iyileştirici bir etkisinin de olabileceğini biliyor muydunuz? Müzik terapistleri uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yürütüyor. Gelin müzik terapisinin ne olduğuna ve müzik terapistlerinin hangi yöntemleri kullandıklarını gözden geçirelim.

Müzik terapisi nedir?

Müzik terapisi, en basit anlamıyla stresi azaltmak, ruh halini iyileştirmek ve kendini ifade etmek gibi bireyselleştirilmiş hedeflere ulaşmak için müziğin klinik kullanımı olarak tanımlanabilir. Sağlıkçılar arasında da iyi bilinen rüştünü kanıtlamış bir terapi çeşidi olduğu söylenebilir. Müzik terapisi deneyimleri dinleme, şarkı söyleme, enstrüman çalma veya müzik bestelemeyi içerebilir. Yeteneğim yok diyorsanız, sakın endişelenmeyin! Katılmak için müzikal beceri veya yetenek gerekli değil.

Müzik terapisi size psikolojik, duygusal, fiziksel, ruhsal, bilişsel ve sosyal olarak yardımcı olabilir. Faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kan basıncını düşürmek
  • Hafızayı geliştirmek
  • Başkalarıyla müzik deneyimi sayesinde gelişmiş iletişim ve sosyal beceriler kazanmak
  • Kendinizi ifade etmek, düşüncelerinizi ve duygularınızı gözlemleme fırsatı bulmak
  • Kas gerginliğinin azaltılması
  • Düşüncelerinizi ve duygularınızı yönetmek için sağlıklı başa çıkma becerileri geliştirmek
  • Motivasyonu artırmak
  • Acıyı yönetmek
  • Neşeyi artırmak
 Müzik terapisinde en çok kullanılan entrumanlarden biri de tibet kaseleri.
Müzik terapisinde en çok kullanılan entrumanlarden biri de tibet kaseleri.

Müzik insanlığın tarihi kadar eski olsa ve iyileştirici kullanımı yüzyıllardır sürse de bildiğimiz anlamıyla müzik terapisi ilk olarak 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri Savaş Bakanlığı tarafından tanımlandı ve kullanıldı. Ordu hastanelerinde iyileşmekte olan askeri hizmet üyelerine mesleki terapi, eğitim, rekreasyon ve fiziksel yenilenme konularında yardımcı oldu.

Müzik terapistleri kimlerle çalışır?

Tüm geçmişlerden, yaşlardan ve kültürlerden insanlar müziğe ve müzik terapisine yanıt verebilir. Müzik terapistlerinin yardım ettiği önemli gruplar şöyle sıralanabilir:

Askeri hizmet üyeleri ve gaziler: Müzik terapisi travma ile başa çıkmaya yardımcı olabiliyor.

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan kişiler : Spektrumdaki bireyler aşinalık, yapı, öngörülebilirlik ve tutarlılık olduğunda en iyi şekilde öğrenebiliyorlar

Alzheimer hastalığı olan bireyler: Müzik terapisi hafızaya yardımcı olabiliyor ve öngörülebilirlik, aşinalık ve güvenlik duyguları nedeniyle zihninizi canlandırabiliyor

Islah ortamlarındaki insanlar: Hapsedilmişseniz, bir akıl sağlığı tesisinde, rehabilitasyon merkezinde veya grup evindeyseniz, müzik terapisi problem çözme, iletişim becerileri, rahatlama ve dürtüselliği azaltma konusunda yardımcı olabiliyor.

Travma ve kriz mağdurları: Travma ve kriz yaşadıysanız kaygı, stres ve acı çekebilirsiniz. Müzik terapisi bu üç deneyimi azaltmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize, kendinizi güvende ve kontrolde hissetmenize ve duygular için sözel olmayan bir çıkış noktası sağlamanıza yardımcı olabilir.

Fiziksel olarak hasta olanlar: Bu liste kronik ağrı, diyabet, kalp rahatsızlıkları, kanser, baş ağrısı, yeni ameliyat olmuş ve rehabilitasyonda olan kişileri içerir ancak bunlarla sınırlı değil.

Ruh sağlığı bozuk olan bireyler: Bir ruh sağlığı bozukluğu ile başa çıkmaya çalışıyorsanız, müzik terapisi iletişim ve ifade konusunda size yardımcı olabilir, düşüncelerinizi ve duygularınızı keşfetmenize, ruh halinizi ve konsantrasyonunuzu iyileştirmenize ve başa çıkma becerileri geliştirmenize yardımcı olabiliyor.

Kronik ağrısı olan kişiler: Müzik terapisi ağrınızı, anksiyetenizi, yorgunluğunuzu ve depresyonunuzu azaltmaya yardımcı olabiliyor.

Madde bağımlıları: Madde bağımlılığı bozukluğunuz varsa müzik terapisi size yardımcı olabiliyor. Araştırmalar, motivasyonu ve öz saygıyı artırabildiğini, kas gerginliğini azaltabildiğini, kaygıyı azaltabildiğini, öz farkındalığı geliştirebildiğini ve başa çıkma becerilerini güçlendirebildiğini gösterdi.

Kaynaklar :

National Today, https://nationaltoday.com/world-day-of-music/

Clevel and Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8817-music-therapy