Yazın elektrikli araç performansını artıracak 4 tavsiye

Yazın elektrikli araç performansını artıracak 4 tavsiye

Sıcak havaların yaklaşmasıyla birlikte tatil programları yapılmaya başladı ancak seyahat öncesi elektrikli araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir dizi önlem bulunuyor. Çünkü yüksek sıcaklıklar elektrikli araçlar üzerinde önemli etkiye sahip. 

Sıcak havalar elektrikli otomobillerin performansını da olumsuz etkiliyor. Pilin elektronik aksamı bozuluyor ve elektrikli araçların sürüş menzilini düşürüyor. Amerikan Otomobil Üreticileri Birliği'nin (AAA) 2020 yılında yaptığı bir çalışmaya göre, sıcaklar 35 dereceye ulaştığında elektrikli otomobillerin menzilleri yüzde 17 düşüyor. Ayrıca aşırı sıcaklar pilleri de etkileyerek çalışma sorunlarına neden olabiliyor. Çünkü lityum iyon piller en iyi 20-25 derece sıcaklık aralığında çalışıyor. Sıcaklıklar 45-50 derecenin üzerine çıktığında ise pilin elektronik aksamı daha hızlı bir şekilde bozuluyor ve şarj performansında genel bir düşüş oluyor.

Elektrikli araç sahiplerinin pil ömrünü koruması ve yazın da optimum performans elde etmesi için işte dört önemli tavsiye:

Şarj istasyonu güneş almayan bir yere kurulmalı

Aşırı ısınmaya bağlı akünün şarj hızı düşüyor. Akü, güvenlik nedeniyle pilin soğuması için şarj işlemini durduruyor. Bu tür bir sorunla karşılaşmamak için şarj istasyonunun her zaman güneş almayan veya güneşten korunan bir yere kurulması gerekiyor. 

Elektrikli araçlar sıcak mevsimlerde akşam saatlerinde şarj edilmeli.
Elektrikli araçlar sıcak mevsimlerde akşam saatlerinde şarj edilmeli.

Şarj işlemi akşam veya gece saatlerinde yapılmalı

Sıcak havalarda maksimum kapasitede pil şarj etmek de risk teşkil ediyor. Çünkü sıcaklar pilin aşırı ısınmasına neden oluyor.

Pil yüzde 80 doluluk oranıyla şarj edilmeli

Yazın elektrikli otomobillerin pilini yüzde 100 yerine yüzde 80 doluluk oranıyla şarj etmek gerekiyor. Çünkü pili tam şarj etmek, daha fazla iç direnç ve ısı oluşmasına neden olarak pilin ömrünü kısaltıyor.

12:00 - 15:00 saatleri arasında elektrikli araç kullanılmamalı

Sıcak nedeniyle aşırı ısınan pil, enerji kullanımını önemli ölçüde artırıyor. Bir taraftan da kullanılacak klima aracın menzilini ciddi anlamda düşürüyor.