Günümüzde emojisiz bir iletişim düşünmek neredeyse imkansız. Son yıllarda hayatımızda önemli bir yer eden emoji kullanımının yazılı iletişimdeki rolü her geçen gün daha çok büyüyor. Gelin emojilerin hayatımızdaki yerine ve Dünya Emoji Günü’nü nasıl kutlayabileceğimize birlikte bakalım!
Emojiler o kadar gözde ki sadece Facebook Messenger'da her gün beş milyar emoji gönderiliyor. Emojiler bazı şaşırtıcı yerlerde de karşımıza çıkıyor. Örneğin İngiltere'de bir mahkeme yargıcı, mahkemenin kararını çocuklara açıklamayı kolaylaştırmak için bir belgede gülen yüz emojisi kullandı. Günümüzde insanlar kendilerini kısa mesajlar veya sosyal medya gönderileri aracılığıyla ifade etmek için emojileri kullanıyor. Karikatür yüzlerini seven küçük çocuklardan onlara doyamayan yetişkinlere kadar her yaştan insan tarafından dünya çapında yaygın olarak kullanılıyor. Dolayısıyla emojileri kutlamak için bir gün olması hiç de şaşırtıcı değil.
Dünya Emoji Günü, bu küçük dijital görüntülerin kültür, iletişim ve ifade üzerindeki etkisini tanımak için Emojipedia kurucusu Jeremy Burge tarafından 2014 yılında oluşturuldu. 2023 Dünya Emoji Günü’nde emoji ile ilgili her şey onuncu kez kutlanacak. Emojipedia, bu küresel tatilin koruyucusu ve bu web sitesinden de sorumlu. Emojipedia her bir emojinin tam olarak ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılacağını öğrenebileceğiniz bir platform. Çoğumuz muhtemelen klasik gülen yüz, kalp veya gözyaşlarıyla gülümseyen yüz gibi en popüler emojileri biliyor ve kullanıyoruz. Ancak emoji dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız, Emojipedia'yı kullanarak emoji kullanmanın yeni yollarını öğrenebilirsiniz.
Emojilere yakından bakalım
Başlangıçta, ifadeler vardı. Çoğunlukla, bunlar 1990'larda sohbet odası konuşmalarının :-) ve :-( ve 8-D'si olarak ortaya çıktı. Bu ilkel jestler erken dönem ağ konuşmasının önemli bir parçasını temsil ediyordu: Mesajınızın sonuna ;-) ekleyerek iğneleme yapabiliyor ya da ¯_(ツ)_/¯ yüzüyle kararsızlığınızı paylaşabiliyordunuz.
İlk emoji 1999 yılında Japon sanatçı Shigetaka Kurita tarafından yaratıldı. Kurita, Japonya'nın ana mobil operatörü DOCOMO'nun ilk mobil internet platformu olan "i-mode" için geliştirme ekibinde çalışıyordu. Kurita, bilgileri basit ve özlü bir şekilde aktarmak için çekici bir arayüz tasarlamak istedi. Örneğin, hava durumunu göstermek için "bulutlu" yazmak yerine bir simge kullandı. Bu nedenle Kurita, i-mode arayüzündeki klavye benzeri bir ızgaradan seçilebilecek ve daha sonra cep telefonlarına ve sayfalara kendi bireysel karakterleri olarak gönderilebilecek 12'ye 12 piksellik bir dizi görüntü çizdi.
Bildiğimiz anlamıyla emojilerin yayılması ise Unicode standardı ile oldu. Unicode'dan önce yüzlerce farklı kodlama sistemi vardı, bu da farklı bilgisayarların ve sunucuların metni her zaman aynı şekilde temsil etmediği anlamına geliyordu. Unicode, ilk başta İngilizce, Çince, Arapça veya İbranice yazdığınız harflerin platformlar ve cihazlar arasında doğru bir şekilde görünmesi için bu kodları dil için standartlaştırmaya odaklandı. Google ekibi -Kat Momoi, Mark Davis ve Markus Scherer- emojilerin Japonya'daki yükselişini fark etti ve emojilerin de aynı standart altında olması gerektiğini savundular. 2009 yılında, Yasuo Kida ve Peter Edberg adlı bir çift Apple mühendisi de onlara katıldı ve 625 yeni emoji karakterinin Unicode Standardına dahil edilmesi için resmi bir teklif sundu.
