İzlediğimiz diziler yeme alışkanlıklarımızı da etkiliyor!

İzlediğimiz diziler yeme alışkanlıklarımızı da etkiliyor!

Televizyon seyrederken sadece ağız sulandıran yiyecek-içecek reklamlarından değil, izlediğimiz dizilerdeki karakterlerin yeme-içme alışkanlıklarından da fena halde etkileniyoruz. Peki gündemden düşmeyen reyting rekortmeni diziler sayesinde neler yiyoruz dersiniz?

Televizyon seyretmek aldığımız kaloriyi artırıyor

En sevdiğiniz diziyi seyrederken sürekli bir şeyler atıştırmak çok keyifli, değil mi? Üstelik, Yemeksepeti’nin verilerine göre izlediğimiz diziler o akşamki menümüzü de belirliyor. Ufak Tefek Cinayetler’in yayınlandığı akşam dizinin entrikalar kraliçesi Merve’nin yaptığı iştah açıcı cheesecakeler, dizinin yayınlandığı saatlerde cheesecake siparişlerinin artmasına neden oluyor örneğin... Cuma günleri ise İstanbullu Gelin’de kurulan konaklara layık sofralar Yemeksepeti kullanıcılarının Türk mutfağından verdikleri siparişlerini yüzde 11 oranında artırıyor.

Bu, her ne kadar insana keyif verse de uzmanlar bu konuda dizi tutkunlarıyla hemfikir değil. Diyetisyen Selvi Pamukçu’ya göre televizyon izlerken zaman algımız bozulduğu için normalden daha hızlı, dolayısıyla da daha çok yiyecek tüketiyoruz. Bu durum da aldığımız kalori miktarını doğrudan etkiliyor. Ayrıca prime-time kuşağında yayınlanan diziler, neredeyse gece yarısına kadar sürdüğünü belirten Pamukçu dizi boyunca atıştırdığımız her şeyin vücudumuzda yağ olarak depolandığını da sözlerine ekliyor.

Merve Aksak’ın o “meşhur” cheesecake’leri

Merve Aksak meşhur frambuazlı kekini o kadar iştahla yapıyor ki, insanın canının çekmemesi imkansız!
Merve Aksak meşhur frambuazlı kekini o kadar iştahla yapıyor ki, insanın canının çekmemesi imkansız!

Salı günlerinin reyting rekortmeni dizisi Ufak Tefek Cinayetler başladığı günden beri dizinin çekildiği şık mekanlar ve başrol oyuncularının kusursuz stilleriyle ses getiriyor. Ama Ufak Tefek Cinayetler’in seyircisine ilham verdiği bir konu daha var: Ev yapımı tatlılar!

Dizinin ana karakterlerinden Aslıhan Gürbüz’ün canlandırdığı Merve Aksak karakterinin her hain planı öncesinde yaptığı enfes frambuazlı cheesecake’leri ve sinsi sarışın Pelin’in gönül almak için ikram ettiği makaronları görüp de ağzı sulanmayan yoktur. Dizideki birçok karakterin yaşadığı Sarmaşık Sitesi’nin kötü kraliçesi Merve Aksak’ın özene bezene yaptığı bu cheesecake’ler ve hikayenin diğer kötüsü Pelin’in elinden düşürmediği makaronlar salı gecelerini girilen tatlı kriziyle mutfakta geçirmenin nedeni oluyor. Ama siz Oya’yı örnek alıp ev yapımı sağlıklı sebze yemekleriyle beslenebilirsiniz.

İstanbullu Gelin’in saraylara layık sofraları

Esma Hanım’ın konağındaki mutfak, tam teşekküllü restoranlara taş çıkaracak cinsten.
Esma Hanım’ın konağındaki mutfak, tam teşekküllü restoranlara taş çıkaracak cinsten.

Bu sene ikinci sezonu yayınlanan ve sadık bir izleyici kitlesine sahip olan İstanbullu Gelin, geleneklerine bağlı Bursalı bir ailenin muazzam bir Osmanlı konağı içindeki entrikalı hayatlarını konu alıyor. Tabii söz konusu aile böylesine asil ve evin hanımı Esma Sultan da biraz “saraylı” olunca, evde kurulan en alelade sofrada bile en az beş-altı çeşit yemek görmek mümkün oluyor.

