Hayat akıllı evlerle daha kolay

Hayat akıllı evlerle daha kolay

Hemen hemen her açıdan dijital olarak kontrol edilebilen “akıllı ev” ya da “akıllı binalar”, hayatı kolaylaştırıyor. Akıllı sensörler, güvenlik kameraları ve diğer teknolojik cihazlar sayesinde güvenliği de üst noktaya çıkaran akıllı evler, sigorta sektörü tarafından da destekleniyor.

Akıllı ev, modern çağa uygun olarak konut ile teknolojiyi buluşturan bir mimari çeşidi. Akıllı ev tasarımlarında, kapıdaki zilden evin dış ve iç mekân ışıklarına, fırın, buzdolabı, çamaşır ya da bulaşık makinesi gibi ev aletlerinden ısıtma-soğutma sistemlerine kadar her şeyi uzaktan kontrol edebilmek mümkün. İlaveten evde yaşanabilecek yangın, su basması gibi istenmeyen durumlara karşı akıllı ev ya da bina sistemleri sayesinde önlem alınabilir.

Akıllı ev denince her ne kadar günümüz teknolojisiyle donatılmış evler akla gelse de “akıllı ev”lerin tarihçesi 1960’lı yılların sonuna kadar uzanıyor. O dönemde, dev boyutlardaki ECHO IV adındaki ev bilgisayarı, alışveriş listelerini hesaplıyor, evin sıcaklığını kontrol edebiliyordu. 1966 yılında geliştirilen bu bilgisayardan bir yıl sonra üretilen bir mutfak bilgisayarı ise yemek tariflerini belleğinde saklayabiliyordu. 2000 yıllara gelindiğinde ise akıllı ev teknolojileri günümüzdeki şeklini almaya başladı.

Bir evin akıllı olması için belli başlı bazı standart parçalar içeren hazır sistemler bulunuyor.
Bir evin akıllı olması için belli başlı bazı standart parçalar içeren hazır sistemler bulunuyor.

Akıllı ev sistemleri, günümüzde bir yazılım tarafından programlanarak sisteme uygun şekilde donatılmış yapıları uzaktan kontrol etmeye yarıyor. Yine akıllı bina sistemleri de çeşitli teknolojik sistemlerin bir arada kullanıldığı, otomasyon esasına dayanan teknolojik yapılar bütününe deniyor. Genellikle akıllı telefonları merkezine alan, sesli asistanların da kullanılabildiği akıllı ev sistemleri bina ya da evle birlikte sıfırdan oluşturulabileceği gibi bu sistemi çalıştıracak her türlü donanım sonradan da eklenebilir. Bir evin akıllı olması için belli başlı bazı standart parçalar içeren hazır sistemler bulunuyor. Bu sistemlere, ihtiyaç doğrultusunda ekleme ya da çıkarma yapılabilir. Hazır sistemler genellikle ana kontrol kutusu, kontrol paneli, algılayıcı, uzaktan kumanda ve bir telefon modülü içeren bir paket halinde geliyor.

Bu teknolojilerle, ışıklarınızı uzaktan açabilir ve evinizi ısıtabilir ya da soğutabilirsiniz.
Bu teknolojilerle, ışıklarınızı uzaktan açabilir ve evinizi ısıtabilir ya da soğutabilirsiniz.

Akıllı ev sistemlerinin avantajları

Her ne kadar akıllı ev sistemleri denilince akla ilk gelen konu güvenlik olsa da bu sistemlerin detaylarına inildiğinde hayatı kolaylaştıran pek çok teknolojiyi bünyesinde barındırdığını da görüyoruz. Akıllı evi oluşturan başlıca akıllı birimleri şöyle sınıflandırabiliriz:

