İlkay Gündoğan Barcelona’ya transfer oldu!

İlkay Gündoğan Barcelona’ya transfer oldu!

İlkay Gündoğan, Barcelona'ya transfer olarak Manchester City'deki kupalarla dolu yedi yıllık kariyerine son verdi.

İlkay Gündoğan
İlkay Gündoğan

Manchester City'nin başarılı oyuncularından olan İlkay Gündoğan geçtiğimiz günlerde Barcelona’ya transfer oldu. Manchester City, başarılı oyuncuya yeni bir sözleşme teklif etmesine karşın İlkay Gündoğan bir yıl uzatma opsiyonlu iki yıllık mukavele imzalayarak Barcelona'ya gitmeyi tercih etti.

Manchester City’de bu sezon 48 maç oynayan Gündoğan, dokuz gol ve yedi asistlik katkı sağladı. Profesyonel yaşamında ise Premier League’de 188 maç oynadı. Bu maçlarda 44 gol attı ve 17 asist yaptı. Bundesliga’da 152 maça çıkan İlkay, 16 gol attı ve 17 assist gerçekleştirdi. Bunlara ek olarak Şampiyonlar Ligi’nde 87 maçta oynayarak 11 gollük 13 asistlik katkı yaptı.

BBC’nin haberine göre Türk kökenli Alman milli oyuncu "Machester benim evim oldu ve çok özel bir ailenin parçası gibi hissettim" dedi.

Lionel Messi'nin geri dönüşünü garantilemeyi kaçıran Barcelona, Gündoğan'ın transferini, halihazırda genç oyuncular Pedri González ve Gavi Páez'den oluşan orta sahasına biraz tecrübe katmak için bir öncelik haline getirdi.

İlkay Gündoğan’ın transferi Barcelona takımında büyük heyecanla karşılandı.
İlkay Gündoğan’ın transferi Barcelona takımında büyük heyecanla karşılandı.

Barcelona, Gündoğan'ın satın alma maddesini 400 milyon avro (yaklaşık 435 milyon dolar) olarak belirledi.

İspanyol şampiyonu yaptığı açıklamada son transferini "oyunu mükemmel okuyan" ve "son on yılda dünyanın en iyi orta saha oyuncularından biri" olarak tanımladı.

Barcelona, geçen yıl Robert Lewandowski ve diğerlerini kadrosuna katabilmek için gelecekteki televizyon gelirlerinin bir kısmını ve diğer varlıklarını satmış olsa da, mali sorunlarını gidererek İspanya'ya gelmek isteyen oyuncuları bulmaya çalışıyor. Geçen yıl takım mevcut oyuncuları Andreas Christensen, Marcos Alonso ve Franck Kessie'yi transferle kadrosuna katarken Memphis Depay gibi diğer oyuncular da son yıllarda gelip gittiler.

Gündogan'ın ayrılışına karşılık City, Chelsea'den Mateo Kovacic'i 25 milyon £ artı beş milyon £ ek ücret karşılığında kadrosuna katarak orta saha opsiyonlarını güçlendirdi.

İlkay Gündoğan kimdir?

İlkay Gündoğan aslında Türk asıllı olan Alman bir futbolcu. Gündoğan, 24 Ekim 1990 tarihinde Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde dünyaya gözlerini açtı. Şu anda 32 yaşında olan futbolcunun ailesi Balıkesir’in Dursunbey ilçesinden Almanya’nın Gelsenkirchen şehrine çalışmak için göç etmişti. Aynı zamanda Almanya vatandaşı olan İlkay, Milli Voleybolcu Naz Aydemir’in de kuzeni.

180 cm boyunda ve 79 kilo olan İlkay Gündoğan futbola üç yaşındayken başladı. Sağ ayağını kullanan sporcu, futbol ile geçen çocukluk ve ilk gençlik yıllarının ardından genç futbolcu profesyonel olarak futbol hayatına adım attı. 2009’da geldiği Nürnberg takımı ile ilk maçına 8 Ağustos 2009 tarihinde Schalke 04 karşısında çıktı. Nürnberg'de 48 maça çıkan İlkay, 2011 yılı ülke şampiyonu Borussia Dortmund’a 4 milyon Euro bedelle transfer oldu.

Borussia Dortmund’da geçen başarılı beş yılın ardından kariyerinde bir adım daha atlayan Gündoğan, 1 Temmuz 2016’da Manchester City takımına 25 milyon Euro karşılığında transfer oldu.

Milli takım olarak ise Almanya’yı tercih eden sporcu, farklı seviyelerde toplam 71 kez Almanya Milli Takımı ile maça çıktı.

İlkay Gündoğan, mesleği mankenlik olan Fransız asıllı Sara Arfaoui ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta evlendi ve Balıkesir’de düğün düzenledi.

Yolu Barcelona’dan geçen Türk oyuncular

İlkay Gündoğan Barcelona forması giyen beşinci Türk oyuncu olacak. Dolayısıyla başarı adımlarında Barcelona’ya yolu düşen ilk Türk futbolcu değil.

Bu oyuncuların başında Seyit Cem Ünsal geliyor. Ünsal, Barcelona'ya transfer olan ilk Türk futbolcu olarak isminden oldukça söz ettirdi. Profesyonel futbol hayatına Kayserispor’da oynayarak başladı. Ardından Gençlerbirliği ve Güney Kore'de oynadıktan sonra Barcelona'ya transfer oldu. Başarılı bir futbol hayatının ardından Seyit, kariyerini Trabzonspor ve son olarak Şanlıurfaspor'da sonlandırdı.

Yolu Barcelona’dan geçen bir diğer Türk futbolcu ise eski A Milli futbolcu Rüştü Reçber oldu. 2002 Dünya Kupası'ndan sonra tüm dünyanın konuştuğu Reçber, Barcelona'nın başkan adayı Joan Laporta'nın seçim için sunduğu vaatti. Reçber, yalnızca yedi kez forma giyme şansı bulabildi sonrasında evine yani Fenerbahçe'ye geri döndü.

Barcelona’da forma giyen bir diğer isim ise Arda Turan. Ünlü futbolcu, 2015-16 sezonunda Atletico Madrid'den Barcelona'ya 34 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer olmuştu. Barcelona ile birlikte büyük başarılara adım atan Türk futbolcu iki İspanya Kupası, iki İspanya Süper Kupası, bir La Liga ve bir UEFA Süper Kupası şampiyonlukları yaşadı.

Kaynaklar

BBC, Barcelona'ya transfer olan İlkay Gündoğan: City'de oynamak bir ayrıcalıktı, Erişim Tarihi: 08.07.2023

Haber Global, Barcelona'ya transfer olan Türk futbolcular, Erişim Tarihi: 08.07.2023

NTV Spor, Arapsaçına dönen İlkay Gündoğan transferi gerçekleşiyor; 3 yıllık anlaşma, Erişim Tarihi: 08.07.2023

The Hindu, Ilkay Gundogan agrees to join Barcelona on a free transfer, Erişim Tarihi: 08.07.2023