Bir tesadüfün futbola armağanı Arda Güler

Bir tesadüfün futbola armağanı Arda Güler

Herkes genç yaşta elde ettiği başarıyı konuşuyor. Fenerbahçe’nin Real Madrid’e transfer olan genç futbolcusu Arda Güler’in başarı hikayesinin tohumları bir tesadüfle atılmış. İşte Arda Güler’in öyküsü… 

Henüz 18 yaşında Fenerbahçe’den Real Madrid’e transfer olan futbolcu Arda Güler’in başarısı dillerden düşmüyor. Kısa sürede önemli bir noktaya taşıdığı kariyerine dünyanın en iyi ve büyük futbol kulüplerinden İspanyol Devi Real Madrid’de devam edecek Arda Güler’in bulunduğu yere gelişi elbette bir başarı hikayesi, ancak anlaşılan o ki hikâyenin başlangıcı bir tesadüfün eseri.

Arda Güler, 25 Şubat 2005 tarihinde Ankara'nın Altındağ ilçesinde doğdu. Henüz 9 yaşındayken Ankara'nın köklü takımlarından Gençlerbirliği altyapısında futbola başladı. Gençlerbirliği Futbol Okulu'nda 13 yaşındayken yeteneğiyle dikkat çeken Arda Güler, birçok lig maçında top toplayıcılık yaptı. 2014-2019 yılları arasında da kulüpte top koşturdu.

Takvimler 2019’u gösterdiğinde Fenerbahçe’nin altyapısına transfer oldu. İşte bu transferin hikayesi bugün gelinen noktanın da başlangıcı bir anlamda. İHA’nın haberine göre Arda Güler, Fenerbahçe tarafından tesadüfen keşfedildi. Güler’in Gençlerbirliği’ndeki çalıştırıcısı İsmail Erel, Fenerbahçe’nin Güler’i fark etmesiyle ilgili olarak şunları söylüyor: “U14 Akademi Ligi’ndeyken iç sahada Osmanlıspor’la karşılaşmamız vardı. Bu müsabaka, Fenerbahçe’nin ‘scout’ (profesyonel sporcu takibi) ekibi tarafından takip ediliyordu. Osmanlıspor’un bir oyuncusunu izlemeye gelmişler fakat tesadüfen Arda’yı raporlamışlar.”

Türkçedeki “Kime niyet kime kısmet?” atasözünde olduğu gibi başka bir oyuncu için maçı izleyen Fenerbahçe ‘scout’ ekibinden Serhat Ekmekçi’nin raporladığı Arda Güler’in görüntülerinden oluşan dosya, Fenerbahçe sportif direktörü Damien Comolli ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un önüne gitmiş. Dosyayı inceleyen Başkan Ali Koç, Gençlerbirliği Kulübü Başkanı Murat Cavcav ile temas kurup anlaşma sağlamış. Transfer için son gün olan 20 Şubat 2019’da 150 bin liralık bonservis ücretiyle Arda Güler, Fenerbahçe'ye transfer oldu.

Başkan Ali Koç ve Teknik Direktör Jorge Jesus, Arda Güler'e, Fenerbahçe tarihine geçen oyucuların giydiği 10 numaralı formayı törenle teslim ederken...
Başkan Ali Koç ve Teknik Direktör Jorge Jesus, Arda Güler'e, Fenerbahçe tarihine geçen oyucuların giydiği 10 numaralı formayı törenle teslim ederken...

