Ağustos ayı ve sonbaharda İstanbul’daki galeriler birbirinden özel sergilere imza atıyor. Sanatseverlerin mutlaka görmesi gereken sergilere mercek tutuyoruz.
Yaz ayları tatille anılsa da sanat severler için bu sıcak günlerde galerilerin ya da müzelerin serin salonlarında keşfe çıkmanın tadı başka oluyor. Yaz ve sonbaharın ilk aylarında İstanbul’da olanların kaçırmaması gereken sergiler arasında fotoğraf, resim, heykel ve grafik türünde eserlerin yer aldığı kişisel ve karma sunumlar bulunuyor. Hayatı sanatla birlikte yaşamayı sevenlerin vazgeçemediği sergi ziyaretleri için elbette çok daha uzun bir liste hazırlamak mümkün. Bu yazımızda, son günlerini yaşayan, sonbaharı kucaklayıp yeni yıla kadar gezilebilecek olan; sanatçıları, felsefeleri, mekânları ya da eserleriyle öne çıkan sergileri sizler için derledik.
Anna Laudel İstanbul- “Zamanın Döngüsel Doğası” (16 Haziran-25 Ağustos)
Anna Laudel İstanbul, 16 Haziran’da açtığı yaz aylarının iddialı karma sergisi "Zamanın Döngüsel Doğası" ile 25 Ağustos’a kadar sanat severleri bekliyor. Kolaj, heykel, tuval, enstalasyon, neon ve kömür çizimi gibi çeşitli teknik ve formlarda eserlerin bulunduğu sergide; Bilal Hakan Karakaya, Cem Sonel, Ekin Su Koç, Emin Mete Erdoğan, Fırat Neziroğlu, Halil Vurucuoğlu, Hanefi Yeter, Hayal İncedoğan, Ramazan Can, Serpil Yeter ve Tuğçe Diri’nin de aralarında bulunduğu 11 sanatçının imzası var. Serginin ana fikri, zaman kavramına dair teoriler, yabancılaşma, inanç sistemleri ve iklim krizi gibi insanlığın ortak bilincine odaklanıyor.
Arter- “OyunBu”- (9 Nisan 2023’e kadar)
OyunBu başlıklı karma sergi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen farklı türlerdeki yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında buluşturuyor. Sanatın oyun kurucu niteliklerini oyun bozucu yanlarıyla birlikte ele alan OyunBu; rekabet, gerilim, şans, taklit, ritüel, sihir, esrime ve haz gibi kavramların izini sürüyor. Sergi, Arter’in birinci ve ikinci kat galerilerinde görülebilir.
Pera Müzesi – “Ve Şimdi İyi Haberler” (13 Nisan-7 Ağustos)
Pera Müzesi’nde 13 Nisan’dan bu yana açık olan “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisi için son günler! Metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine odaklanan karma sergide, küreselleşmeyle birlikte sanatta öne çıkan eleştirel medya söylemi gibi dönüm noktalarına işaret ediliyor. Sergide kitap, gazete ve dergilerle sanat arasındaki etkileşimin izleri sürülüyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat – “Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi” (31 Mart – 14 Ağustos)
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın 31 Mart’tan bu yana ev sahipliği yaptığı “Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi” sergisi, üç nesil sanatçı bir ailenin hikayesini yıllar içinde biriktirdiği fotoğraflar, resimler, kişisel eşyalar ve objelerle anlatıyor. 7 Ağustos’a kadar gezilebilecek sergi, Hristoff ailesinin olduğu kadar, bir şehrin de tarihine mercek tutuyor. Sergi, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Galatasaray’daki binasının ikinci ve üçünücü katına yayılmış durumda. İlk katta arşiv malzemeleri eşliğinde Hristoff ailesinin hikâyesi ve dostları olan sanatçıların eserleri yer alıyor. İkinci katta ise Peter Hristoff’un İstanbul’dan ilham alarak ürettiği işler bulunuyor.
Depo – “Mâzîk” (23 Haziran-13 Ağustos)
İlginç bir ismi olan sergi, adını İbrahim Alam’ın eserinin bir parçası olan, mazı arılarının larvalarını mazı meşesine bırakmasıyla oluşan mâzîk‘lerden alıyor. Alev Ersan, İbrahim Alam ve İlyas Odman’ın ortak çalışmasıyla -birbirlerinin işlerine müdahalelerle- hazırladığı “Mâzîk” kapsamında sergi süresince bazı canlı performanslar ve kayıtlar da olacak. Bu şekilde bir bahçe ortamı yaratmayı hedeflediklerini söyleyen sanatçılar, “sergiye farklı zamanlarda gelen kişilerin farklı algı, düşünce ve hislere sahip olabileceğini” söylüyor. Sürekli yangınlarla zarar görse de kendini onarabilen mazı meşesi, tekstil boyamacılığı ve mürekkep yapımında kullanılıyor.
