Baristalık: Popüler olduğu kadar kolay mı?

Baristalık: Popüler olduğu kadar kolay mı?

3. nesil kahvecilerin yayılmasıyla birlikte baristalık da popülerleşti. Profesyonel barista olmak isteyenler için kahveciler de kendi bünyelerinde eğitimler düzenliyor. Nasıl barista olunur? Bu eğitimlerin içeriği nedir? Sizler için derledik, kolay mı zor mu siz karar verin...

Son yıllarda dikkat çeken 3. nesil kahveciler sayesinde baristalık da popüler meslekler arasına girdi. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2017’de yetkilendirdiği Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM), bu tarihten itibaren ülkemizde akredite edilen ilk ve tek belgelendirme merkezi oldu. Bu sayede MESEM’e başvurarak sertifika (Barista - Seviye 4) alınabiliyor. Beş yıl geçerliliği olan bu sertifikayı alan baristalar, belgeyi aldıkları tarihten itibaren ikinci ve üçüncü yıl arasında sınav ve gözetim yöntemiyle tekrar değerlendiriliyor. Bu da bu sertifakanın bir standarda sahip olmasını sağlıyor.

MESEM dışında tüm dünyada geçerliliği olan bir barista sertifikası almak istiyorsanız Türkiye’de pek çok seçeneğe sahipsiniz. Örneğin The Specialty Coffee Association’nın (SCA) sertifikaları ülkemizde oldukça yaygın.

İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SEM)

İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin eğitimlerinde kahve öğütme, kavurma, dozajlama ve tamping detaylı şekilde anlatılıyor.
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin eğitimlerinde kahve öğütme, kavurma, dozajlama ve tamping detaylı şekilde anlatılıyor.

İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin (SEM), Federal Coffee iş birliğiyle düzenlediği üç farklı barista eğitimi var. Federal Coffee’den Sam Çeviköz’in verdiği eğitimlerden Barista Temel Eğitimi bir, Barista Uzmanlık Eğitimi ile Barista Profesyonellik Eğitimi üç gün sürüyor. Katılımcılar eğer isterlerse sınava giriyor ve SCAE sertifikası alabiliyor.

Barista Uzmanlık Eğitimi’nde kahvenin kökenleri, hasat yöntemlerinin kahveye etkisi; kahve öğütme, kavurma, dozajlama ve tamping, kahve işleme yöntemleri, uzman seviye süt teknikleri gibi detaylar öğrenilebiliyor.

Barista Profesyonellik Eğitimi’ne kabul edilmek için bazı ön şartlar var. Barista temel eğitimini ve uzmanlık eğitimini almış olmak şart. Üstelik altı ay boyunca aktif mesleği icra etmek de gerekiyor. Kahve kültürüne detaylı olarak yaklaşılan bu eğitimde; kahve yetiştiren ülkelerin coğrafi koşulları, popüler kahve türlerinin yetiştirilmesi, kahve borsası gibi konular ele alınıyor. Yeşil kahvenin seçilmesi, kahve kavurmanın tüm detayları, kahvenin paketlenmesi, öğütülmesi ve kalibrasyonu ve tabii kahve makineleri gibi konulara da eğitimde yer veriliyor. Ayrıca kafeinin kahveden çıkartılması gibi detayları da bu eğitimde öğrenebiliyorsunuz. Bu eğitimlerin ardından pratik yapmak isteyenler ise demleme teknikleri Coffee Mixology ve Evdeki Barista atölyelerinde öğrenebilir.

Pigro Akademi 

Eğitimlerle profesyonelleşerek meslek sahibi olma imkanı artıyor.
Eğitimlerle profesyonelleşerek meslek sahibi olma imkanı artıyor.

İstanbul Maltepe’de bulunan Pigro Coffee Shop’un eğitim kurumu Pigro Akademi kahvecilik sektöründe çalışanlara ya da yeni başlayacaklara yönelik eğitimler düzenliyor.

Barista eğitimini kademe kademe ayırmayan Pigro Akademi, “iyi bir barista kahvenin topraktan, fincana gelene kadar geçirdiği tüm süreçlere hakim olmalı” görüşüyle üç gün süren eğitimler veriyor. Bu eğitimlerde kahve tarımından makine kullanımına ve kalibrasyon ayarlarına kadar tüm süreçler anlatılıyor. Eğitim alan katılımcılar eğer isterlerse Pigro Coffee Shop'ta pratik yapma şansı da buluyor.

