Anadolu Yakasının Yeni Yaşam Alanı QUICK ART SPACE

Anadolu Yakasının Yeni Yaşam Alanı QUICK ART SPACE

Kâr amacı gütmeyen bir kültür sanat merkezi olarak 2022 yılında temeli atılan Quick Art Space, dinamik ve sürdürülebilir bir platform olmak amacıyla yola koyuldu. Kurum, disiplinlerarası bir yaklaşımı benimseyerek sergi, atölye, performans, konuşma, deneysel tiyatro gibi etkinliklerle bir buluşma yeri olmayı ve Anadolu yakasına yeni bir yaşam alanı kazandırmayı hedefliyor. 

Yükselmekte olan sanatçıları destekleme misyonunu edinen Quick Art Space, uluslararası başarılara imza atmış ve kariyerinde ilerlemiş sanatçılarla da iş birliği yapacak. Disiplinler ve sanatçılar arasındaki hiyerarşilerden uzak bir tutumu benimseyen kurumda, küratöryel tutarlılık ve yenilik önem kazanacak. 

Quick Tower
Quick Tower

Süreçsel bir yaşam ve sanat alanı

Ödüllü bir mimari yapı olan Quick Tower’ın lobisinde yer alan Quick Art Space, bir Maher Grubu kuruluşu. Holdingin 1 Mart 2021’de Quick Tower’a taşınmasıyla, binanın lobi katının dinamik yapısını geliştirmek için kâr amacı gütmeyen bir kültür sanat kurumuna dönüştürme fikri doğdu. 2023 itibariyle Quick Art Space sergi, performans, konuşma, deneysel tiyatro gibi disiplinler arası etkinliklerin ve buluşmaların mekanı olmak için kolları sıvadı. Sanat tarihçisi, yazar ve küratör Nergis Abıyeva, Quick Tower bünyesindeki sanat projelerini yürütmek üzere sanat danışmanı olarak ekibimize katılmasıyla süreç hızlandı. “Değişim, dönüşüm, etkileşim” mottosuyla faaliyetlerine devam eden Maher Holding, kültür sanat projeleriyle de fark yaratmaya devam edecek. Quick Art Space, teoriyle pratiğin birbirinin içine geçtiği, araştırma temelli ve süreçsel bir sanat ve yaşam alanı olmayı hedefliyor.

Quick Tower, Alman mimar Gerhard G. Feldmeyer tarafından kurulan HPP Architekten tarafından tasarlandı ve 2015 yılında binanın inşaatı tamamlandı. Quick Art Space, kurulum aşamasında binanın sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik, fonksiyonellik ilkelerinden ilham aldı. 

Nergis Abıyeva
Nergis Abıyeva

Nergis Abıyeva kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi programında doktora yapan Abıyeva, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Sanat Yapıtlarının Pazarlanması ve Altınbaş Üniversitesi'nde Sanat Tarihi adlı dersleri vermektedir. Lisans eğitimini MSGSÜ Sanat Tarihi Bölümü’nde ve Milano, Brera Akademi’de aldıktan sonra “Tiraje Dikmen’in Sanatı ve Hayatı” başlıklı teziyle MSGSÜ Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans programından mezun oldu. “1950’lerde Paris’e giden ressamlar bağlamında Tiraje Dikmen” konulu araştırmasıyla 2017 yılında SALT Araştırma Fonu’nu kazandı. 2015-2017 yılları arasında Maçka Sanat Galerisi’nin 40. Yıl Projeleri için arşiv sorumlusu olarak çalıştı ve arşiv sergilerinin düzenlenmesine katkıda bulundu. 2017-2020 arasında İstanbul merkezli özel bir koleksiyonda ve Arter’de araştırmacı olarak çalıştı.  

Makaleleri 2015 yılından itibaren süreli yayınlarda, kitaplarda ve kataloglarda yer alan Abıyeva'nın 2022 yılında “Çağdaş Resmin Dervişi” adlı, sanatçı Murat Sinkil'in sanatını ve yaşamını ele aldığı monografik kitabı yayımlandı. Abıyeva'nın küratörlüğünü yaptığı grup sergiler arasında "Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri" (Summart Sanat Merkezi, 2022), “Olağanüstü Denklikler, İnce Benzerlikler" (Mixer, 2021) yer almaktadır. Abıyeva güncel olarak Gülçin Aksoy'un “Şefkat Nişanı" (Merdiven Art Space, 2023) ve Benal Dikmen'in “Troyalı Kadınlar" (Troya Müzesi, 2023) adlı kişisel sergilerinin küratörlüğünü üstlendi. 2023 yazında Salzburg Academy’de Jennifer Higgie tarafından gerçekleştirilecek Taking a position: Art & Writing eğitimine katılma bursu kazandı.