- Akıllı aydınlatma

- Akıllı ses sistemleri

- Ev güvenlik kameraları

- Akıllı mutfak aletleri

- Akıllı termostatlar

- Akıllı ısıtma ve soğutma

- Akıllı sulama sistemleri

Akıllı teknolojiler, uzun süre evden uzakta kalınması gereken zamanlarda, evdeki her şeyin gerektiği gibi çalıştığından emin olmanızı sağlıyor. Gün içinde evinizi gözlemleyebilmeniz, bazı uygulamaları uzaktan kontrol ederek, evi size hazırlayarak zaman kazanmanız mümkün olur. Bazı akıllı ev teknolojileri ise güvenliğe odaklanıyor. Örneğin eviniz için entegre akıllı güvenlik kamerası sistemi, nerede olursanız olun evinizdeki her şeyi izlemenizi sağlıyor. Ayrıca evinizi yangın ve su baskını risklerine karşı korumak için de bazı sistemler genel sisteme entegre edilebilir. Bu sistemler aynı zamanda enerji verimliliği sağlıyor. Akıllı sistemler aracılığıyla ısıtma, aydınlatma, havalandırma gibi ihtiyaçların masrafları daha kontrol edilebilir oluyor.  

Olası tehlikelerde akıllı kontrol sistemleri hem insanların korunmasına hem de binanın göreceği hasarı minimum seviyeye getirmeye yardımcı olur.
Olası tehlikelerde akıllı kontrol sistemleri hem insanların korunmasına hem de binanın göreceği hasarı minimum seviyeye getirmeye yardımcı olur.

Akıllı binaların sigortacılık açısından önemi

Akıllı binalar ve kontrol sistemleri, sigorta sektörü üzerinde de büyük bir etkiye sahip. Akıllı binalar; insanları yangından, su baskını, kimi coğrafyada fırtına ve selden koruyarak kişilerin zarar görme riskini aza indirebiliyor. Dolayısıyla akıllı ev ya da bina sistemlerinin sigorta açısından önemli işlevleri bulunuyor. Bu tür binaların sigorta kapsamında değerlendirilmesi sırasında; binanın yapımında kullanılan malzeme de önem kazanıyor. Yangın ya da su hasarı için alınabilecek önlemler açısından malzemeyi ve sistemi dikkate alarak riski belirlemek gerekiyor.

Sistemin erken uyarı özelliği sayesinde önleyici sistem harekete geçiyor. Bu da insanların hızla ve güvenli bir şekilde binadan tahliyesine olanak sağlıyor. Akıllı sistemler zaman kaybı yaşanmadan mücadele birimlerine de erken uyarı gönderebilir. Akıllı kontrol sistemleri yine yapıya gelebilecek su hasarını da en aza indirecek şekilde çalışır. Sistem su hasarını algıladığı an itibarıyla suyu kesebilir. Yine gerekli birimlere erken uyarı da gönderebilir.

Öte yandan akıllı evlerde güvenlik seviyesi de en üst konuma çıkıyor. Sadece hırsızlık anlamında değil aynı zamanda prizde unutulan eşyaların da güvenli bir şekilde kapatılması konusunda akıllı ev sistemlerinin önemi büyüktür. Evde açık unuttuğunuz eşyalarınızın güvenlik problemi yaratmadan kapatılması için akıllı ev sistemlerinin teknolojik avantajlarından yararlanılabiliyor.

Akıllı ev donanımı bulunuyorsa evin güvenliği daha kolay bir şekilde sağlanabiliyor. Bu da sigorta şirketleri açısından olumlu bir durum.
Akıllı ev donanımı bulunuyorsa evin güvenliği daha kolay bir şekilde sağlanabiliyor. Bu da sigorta şirketleri açısından olumlu bir durum.

Akıllı ev sistemleri her geçen gün daha popüler hale geliyor. Gelecekte insanların günlük yaşamını kolaylaştıracak şekilde gelişmeyi sürdüren akıllı ev sistemleri aynı zamanda konut sigortası gibi güvenceler açısından kişilere büyük kolaylık sağlayacağa benziyor. 

KAYNAKLAR

sigortagundem.com

sektorumdergisi.com