Gelişmeler sonrasında ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınan Arda Güler, kulübün genç takımında oynamaya başladı. 13 Ocak 2021 tarihinde ise Fenerbahçe ile 2,5 yıllık profesyonel sözleşme imzaladı. Fenerbahçe’de Alex, Diego, Van Persie, Mesut Özil gibi dünyaca ünlü yıldızlarla özdeşleşen 10 numaralı formayı giyen, Fenerbahçe A takımıyla toplam 51 maça çıkan Arda Güler, 9 gol kaydedip 12 asist yaptı. Burada gösterdiği başarıyla göz dolduran ve Milli Takım’a çağrılan Arda Güler, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri kapsamında 19 Haziran 2023'te Samsun 19 Mayıs Stadyumunda oynanan Türkiye-Galler maçında milli formayla ilk golünü de attı. Dünyanın dev kulüplerinin ilgisini üzerine çekmeyi başaran Arda Güler, 6 Temmuz 2023 tarihinde toplam 30 milyon Euro bedel ile Real Madrid'e transfer oldu.

Real Madrid Başkanı Florentino Perez’den formasını alan Arda Güler, Real Madrid’de 24 numaralı formayı giyecek.
Real Madrid Başkanı Florentino Perez’den formasını alan Arda Güler, Real Madrid’de 24 numaralı formayı giyecek.

İmza töreninde konuşan Real Madrid Başkanı Florentino Perez, "Bugün Real Madrid hayaliyle büyüyen birini daha kadromuza katıyoruz. Real Madrid'e hoş geldin Arda Güler. Geleceğimizde önemli bir pay sahibi olacak bir yeteneği transfer ettik" sözleriyle Arda Güler’e verdikleri önemi gösteriyor bir anlamda.

Fenerbahçe’ye mesaj veren Florentino Perez’in Türkiye vurgusu da dikkat çekti: “Kulübün başkanı olarak Fenerbahçe'den bize gelmeni çok büyük sevinçle karşılıyorum. Bunun Türkiye tarihi için de büyük bir adım olduğunun farkındayız, sizleri tebrik ediyoruz. 6 yıllık bu kontrat Türk futbol camiası adına da büyük gurur kaynağıdır."

Her veda yeni bir başlangıç

Fenerbahçe Spor Kulübü’nden Arda Güler’in transferiyle ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Profesyonel futbolcumuz Arda Güler'in İspanyol Kulübü Real Madrid CF'e, oyuncunun tarafımızla olan sözleşmesinin 20 milyon euro bedelle feshi karşılığında transferi konusunda taraflarca anlaşma sağlanmıştır. FIFA talimatları gereği doğacak olan dayanışma katkı bedelleri Real Madrid CF tarafından ödenecektir. Transfer bedeline ilaveten, Futbolcunun performansına bağlı olarak Real Madrid CF tarafından, Kulübümüze azami 10 milyon euro bonus bedeli ödenecektir. Ayrıca, futbolcunun ileride diğer bir kulübe transferi halinde; Real Madrid CF'in elde edeceği transfer bedelinin yüzde 20'si sonraki satıştan pay olarak kulübümüze ödenecektir."

Arda’dan duygusal veda: “Canım Fenerbahçem, her zaman kalbimde olacaksın”

Arda Güler ise İspanya’ya gittikten sonra sosyal medya hesabındaki videolu paylaşımda Fenerbahçe’ye duygusal sözlerle veda etti. “Hayatımın en güzel günlerini yaşadığım Fenerbahçe’ye veda zamanı” diyerek sözlerine başlayan Arda Güler şöyle devam etti: “Hayalini kurduğum çubukluyu ilk kez giydiğim anı, 10 numaralı formanın gururunu, muhteşem Fenerbahçe taraftarını ve ayak bastığım her yerde karşılaştığım muhteşem desteği hiçbir zaman unutmayacağım. Veda etmek zor ama bana inananları daha fazla gururlandırmak, vazgeçmek üzere olan herkese ümit olabilmek ve Türk gençlerinin istediklerinde her şeyi başarabileceğini kanıtlayabilmek için bu kararı almam gerekiyordu. Bugün olduğum kişi olmama yardımcı olan herkese sonsuz teşekkür ederim. Bana milli takım kapısını açan, bir hayali yaşatan, hep güzel anılarla hatırlayacağım canım Fenerbahçe’m, her zaman kalbimde olacaksın. İyi ki Fenerbahçe.”