Yağmur aşıkları kulübüne hoş geldiniz

Yağmur aşıkları kulübüne hoş geldiniz

Devamlı yağmur yağması, kapalı bir gökyüzü, yağmurun toprağa değmesi sonrası yayılan o güzel koku sizi mutlu ediyor, yaşama sevinciyle dolduruyorsa siz bir pluviofilsiniz.

Mutlu olmanın bir standardı yok. Nasıl ki kum, deniz güneş üçlüsünden sonsuz mutluluk duyanlar varsa, yağmurlu ve kapalı havalarda kendilerini çok iyi hissedenler de var. Hatta bu kişilerin genel bir adı bile var. Pluviofil…

Güneş bu gezegendeki yaşamı, insanlığı var eden en önemli etken. Bu yüzden insanlığın güneşe karşı içgüdüsel bir yakınlığı ve bağı var. Tatil, rahatlama, kendine zaman ayırma, mutlu olmak kavramları ortaya çıktığında, ilk akla gelen şeyin “güneşli bir ortama gitmek” olması bu içgüdüsel sevgi yüzünden. Ancak hayatındaki huzuru, mutluluğu güneşe bağlı yaşamayan bazı insanlar da var. Pluviofil (Pluviophile) adı verilen bu kişilerin huzurlu ve mutlu hissetme ortamı yağmurlu havalar. Havanın kapaması, güneşin görünmemesi, griliğin şehrin veya doğanın üzerine çökmesi, pluviofillerin huzurlu hissetmesinin temel nedeni. Güneş olduğunda rahatsızlık hisseden bu kişiler, güneşin uzun süre tenlerine değmesinden de rahatsızlık duyuyorlar. Onların mevsimleri, sonbahar ve kış mevsimleri!

Yağmur yağmaya başladığında yağmur damlalarının yeryüzüyle buluşması, bu sırada çıkan sesler, yağmurun toprakla buluştuğunda ortaya çıkan müthiş koku, ıslak sokakların görüntüsü, yağmur damlalarının tenlerine temas etmesi, pluviofillerin harika bir gün geçirmesi için son derece yeterli sebepler.

Yağmur yağdığında pluviofillerin mutluluk hormonları harekete geçiyor.
Yağmur yağdığında pluviofillerin mutluluk hormonları harekete geçiyor.

Psikolojik olarak huzurlu olurlar

Pluviofiller gri gökyüzünü gördüklerinde çocuklar gibi mutlu olur ve bu mutluluğu çevrelerine göstemekten çekinmezler. Yağmur yağdığında mutluluk hormonları devreye girer. Onları her zaman gördüğünüzden daha coşkulu ve hayata bağlı görürsünüz. Yağmur hızlanıp yerleri ıslattığında, sokağa çıkıp dakikalarca yağmur altında yürüyebilirler, hatta hafif göl olmuş zeminlerde zıplayarak coşkularını ortaya çıkarırlar. Bunu yapamayanlar da sadece pencere önünde yağmurun yağmasını, cam üzerinde izler bırakmasını büyük bir heyecan ve mutlulukla izlerler.

Gri ve kasvetli ortamlarda bile eğlendikleri ve mutlu oldukları düşündüğümüzde, pluviofillerin, genel olarak da hayatın zorluklarına karşı dirençli insanlar olduklarını anlayabiliriz. Onlara göre hayatın zorlukları, insana yeni kapılar açacak fırsatlardır. Her türlü olumsuzluğu, diğer insanlara göre daha rahat kabullenir ve başa çıkmasını daha iyi bilirler. Çünkü yağmurlu ve kasvetli havalar ayrıca bir düşünme, değerlendirme ve analiz etme konularında bir fırsattır. Pluviofiller tüm sorunlarını böyle havalarda çözebileceklerini bilirler. Geçmişte yaptıkları hataları değerlendirir ve gelecek istekleriyle harmanlayıp mükemmel çözüm yolları üretebilirler.

Onlar için yağmurun yağdığı gökyüzünün gri renge büründüğü zamanlar, diğer tüm zamanla tercih edilir.

Gri ve kasvetli ortamlar pluviofillerin favorileri arasında yer alıyor.
Gri ve kasvetli ortamlar pluviofillerin favorileri arasında yer alıyor.

Pluviofil teşhisi hiç de zor değil

Akrabalarınızın, yakın arkadaşlarınızın, iş arkadaşlarınızın pluviofil olduğunu nasıl anlarsınız? Çevrenizde aşağıdaki özelliklerin çoğunu gösteren biri varsa o mutlaka bir pluviofildir.

● Yağmur yağdığında ağzınızdan sadece mutluluk cümleleri dökülüyorsa,

● Yağmur yağdığında kendinizi güvende ve özgüveniniz tam hissediyorsanız,

● Sıkıntılı bir anınızda, yağmurlu ve kapalı bir hava, sıcak battaniye, sıcak çay veya kahveyi düşleyip kendinizi rahatlatıyorsanız,

● Güneşli günlerde normal, duygusuz, yorgun, ancak kasvetli havalarda mutlu ve enerji dolu iseniz,

● Sağanak yağmurda bile dışarı çıkmak için sabırsızlanıyor, ıslanmaktan asla çekinmiyorsanız,

● Yağmur sonrası oluşan, toprak ve ıslak sokakların kokusunu başka hiçbir kokuya değişmiyorsanız,

Yağmur yağması sizi de yaşama sevinciyle dolduruyorsa pluviofil olabilirsiniz.
Yağmur yağması sizi de yaşama sevinciyle dolduruyorsa pluviofil olabilirsiniz.

● Yağmurun yere, ağaca veya cama temas ettiğindeki sesini çok seviyorsanız,

● Yağmur yağmaya başladığında tüm işlerinizi bir kenara bırakıp, pencerenin önüne geçip cama vuran yağmur taneciklerini ve dışarıdaki ıslak görüntüyü hayranlıkla izliyor ve buna doyamıyorsanız,

● Kuzey ülkelerini çok seviyor, özellikle Kuzey Kutup Dairesi’nde gün ışığının daha az yaşandığı mevsimlere özeniyor ve oralarda yaşamayı düşlüyorsanız,

● Çok detay düşünüyor ve değerlendirmelerinizi diğer insanlara göre daha kapsamlı yapıyorsanız,

● Hayal gücünüz normalden daha gelişmiş ise,

● Ani değişimlere her daim hazırlıklı, kötü durumlara düştüğünüzde bile adaptasyon yeteneğinizi kaybetmiyorsanız,

● Üzüntü, karamsarlık, iç sıkıntısı gibi durumlarda umut edecek birçok neden yaratabiliyorsanız,

● Hayatın zorluklarına karşı diğer insanlardan daha dirençli ve daha yürekli iseniz,

Siz veya çevrenizdeki bu tanımların birçoğuna uyan kişiler kesinlikle bir pluviofilsiniz.

Psikolog ve psikiyatristler bu ruh durumunun normal mi, yoksa bir hastalık mı olduğu konusunda net bir görüş belirtebilmiş değil. Bu konudaki araştırmalar hâlâ devam ediyor.