Unicode Consortium (Evrensel Kod Konsorsiyumu), bu öneriyi 2010 yılında kabul etti ve kısa süre sonra emojileri her yerde erişilebilir hale getirecek bir hamle yaptı. Unicode nihayetinde "bir dizi Japon üreticinin kurumsal standartlarında metin mesajlaşma karakterleri olarak kullanılmaları nedeniyle" emojileri indekslemeye karar verdi. Unicode'un onayı sadece gelişen emoji sözlüğü için standartları korumanın bir yolu değildi, aynı zamanda emojiyi bir iletişim biçimi olarak meşrulaştırmanın da başlangıcıydı. Artık emoji resmi olarak bir dil olma yolundaydı.
Dünya Emoji Günü'nde başka neler oluyor?
Şirketler, emojiyle ilgili promosyonlar başlatmak ve emojilere dair etkinliklerine ev sahipliği yapmak için Dünya Emoji Günü'nü kullanıyorlar.
● Google 2020'de bazı klasik emoji tasarımlarını geri getirmeyi planladığını duyurdu ve iOS'a gelecek yeni emojilerle karşılaştık. İçlerinde Ninja bile vardı.
● 2019'da Apple bir dizi yeni emoji tasarımının ön gösterimini yaptı, British Library emoji ile ilgili her şey hakkında bir konuşma düzenledi ve Google o yıl gelecek 65 yeni emojiyi tanıttı.
● 2018'de bazı yeni emoji tasarımları ile karşılaştık. Kim Kardashian yeni Kimoji kokularını piyasaya sürdü ve 'Emojiland the Musical'ın dünya prömiyeri New York'ta gerçekleşti.
● 2017 yılında Empire State Binası "emoji sarısı" ile aydınlatıldı, Saks Fifth Avenue New York'ta bir” Emoji Kırmızı Halısı”na ev sahipliği yaptı ve Google emojileri emekliye ayrıldı.
Dünya Emoji Günü nasıl kutlanır?
Herkes #WorldEmojiDay hashtag'ini kullanarak kutlamaya katılabilir. Ancak bugünü kutlamanın birkaç farklı yolu daha var.
1. Kendi emojilerinizi oluşturun
Kişiliğinizi veya sevdiğiniz şeyleri yansıtmak için bir dizi emoji tasarlayın. Bunları çizebilir, yazdırabilir veya hatta dijital olarak yapabilirsiniz.
2. Bir emoji partisi düzenleyin
Emoji temalı bir eğlence için arkadaşlarınızı davet edin! Herkes atıştırmalık bir şeyler getirsin ve odayı çok sayıda parlak ve renkli emojiyle süsleyin.
3. Emoji oyunları oynayın
Resmi tahmin etten sessiz sinemaya kadar emoji temalı oyunlar oynamanın birçok yolu var. Hayal gücünüzü kullanın ve eğlenmek için emojileri kullanmanın yeni yollarını bulun.
4. Emoji kartları gönderin
Üzerinde emojiler olan kendi özel kartlarınızı yapın veya önceden yapılmış olanları satın alın. Ne kadar önemsediğinizi göstermek için bunları arkadaşlarınıza ve ailenize gönderebilirsin.
5. Kendinizi emojilerle ifade edin
Emojileri kullanarak kendinizi nasıl ifade edebileceğinizi düşünmek için biraz zaman ayırın. Bunları metinlerde, e-postalarda, sosyal medya gönderilerinde veya başka herhangi bir iletişim biçiminde kullanabilirsiniz.
Kaynaklar
Euro News, https://tr.euronews.com/2020/07/17/17-temmuz-dunya-emoji-gunu-evrensel-dil-emoji-neden-bugun-kutlaniyor-fikir-babasi-kim, Erişim Tarihi: 12.07.2023
Holiday Calender, https://www.holidaycalendar.io/holiday/world-emoji-day, Erişim Tarihi: 12.07.2023
Wired, https://www.wired.com/story/guide-emoji/, Erişim Tarihi: 12.07.2023
World Emoji Day, https://worldemojiday.com/faq, Erişim Tarihi: 12.07.2023