Togg deneyimi yedi bölgeye yayılacak

Togg deneyimi yedi bölgeye yayılacak

Togg, İstanbul ve Bursa’nın ardından Türkiye’nin yedi bölgesine deneyim merkezi açmaya hazırlanıyor. Yıl içinde deneyim merkezlerinin sayısının 10’u sabit, sekizi gezici olmak üzere 18’e çıkması planlanıyor. 

Togg tarafında işler yolunda gidiyor. Yerli ve elektrikli SUV modelin satış süreçleri devam ederken Togg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar tarafından da deneme sürüşüne çıkarıldı. Hatta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, makam aracını Togg ile değiştirdi. Öncelikle devlet erkanı tarafından deneme sürüşü yapılan Togg modellerinin Türkiye genelinde deneyimlenebilmesi için özel merkezler açılıyor.

Kullanıcısını merkeze aldığı, dijital ve fiziksel deneyimi harmanlayan hibrit bir satış stratejisi oluşturulduğu her fırsatta duyurulan Togg için kullanıcıyla temas yöntemleri de çeşitlendiriliyor. