Futbol yaptın yine yapacağını!

Futbol yaptın yine yapacağını!

Futbolda 2022-23 sezonunu geride bıraktık. Oldukça yoğun, ilklerin ve sıra dışı hikayelerin yaşandığı bir sezona şahitlik ettik. Futbol takviminde bu anlamda öne çıkan konuları gelin bir çırpıda hatırlayalım, hafızamızı yoklayalım.

İstanbul’da bir final daha yaşandı

Başlangıcı en sıcak yerden yapmak lazım. İstanbul, 10 Haziran’da Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yaptı. Kulüpler düzeyinde uluslararası alanda en kıymetli kupadan bahsediyoruz. 2005 yılının ardından bir kez daha Atatürk Olimpiyat Stadı’nda bu büyük coşku yaşandı. 2020’de ev sahipliği yapmayı planladığımız final, pandemi dolayısıyla böylece üç yıl sonra gerçekleşmiş oldu. Finalde İngiliz ekibi ve son yılların Premier Lig’e damga vuran şampiyonu Manchester City ile İtalyan devi Inter karşı karşıya geldi.

Her iki takımda da birer Türk futbolcu forma giydi. Inter’de Hakan Çalhanoğlu, M. City’de ise Alman milli takımının formasını giymesine rağmen Türk kökenli olan İlkay Gündoğan takımlarını Avrupa’nın en büyüğü yapmak için mücadele etti. Bu iki ismin varlığı, Türk futbol severlerde de büyük heyecan yarattı. Favori taraf Pep Guardiola yönetimindeki City, Inter’i 1-0 mağlup ederek tarihindeki ilk Devler Ligi şampiyonluğunu yaşadı. Ayrıca Guardiola, 2008-09 Barçası ile yaptığı üçlemeyi (bir sezonda hem lig, hem lig kupası, hem de Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak) M. City ile de tekrar etmiş oldu. İstanbul, Liverpool’dan sonra (2005) Manchester City için de artık özel bir şehir olarak hatırlanacak.

İlklerin kupası: FIFA 2022 dünya kupası

Rotamızı çevirelim başka bir dev arenaya… 2022 Dünya Kupası resmen ilklerin kupasıydı. Tarihte ilk kez bir Dünya Kupası, sezon ortasında kış döneminde gerçekleştirildi. Katar’da düzenlenen dev organizasyonda kavurucu sıcakların önüne geçmek adına böyle radikal bir karar alındı. Herkes yoğun takvimin içerisinde bu sistemin futbola nasıl etki edeceğini merak ediyordu. Endişe büyüktü fakat beklenilenden çok daha iyi sonuç alındığını söylemek gerek. Kasım-aralık döneminde verilen bir aylık arada dünyanın en büyük futbol organizasyonu gerçekleşti. Öte yandan tüm maçlar tek bir şehirde yani Doha’daki sekiz stadyumda oynandı. Bu açıdan da bir ilk yaşadık. Sporseverler bir gün içinde birden fazla Dünya Kupası maçını stadyumda izleme fırsatına erişti. Düşünsenize öğlen 13.00’te İngiltere’nin maçını izliyorsunuz, akşam 22.00’de Arjantin ve Messi’yi görerek günü noktalıyorsunuz. Muazzam bir deneyim.

Dünya Kupası’na dair bir notu daha öne çıkarmakta fayda var ki o da Messili Arjantin’in şampiyonluğu… Hiç kuşkusuz futbolda bu sezonun en çok arzulanan tablolarından biriydi. Bu zaferi elde edemediği için geçmiş yıllarda Maradona’nın hep gölgesinde kalan Leo Messi, koleksiyonunu tamamlayarak muradına erdi ve bir nevi rüştünü ispatladı. 

Galatasaray pes etmedi

Peki dönelim yerel liglere… Haziran ayının gelişiyle şampiyonlar belli oldu. Spor Toto Süper Lig’de Galatasaray, uzun bir bölümünü önde götürdüğü yarışta ezeli rakiplerini geride bırakarak 23’üncü şampiyonluğuna ulaştı. Lige çok iyi başlayan Fenerbahçe ve Şenol Güneş ile muazzam bir başarı grafiği yakalayan Beşiktaş’ın çabası sarı-kırmızılılara yetişmeye yetmedi. Öte yandan 6 Şubat’taki deprem felaketi sonrası çekilme kararı alan Gaziantep FK ve A. Hatayspor ekipleri ligden düşürülmeden yerleri muhafaza edildi. Rakipleri ise onlarla oynayacağı maçlar için hanesine üçer puan yazdırdı. 

Ne olacak bu İstanbul takımları?

Süper Lig’e dair bir başka ilginç ve belki de korkutan not ise İstanbul takımlarının fazlalığı. Pendikspor’un da Süper Lig bileti almasıyla gelecek sezon tam 8 takım en üst ligde mücadele etmiş olacak. Böylece İstanbul takımları 38 maçın, 26'sını İstanbul'da oynayacak. Ligin adaleti ve heyecanı açısından bu durum endişe verici olarak yorumlanıyor.

Napoli orucu bozdu, Dortmund trajedi yaşadı

Avrupa liglerinde ise İngiltere’de M. City’nin üçleme yaptığını söylemiştik. Fransa’da PSG, İspanya’da Barcelona ipi göğüsledi. Fantastik bir diğer hikaye ise İtalya’dan çıktı. Hazır az önce atıfta bulunmuşken Maradona’nın Napolisine değinmesek olmazdı. Efsane isimle zirveye çıktıktan sonra resmen şampiyonluk orucuna başlayan “Çizme’nin Güney Ekibi”, tam 33 yıl sonra bu orucu bozdu ve Serie A’da zafere ulaştı. Futbolun romantik gönülleri ise bir kez daha mest oldu. Almanya’da ise Bayern’in hegemonyasını yıkmaya çok yaklaşan Borussia Dortmund ise şampiyonluğu son maçta kazanamayarak dramatik bir şekilde kaçırdı. B. Münih, şampiyonluk serisini 11 sezona çıkardı.

Suudi Arabistan’ın futbolda amacı ne?

Kapanışı ise Suudi Arabistan’ın Ronaldo, Messi, Benzema ve daha birçok yıldızı toplayarak yapmaya çalıştığı acayip planlamayla kapatalım. “Futbolda dünyanın en iyi 10 liginden biri olmak istiyoruz” şeklinde açıklıyorlar politikalarını. Bu bağlamda da her bir oyuncuya akıl almaz teklifler iletiyorlar. İddialara göre S. Arabistan transfere tam 20 milyar euro ayırmış durumda ve bu hamlenin sonuçları ne olacak yakından takip edeceğiz.

2022-2023 sezonu futbolun değişkenliği, esnekliği ve romantizmiyle akıllarda yer edecek. Daha da fantastiklerine…



Sercan Şekerci