Kocaman bir mutfakta çalışan marifetli aşçıların sürekli bir şeyler pişirdiği İstanbullu Gelin dizisinde dolmalardan bademli iç pilavlarlara ve hünkar beğendilere, Türk mutfağının birçok lezzeti havada uçuşuyor.

Sen Anlat Karadeniz’in dillere destan yöresel yemekleri

Sen Anlat Karadeniz’de Saniye Hanım’ın kurduğu sofralar insanı bir koşu Trabzon’a gitmeye teşvik ediyor.
Sen Anlat Karadeniz’de Saniye Hanım’ın kurduğu sofralar insanı bir koşu Trabzon’a gitmeye teşvik ediyor.

Bu senenin reyting listelerine fırtına gibi giren Sen Anlat Karadeniz dizisi, başta şiddet içeren senaryosuyla eleştirilse de zamanla kendine has bir izleyici kitlesi oluşturmayı başardı. Heyecan ve gerilim dozu yüksek bir dizi olan Sen Anlat Karadeniz, Trabzon’da geçiyor. Bu vesileyle diziyi seyrederken Karadeniz mutfağının enfes yemekleri de evlerimize konuk oluyor! Özellikle ana karakterlerden Tahir ve Mustafa’nın annesi Saniye Kaleli’nin mutfağından çıkan mısır ekmeklerinin, böreklerin ve karalahana dolmalarının kokusu sanki ekrandan taşıp insanın burnuna geliyor.

Buram buram Adana kebap kokan dizi: Sıfır Bir

Adana Kebap olmadan Adana hikayesi anlatılamaz, değil mi?
Adana Kebap olmadan Adana hikayesi anlatılamaz, değil mi?

İlk olarak YouTube üzerinden yayınlanan ve Türkiye’de çekilen ilk bağımsız internet dizisi unvanına sahip Sıfır Bir, Adana’nın pek bilinmeyen arka sokaklarındaki çete savaşlarını “gerçekçi” bir dille anlatıyor. Dizi şehrin o çok meşhur kebapçılarını ya da diğer lokantalarını set olarak kullanmasa da şehrin ismiyle özdeşleşen o enfes kebapları gözümüze sokuyor! Bu da dizinin gerçekçi dilinin bir yansıması!

Adana gettolarının acımasız yüzünü anlatan Sıfır Bir tam manasıyla bir sokak hikayesi olunca dizide Adana’nın gerçek yemek kültürünü yansıtan, dumanı tüten sokak tezgahlarını, salaş ciğercileri ve seyyar kebapçıları görmek kaçınılmaz oluyor. Tabii bu durum kalori hesabına dikkat edenler için bir “eziyet”e de dönüşebilir.

Bonus: Can Manay içtikçe biz de içiyoruz!

Can Manay koca bir bardak suyu içerken siz de diliniz damağınız kurumuş gibi hissediyor musunuz?
Can Manay koca bir bardak suyu içerken siz de diliniz damağınız kurumuş gibi hissediyor musunuz?
Ömrü kısa olsa da bıraktığı izlerle daha uzun süre konuşulacağa benzeyen internet dizisi Fi – Çi’yi seyrederken, yemekten ziyade “içmek” istiyoruz! Bunun sebebi de tabii ki dizinin ana karakterlerinden saplantılı psikolog Can Manay’ın her fırsatta bir dikişte içtiği su... Usta oyuncu Ozan Güven’in hayat verdiği ve izlerken bile insanı fazlasıyla geren bir karakter olan Can Manay, dizi boyunca sıkıldığı, sinirlendiği veya üzüldüğü her anda koca bir bardak suyu kafasına dikiveriyor. Hatta bu su içme sahneleri sosyal medyada o kadar çok ses getirdi ki, dizi yapımcıları bir dönem bu sahnelerde ünlü bir su markasının ürün yerleştirmelerine bile yer verdi.