Dünyanın en güzel 10 kokusu

Dünyanın en güzel 10 kokusu

Biçilmiş çim, yağmurdan sonraki toprak, yeni pişmiş ekmek, deniz, çikolata, kahve… Kokladığımızda mutluluk, rahatlık veya enerji veren dünyanın en güzel kokularını listeledik.

Dünyanın en sevileni vanilya

Bazı orkidelerin meyvelerinden elde edilen vanilya, güzel çocukluk anılarını anımsatması ve stres azaltıcı etkisiyle biliniyor. Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü'ndeki bilim adamlarının, dünyadaki dokuz farklı kültürden 235 kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonucuna göre vanilya, dünyanın en sevilen kokusu.

Taze biçilmiş çim

İlkbaharın habercisi taze biçilmiş çim kokusu, insana en çok mutluluk veren ve pozitif hissettiren kokular arasında. Bu kokunun çime zarar verildiğinde kendini korumak için salgıladığı bir kimyasalın kokusu olması ise ilginç bir bilgi.

Yeni demlenmiş kahve

Sabah uyandığınız an burnunuza gelen taze demlenmiş kahve kokusu… Yapılan araştırmalar, dünyada her gün iki milyar fincan kahve içildiğini gösteriyor. Kahve içmeyenlerin bile enerji veren bu kokuyu sevdiğine eminiz.

Taze ekmek

Mutlu, pozitif ve sıcak duygularla sarmalayan taze ekmek kokusunu sevmeyen yoktur. Fırından alınan veya evde yapılan sıcak ekmeğin kokusu, dünyanın en rahatlatan kokuları arasında.

Yağmur ve toprak

İşte, yağmurun ardından aldığımız o güzel koku! “Doğanın kokusu nedir?” sorusunun yanıtı, kesinlikle toprak kokusu olabilir. Toprakta bulunan aktinomiset adı verilen bakterilerden gelen bu çok sevilen kokuya, ormandayken alınan o temiz hava kokusunu da ekleyelim.

Erimiş çikolata

Tim Burton’ın filmi Charlie'nin Çikolata Fabrikası’na gitmeyi hayal edenler… İşte onlar için çikolata kokusu dünyanın en iyisi! Sıcak çikolata, yeni pişmiş çikolatalı kurabiye veya kek kokusunu da listeye ekleyelim.

Patlamış mısır

Birçoğumuz için sinemayı, kalabalık olmayı, film izlemeyi hatırlatan sıcak ve tereyağlı patlamış mısır kokusu, dünyanın en sevilen ve en eğlenceli kokuları arasında.

Deniz

O güzelim deniz kokusunun nedeni, dimetil sülfür adındaki bir bileşen. Kokan ise bu bileşenin ana kaynağı olan emiliania huxleyi adındaki bir su yosunu çeşidi. Evet böyle söyleyince biraz garip gelse de dünyadaki milyonlarca insan bu huzur veren kokuyu çok seviyor. Özellikle de Ege ve Akdeniz’i seven bizler!

Kitap sayfaları

Kitabın sayfalarını açıp kokluyorsanız siz de kitap kokusunu sevenlerdensiniz. Bazıları eski kitap kokusuna ve sahaflardan yayılan o kokuya bayılırken bazıları da yepyeni bir kitabın kokusunu çok seviyor. Kitap kokusuna olan bu düşkünlüğün literatürde bir adı da bulunuyor: bibliosmia.

Hindistan cevizi

İşte tam bir yaz kokusu. Hindistan cevizi kokusu, her çeşit tropikal kokuyu sevenler için deniz ve güneş demek. Hindistan cevizi yağı veya esansı içeren kozmetikler, en çok tüketilen ürünler arasında.

Kaynak:

smithsonianmag

thetoptens

parsonsuk

tubitak