Bugün kökeni binlerce yıl öncesine dayanan, günümüzde ise milyonlarca kişinin favori egzersizi olan yoganın günü! 21 Haziran Dünya Yoga Günü’ne özel, yoga türlerini ve faydalarını inceledik.
Ashtanga yoga
Dinamik ve akıcı bir yoga türü olan Ashtanga, nefeslerin ve hareketlerin uyumu içinde yapılır. Bedenin güçlendirmek, bel ve sırt ağrılarını azaltmak, kilo vermek, odaklanmayı arttırmak, sinir sistemini ve zihni rahatlatmak için yapılan bu yoga; diğer yoga türlerine oranla nispeten zorlayıcı kabul edilir. Ashtanga yoga yaparken bol bol terleyeceğinize ve rahatlayacağınıza emin olabilirsiniz.
Hatha yoga
Fiziksel temelli bir yoga çeşidi olan Halta; güç kazandıran, esneklik artıran ve rahatlatan pozlardan oluşur. Nefes ve hareketin uyumuyla beden ve zihinde denge sağlayan bu yoga; otonom sinir sistemini dengeler, uyku kalitesini iyileştirir, stresi azaltır, farkındalığı arttırır, gevşetir ve sakinleştirir. Hatha yoga, diğer yoga türlerine oranla daha yavaş, dengeli ve sakin hareketlerden oluşur.
Hot yoga (Bikram yoga)
26 temel duruş serisinden oluşan bu yoga, adından da anlaşılacağı üzere sıcak bir ortamda yapılır. Güçlü duruşlar içeren hot yogadaki ısı, bedenin ve zihnin daha rahat ve özgür hareket etmesini sağlar. Hot yoga bedenin hizalanması sağlar, denge ve esneklik kazandırır, zihni güçlendirir, kan dolaşımını arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Iyengar yoga
Nefes kontrolü, ayrıntılı hareketler ve uzun pozlar içeren Iyengar yoga, duruşlara ve bedenin açılmasına odaklanır. Kasları güçlendiren, bedenin postürünü iyileştiren ve esnekliğini artıran, odaklanma sağlayan, zihni sakinleştiren, iyi nefes almayı öğreten ve bedeni rahatlatan Iyengar yogada; yoga blokları gibi farklı ekipmanlar kullanılabilir.
Kundalini yoga
Ruhsal ve fiziksel uygulamaların yapıldığı Kundalini yoga; aktif nefes egzersizlerinden, hızlı ve canlı hareketlerden oluşur. Vücuttaki enerji akışına odaklanan, mantra ve meditasyonların da dahil olduğu Kundalini; sinir sistemini güçlendirir, farkındalığı artırır, stresi ve kaygıyı azaltır.
Prenatal yoga
Hamile yogası olarak bilinen prenatal yoga, anne adaylarına özel bir egzersizdir. Nazik ve hafif hareketler içeren bu yoga, kan dolaşımı arttırır ve bedenin farklı bölgelerini hareket ettirir. Pelvik taban çalışmaları içeren prenatal yoga; nefese odaklanma, bebekle bağ kurma, bel ve baş ağrılarını azaltma, stres ve kaygıyı dengeleme, kasları güçlendirerek ve esnekliğini artırarak doğuma hazırlama gibi faydalar sağlar.
Restoratif yoga
Dinlendiren ve yavaş hareketler içeren bir yoga türü olan restoratif yoga, bedeni gevşetir ve rahatlatır. Zihni arındıran ve stresi azaltan, pasif pozlarla yapılan bu yoga çeşidinde yoga ekipmanları da sık sık kullanılır.
Vinyasa yoga
En dinamik yoga tarzı olarak tanımlanan Vinyasa, birbiriyle koordine nefes ve hareketler içerir. Vinyasa, akışlarla birbirine bağlanan aktif pozlarla yapılır. Bedenini güçlendirmek, kaslarını uzatmak ve sıkılaştırmak, stresi azaltmak, zindelik ve dayanıklılık kazanmak isteyenlere önerilen bu yoga; kardiyovasküler sisteme fayda sağlar.
Yin yoga
Eklem hareketliliğini arttıran ve esneklik kazandıran pozlar ve esneme hareketleri içeren yin yoga, yavaş tempoludur. Kasları uzatan ve beden esnekliği sağlayan, sinir sistemini rahatlatan, bağ dokularını çalıştıran, uyku kalitesini iyileştiren yin yoga; 45 saniye ila iki dakika arasında değişen uzun duruşlar içerir.
Aerial yoga
Air yoga, antigravity yoga veya hamak yogası olarak da bilinen aerial yoga; yoga matları yerine tavana asılı hamak benzeri askılar üzerinde uygulanır. Son yılların en eğlenceli yoga egzersizi olarak tanımlanan aerial yoga, omuzlar ve omurgaya uygulanan basıncı azaltır, bedeni güçlendirir, esnekliği arttırır, kan dolaşımını ve sindirim sistemini düzenler.
Kaynak: