Maldivler’in felaketlere dayanıklı yüzen “beyin” şehri

Maldivler’in felaketlere dayanıklı yüzen “beyin” şehri

Küresel ısınma sebebiyle denizler yükseliyor. Denizler yükseldikçe de okyanusa kıyısı olan ülkeler ve ada ülkeleri büyük tehdit altında kalıyor. Mimarlık dünyasının uzun süredir peşinde olduğu çözümlerden biri de güvenli yüzen şehirler inşa etmek. Maldivler’de planlanan beyin görünümlü şehir projesi de bunun bir parçası. 

Maldivler büyük tehlikede

Hint Okyanusu’nda yer alan ve bin 200 adadan oluşan bir ülke olan Maldivler, küresel ısınmanın doğurduğu olumsuzluktan en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Bu nedenle Hollandalı mimarlık şirketi kolları sıvadı ve Maldivler’i geleceğe hazırlamak için harekete geçti. Başkent Malé’nin etrafında kurulacak olan yüzen şehir kasırga ve tsunami gibi gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olacak.

Kurulacak şehir 5 bin 100 birimden oluşacak ve bu birimler kanallarla birbirine bağlanacak. Evler, restoranlar, mağazalar ve okulların yer alacağı bu yüzen şehrin 12 bin kişiyi ağırlaması bekleniyor. Şehri tasarlayan Hollanda merkezli mimarlık firması Waterstudio’nun kurucusu Koen Olthius, “Yüzen şehir, aşırı kalabalık ve sel tehdidi altındaki yerleşimler için güvenlik ve inşaat alanı sağlayacak. Yeni teknolojiler sayesinde bir asır önce şehirlerimiz nasıl gökdelenlerle yükselmeye başladıysa şimdi de kıyıların ötesine taşınacağız.” Olthius ayrıca, karadaki diğer şehirler gibi bu yüzen şehrin de tamamen işlevsel bir kent olacağını, ortalama fiyatların stüdyo daireler için 150 bin dolardan, bir ailenin yaşayabileceği büyüklükteki evlerin ise 250 bin dolardan başlayacağını sözlerine ekliyor.

Şehir neden beyin şeklinde?

Bu yüzen şehrin beyin şeklinde olmasının nedeni aslında beyne benzeyen bir mercan çeşidinden ilham alınması. Şirket ayrıca beyin mercanlarının Maldivler için önemli olduğunun da farkında olduğundan şehri bu şekilde tasarlama kararı almış.

Bu yüzen şehir ayrıca yerel kültürle de uyumlu olacak. Maldivler’in ve halkının denizle güçlü bir ilişkisi olduğundan su üzerinde yaşama kültürü yerliler için oldukça kabul edilebilir bir durum. Sakin bir yaşam sunmayı amaçlayan bu şehirde araba kullanmak yasak ve sadece sessiz scooter / bisikletlere izin var.

Şehir sakinlerine neler sunuyor?

Başkent Male'den ve uluslararası havaalanından tekneyle sadece on dakika uzaklıkta bulunan bu yüzen şehir, her türlü hava durumuna ve iklim değişikliğine cevap verebilen, akıllı bir şebekeye sahip dinamik ve esnek bir şehir. Bunlara ek olarak yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma teknolojilerini kullanan ve deniz ekosistemini korumayı amaçlayan bu şehir benzerlerine referans olmayı hedefliyor.

Şehrin örnek bir iç görünümü.
Şehrin örnek bir iç görünümü.

Mavi yaşam alanları yaratmak için şehrin alt kısımlarına yapay mercan alanları da eklenecek. Bu alanlarda mercanların doğal olarak büyümesi bekleniyor.