Çocuklar, güveni ve cesareti babalarından öğreniyor!

Çocuklar, güveni ve cesareti babalarından öğreniyor!

Ebeveynlik dendiğinde ilk akla gelen anne olsa da iyi bir baba figürü; çocuğun fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal uyumu için çok önemli. Duyarlı, destekleyici ve ilgili tüm babaların 18 Haziran Babalar Günü kutlu olsun! 

Sevgi ve cesaret kaynağı olan bir babayla büyümek…

Baba çocuk arasındaki mesafeli, sert ve soğuk ilişki, günümüzde geçerliliğini yitirmiş durumda. Çocukların gelişimi için sadece annenin varlığı sorgulansa da sağlıklı bir psikoloji ve kişiliğin oluşması için babayla kurulan bağ çok değerli. Babayla kurulan iyi iletişim, çocukların güvende hissetmesinin altındaki en önemli etkenlerden biri. Anneler çocukların birincil bakıcısı, babalar ise yardım eden kişi veya oyun arkadaşı olarak nitelendirilse de çalışan annelerin artması ve cinsiyet rollerinin iyileşmesiyle baba çocuk iletişiminin altı önemle çiziliyor. Sevgi ve cesaret kaynağı olan bir babayla büyümek; şefkatli, mutlu, cömert, özgüvenli, empati kurabilen bireylerin yetişmesini sağlıyor. Aktif ve iyi bir baba figürü, çocukların gelişiminde ve karakterinde birçok faktörü etkiliyor.

Tutarlı, meraklı ve zeki çocuklar

İyi bir baba çocuk ilişkisi ve birlikte oynanan oyunlar; çocukların duygusal zekasını ve problem çözme yeteneğini geliştiriyor, keşfetmeye ve araştırmaya meraklı olmalarını sağlıyor. Ayrıca eğitim süresince daha başarılı olmalarını sağlayan bu bağ, çocukların öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla olan iletişimini de güçlendiriyor. Uzmanlara göre bu sağlıklı iletişim, çocukta gözlemlenebilecek uygunsuz davranışların azalmasını da sağlıyor.

Güven duyan ve özgüvenli çocuklar

Babanın desteğini alan çocuklarda stresle baş edebilme, sorunlara daha toleranslı olma ve baskılara karşı daha güçlü davranışlar sergileme gibi özellikler görülüyor.
Babanın desteğini alan çocuklarda stresle baş edebilme, sorunlara daha toleranslı olma ve baskılara karşı daha güçlü davranışlar sergileme gibi özellikler görülüyor.

Babanın çocuğuna verdiği duygusal destek, çocukların kendilerini daha mutlu ve daha özgüvenli hissetmesini sağlıyor. Sevildiklerinin farkında olan çocuklar; hayatı boyunca stresle baş edebilen, sorunlara daha toleranslı, yeniliklerden daha az korkan ve baskılara karşı daha güçlü bireyler olarak yetişiyor.

Farkındalığı ve empati yeteneği yüksek çocuklar

İlgili, duyarlı ve aktif babalar, kesinlikle çocuklar için olumlu bir rol model konumunda. Çocukların gösterdiği iyi davranışların takdir edilmesi ve hep iyiye teşvik edilmesinde babalar büyük rol oynuyor. Dürtüsel davranışlardan uzak, disiplinli, çevresiyle iletişimi kuvvetli, farkındalığı ve empati yeteneği yüksek, dikkat dağınıklığı yaşamayan çocukların iyi bir baba figürüne sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Uzaktan olsa da iyi bir baba çocuk iletişimi olmalı 

Babaların uzakta da olsalar, yoğun iş tempolarında da çalışsalar çocuklarıyla kurduğu pozitif iletişimin ve destekleyici rolün önemi çok büyük.
Babaların uzakta da olsalar, yoğun iş tempolarında da çalışsalar çocuklarıyla kurduğu pozitif iletişimin ve destekleyici rolün önemi çok büyük.

Anneler doğumdan sonra çocukla baş başa kalabiliyor. Baba figürünün evi geçindirmek için çalışması ve çocukla ilgilenememesi büyük bir klişe olsa da Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi ülkeler, tüm dünyaya örnek olması gereken bazı sosyal politikalara sahip. Bu ülkelerde sadece annelere annelik izni verilmiyor; babalar için de babalık izni sunuluyor.

Boşanmış ebeveynlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ayrıca babalar meslekleri gereği sürekli seyahat edebiliyor ve evde uzun zaman geçiremiyor. Artık günümüzde bu şekilde yoğun tempoda çalışan annelerin de varlığını altını çizerek şu konuyu belirtelim… Uzmanlar, baba çocuk iletişiminin uzaktan olsa da sağlıklı bir şekilde kurulabileceğini söylüyor. Ayrı yaşayan fakat çocuklarıyla düzenli olarak olumlu bir iletişim kuran babalar, çocuklarının duygularını daha iyi yaşamasını ve ifade edebilmesini sağlıyor. Ayrıca her şartta ve koşulda sağlıklı yürüyen bir ebeveyn ilişkisi, yani bireysel olarak mutlu bir anne ve mutlu bir babanın varlığı, çocukların davranış sorunları yaşamasının önüne geçebiliyor.

Kaynak:

https://childcrisisaz.org/

https://www.psychologytoday.com/