Zilberman Gallery – “Genç Yeni Farklı” (6 Temmuz – 13 Ağustos)
Zilberman, ana sergilerinin yanında yürüttüğü projelerinden biri “Genç Yeni Farklı.” Açık çağrı yoluyla genç sanatçılara yönelik düzenlenen, bu yıl 11’incisi yapılan Genç Yeni Farklı’ya yapılan başvurular, her yıl farklı ve bağımsız bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Bu yılın seçici jürisinde sanat eleştirmeni Kültigin Kağan Akbulut, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan, koleksiyoner Melek Gencer, küratör Aslı Seven ve galeriyi temsilen Naz Kocadere bulunuyor. Genç Yeni Farklı 11’e seçilen sanatçılar ise şöyle: Betül Aksu, Emin Berk, Ceren Su Çelik, Delâl Eken, Özkan Işık, Murat Kahya, Pınar Köksal, Pınar Marul, Sinan Orakçı, Muaz Özden, Ferhat Tunç ve Yaren Yıldız. Sergi, 13 Ağustos’a kadar Zilberman İstanbul'da görülebilir.
SALT Beyoğlu – “Bilinmeyene Doğru” (28 Mayıs – 14 Ağustos)
Salt Beyoğlu, bir müzenin arşivine uzanıyor. “Bilinmeyene Doğru” adını, Deimantas Narkevičius’un, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20’nci yıl dönümü vesilesiyle ürettiği işinden alan sergide Varşova Modern Sanat Müzesi’nin arşivi başrolde. Müzenin arşivindeki, 2000'lerin başından günümüze uzanan video ve film koleksiyonundan bir seçkiden oluşan sergi, eski Doğu Bloku’ndan günümüz Doğu Avrupa’sına uzanan bir toplumsal panorama da sunuyor. Sergide Diane Severin Nguyen, Nathalie Djurberg, Agnieszka Polska, Jósef Robakowski, Duncan Campbell, Deimantas Narkevičius, Shana Moulton, Jananne Al-Ani, Oleksiy Radinsky, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska'nın farklı biçimlerdeki işleri yer alıyor.
Galeri 77 – “Bloom” (2 Haziran-28 Ağustos)
Galeri 77, yurt içi ve yurt dışından temsil ettiği 16 sanatçısının eserlerini, doğanın yenilenme döngüsünden ilhamla oluşturduğu “Bloom” isimli karma sergisinde buluşturdu. 28 Ağustos’a kadar gezilebilecek olan sergide; ekspresyonizmden neo pop-art’a, deneysel sanattan minimalist tarza kadar farklı tekniklerle oluşturulmuş eserler yer alıyor. Sergide; Narek Arzumanyan, Gayane Avetissian, Roman Babakhanian, Sedat Girgin, Armen Hakobjanyan, Vav Hakobyan, Roman Kakoyan, Mesut Karakış, David Martirosyan, Harut Mnatsakanyan, Ani Qananyan, Kirkor Sahakoğlu, Tigran Sahakyan, Arthur Tonakanyan, Halil Sercan Tunalı ve Arman Vahanyan’ın eserleri yer alıyor.
Rahmi M. Koç Müzesi – Lorenzo Mariotti, “Deniz ve Ötesi” (7 Haziran-11 Eylül)
Rahmi M. Koç Müzesi, İtalyan ressam Lorenzo Mariotti’nin 33 adet yağlı boya eserinden oluşan “Deniz ve Ötesi” başlıklı sergisini 7 Haziran’dan bu yana sanatseverlerle buluşturuyor. Denizcilik konusunu işlediği tablolarıyla ilgi gören Mariotti, denizcilik konusundaki birikimini İtalyan Deniz Kuvvetleri’ne ait eğitim gemisi Amerigo Vespucci’de bölüm başkanı olarak görev yaptığı yıllarda edinmiş. Ahşap veya tuval üzerine yağlıboya ve suluboya çalışan sanatçının sergisi 11 Eylül’e kadar gezilebilecek.
Türkiye İş Bankası Müzesi – “Bir Asrın Ardından” (28 Ekim 2021 – 30 Ekim 2022)
Türkiye İş Bankası’nın binden fazla parçayı bir araya getirerek açtığı “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisi Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin 100. yıldönümüne ve tarihe saygı duruşu niteliğinde. 28 Ekim 2021’de açılan ve aylardır ilgi gören sergi, 30 Ekim 2022’de sona eriyor. Anadolu’nun isimsiz kahramanlarına özel önem verilen sergide, farklı koleksiyonlardan derlenen eserler görülebilir. Harp sahalarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, dürbün, telgraflar gibi objelerle çok sayıda fotoğrafın yer aldığı sergi sonbaharın hüznü eşliğinde son bulacak.
Sakıp Sabancı Müzesi – “Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı” (1 Nisan – 30 Ekim)
Sakıp Sabancı Müzesi, ressamlığıyla tanınan, müzik ve hat sanatıyla da ilgilenen Abdülmecid Efendi'nin resmettiği pek çok tablodaki hat levhaları sergiliyor. “Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı” sergisi, Şehzade Abdülmecid Efendi’nin büyükbabası, amcası, babası ve kuzeni olan sultanlar II. Mahmud (h. 1808-39), Sultan Abdülmecid (h. 1839-61), Sultan Abdülaziz (h. 1861-76) ve Sultan II. Abdülhamid’in (h. 1876-1909) eserlerine odaklanıyor. Sergi, 30 Ekim’e kadar görülebilir.
Arter – “Locus Solus” (31 Aralık 2022’ye kadar)
Arter’in “Locus Solus” başlıklı karma sergisinin küratörlüğünü Selen Ansen üstleniyor. Locus Solus, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarla, bu sergi için üretilmiş işlerin de aralarında yer aldığı büyük ölçekli üretimleri de bir araya getiriyor. Serginin felsefesi, doğa fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemek. Sergi, 31 Aralık 2022’ye kadar görülebilir.