Birçok öğrenci dilediği eğitimi alma konusunda çoğu zaman maddi imkansızlıklar yaşıyor. Bu sorundan hareketle kurulan online ve offline girişimler, öğrencilerin okul hayatını dolu dolu yaşaması ve kariyer planlaması yapmasında önemli rol oynuyor. İşte bu girişimlerden öne çıkanlar…
Askıda Ne Var
Öğrencilerin eğitim hayatını kolaylaştırmak için 2012’de kurulan Askıda Ne Var, Osmanlı’daki “askıda ekmek” uygulamasından esinlenen sosyal bir girişim. Öğrenciler, yardımseverler ve şirketleri aynı çatıda buluşturan bu girişim, öğrencilerin burs ve staj arayışında onlara destek oluyor. Bunların yanında üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro bileti, konser bileti, kitap, dergi ve yurt dışı staj gibi ürün ve hizmetleri ücretsiz sunuyor.
Askıda Ne Var sitesinin kurucusu olan Oğuzhan Canım, işleyişi şöyle anlatıyor: “Öncelikle yardımseverler askidanevar.com’a girerek istedikleri kadar üniversite öğrencisinin yemeklerini kredi kartlarıyla ödeyebiliyorlar. Ayrıca askıya yemek bırakma imkanları da bulunuyor. Sitemize kayıtlı olan üniversite öğrencileri sisteme girdiklerinde, askıdaki yemeği görüntüleyip, bir kod numarası alıyor. Bu kod numarasıyla ilgili restorana gidip ücretsiz yemek yiyebiliyorlar. Aynı durum pek çok ürün ve hizmet için de geçerli. Bu sistemi öğrencilere bir nebze de olsa katkı sağlamak, hayatlarını kolaylaştırmak ve daha donanımlı hale gelmelerini sağlamak için kurduk. 185’den fazla markayla iş birliği halindeyiz. Daha çok markayla çalışarak bu çalışmamızı daha fazla kitlelere duyurmak istiyoruz.
Projenin son bir yılında askıya bırakılan ürün ve hizmetlerse şöyle:
● Aylık ortalama tiyatro bileti sayısı: 980
● Aylık sinema bileti sayısı: 1240
● Aylık ortalama konser bileti sayısı: 1740
● Her ay web sitesinde ödeme yapılan ortalama menü sayısı: 240
● Bir yılda askıya bırakılan hediye çeki sayısı: 420
● Aylık askıya bırakılan yiyecek veya içecek sayısı: 196
● Aylık ortalama kitap sayısı: 292
● Aylık diğer ürün ve hizmet sayısı: 940
E-Bursum
Öğrencilerin maddi manevi her zaman yanında olarak destek vermeye çalışan bir diğer sosyal girişim, e-bursum. 2015’te burs sistemini dijital ortama taşıyan girişim, sistemin şeffaf, demokratik, ulaşılabilir ve eşitlikçi olmasını ön planda tutuyor. E-bursum sisteminde süreç şu şekilde ilerliyor: Burs vermek isteyen kişi ya da gruplar, web sitesine girerek profil oluşturuyor. Ardından vereceği bursu ve kriterleri belirliyor. Bursa ihtiyacı olan öğrenciler de aynı şekilde siteye giriş yaparak kayıt yaptırıyorlar. Bu yolla burs arayan öğrenciler ve kurumlar ortak bir paydada buluşmuş oluyor.
Projenin kurucusu Mesut Keskin, 2011 Van depremi sonrasında yaşadığı maddi sıkıntıları ve bu girişime nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: “Maddi zorlukları aşabilmek için çok sayıda burs başvurusu yaptım ama aylar sonra aldığım cevapların yalnızca biri olumluydu. Aldığım bu bursla 2013’te Oxford'a dört ay yaz okuluna gittim. Yaşamış olduğum bu süreç e-bursum fikrinin doğmasını sağladı. Öğrencilere en doğru bursu ulaştırma hedefinde olduklarını belirten Mesut Keskin, ‘’E-Bursum platformunun en büyük amacı öğrencinin ihtiyacı olan bursu ona ulaştırmak. Bir öğrenci bir destekçinin bursuna başvuru yapmak istiyorsa kesinlikle onun aradığı kriterleri taşıması gerekiyor. Herkesin belirlediği kriter değişkenlik gösteriyor tabii. E-bursum sistemine Türkiye’nin neresinde olursanız olun, ulaşabilmeniz mümkün oluyor. Sistemin işleyişi çok basit ve ihtiyaca göre talebin sunulduğu bir platform. Amacımız eğitim zamanında öğrencilerin yaşadıkları eşitsizlikten kurtularak başarılarıyla söz sahibi olmaları.’’
Pupilus
Burs, seminer ve staj gibi imkanların öğrencilere adil bir şekilde ulaşmasını hedefleyen pupilus.com, kendini yeni nesil gençlik portalı olarak konumluyor. Web sitesinde, tıpkı diğer sistemlerde olduğu gibi hem öğrenciler hem de yardımseverler için formları yer alıyor. Projede ayrıca “adil burs elçiliği” adıyla ekibe katılma imkanı da sağlanıyor. Adil burs elçileri, öğrenciler için burs ve staj imkanı sağlayacak yeni kurumlar bulmak için serbest zamanlı çalışıyor.
Birsilgibirkalem
Hem ilk ve orta öğretim kurumları hem de öğrencileri, yardımseverlerle buluşturan birsilgibirkalem.org, ihtiyaçları görünür kılan bir girişim. Web sitesinde çeşitli ihtiyaçları olan okulların görsellerinin paylaşıldığı projede, yardımseverler de bu ihtiyaçları tedarik ediyor. Okulda eğitim gören öğrencilerin de belirlendiği sitede, yardımseverler öğrencilere de belirli yardımlarda bulunabiliyor.