3. nesil kahve demleme yöntemlerinin detaylandırıldığı 3. Nesil Kahve Demleme Eğitimi de Akademi’nin sunduğu eğitimlerden bir diğeri. Ayrıca Dünya ve Türkiye şampiyonu baristalar tarafından verilen Latte Art Eğitimleri de programda yer alıyor. Bu eğitimlerde süt köpürtmenin tüm inceliklerini öğrenebiliyorsunuz. Pigro Akademi kahve tutkunlarına özel kahve tadımları da düzenliyor.

Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)

Barista eğitimlerinin bir parçasını da 'Latte Art' oluşturuyor.
Barista eğitimlerinin bir parçasını da 'Latte Art' oluşturuyor.

MSA’nın kahve sektöründe çalışan veya bu sektörde kariyer yapmayı hedefleyenler için düzenlediği 54 saatlik Profesyonel Barista eğitiminde pratiğe çok önem veriliyor. Öyle ki eğitim özel kahve makinelerinin bulunduğu özel sınıfta gerçekleştiriliyor. Bu eğitimde de kahve türleri, kavurma ve demleme yöntemleri detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Eğitimin sonunda katılımcılar uluslararası Pearson Profesyonel Barista sertifikası, İtalyan MUMAC Academy sertifikası ve MSA diploması almaya hak kazanıyor. Barista adayları kahvenin tarladan fincana geçirdiği tüm aşamalarla birlikte soğuk kahve hazırlama tekniklerini ve latte art’ı da öğrenip pratik yaparak bilgilerini pekiştiriyor. Pınar Özdemir, Musa Gümüştaş’ın eğitim verdiği MSA Profesyonel Barista Programı’nda başarılı olan öğrenciler, yurt dışındaki eğitim programlarına da başvurabiliyor.

Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA)

Barista eğitimlerinde profesyonel kahve makinelerinin kullanılması da öğretiliyor.
Barista eğitimlerinde profesyonel kahve makinelerinin kullanılması da öğretiliyor.

USLA’da Barista Temel Eğitimi, Barista Uzmanlık Eğitimi ve Barista Profesyonellik Eğitimi olarak üç farklı eğitim veriliyor. Bu eğitimleri verenler ise Nitelikli Kahve Birliği’den (SCA) yetkili eğitmenler…

Bir gün süren Barista Temel Eğitimi'nin sonunda gerçekleştirilen pratik ve yazılı sınavı geçen kursiyerler SCA Kahve Diploması için beş puan değerindeki SCA Barista Skills: Foundation Barista Sertifikası'nı alıyor. İki gün süren Barista Uzmanlık Eğitimi'nin sonunda katılımcılar diploma için 10 puan değerinde olan SCA Intermediate Barista Sertifikası'nı; üç gün süren Barista Profesyonellik Eğitimi’nin ardından ise 25 puan değerindeki SCA Professional Barista Sertifikası'nı almaya hak kazanıyor.

Ömer Aydın tarafından verilen eğitimlerde kahve çekirdekleri ve alan kullanımı; öğütme, dozlama ve tamping, damlatma ve demleme, süt teknikleri gibi detaylar pratik fırsatıyla öğretiliyor.

İstanbul Kahve Akademisi

SCA sertifikaları tüm dünyada geçerli.
SCA sertifikaları tüm dünyada geçerli.

Kahve eğitimlerinin teorik ve pratik olarak yapıldığı merkezlerden biri de İstanbul Kahve Akademisi. Akademi’de kahve tadım analizlerinin yanı sıra SCA sertifakalarının eğitimleri de veriliyor. Bunlara latte sanatı, demleme teknikleri, kavurma eğitimleri de eşlik ediyor. SCA yetkili eğitmenlerin katıldığı bu eğitimlere katılanlar SCA sertifikası almak istemez ise bu sertifikanın ek ücretini ödemeyebiliyor.

MOC Academy

MOC Coffee Roastery bünyesinde baristalık eğitimleri veren MOC Academy’de farklı seviyeler için barista eğitimleri var. Uluslararası geçerliliği olan olan sertifika eğitimlerinin yanı sıra kahve severler için evde kahve demleme yöntemleri, latte sanatı, kahve demleme tekniklerini kapsayan atölyeler de düzenleniyor.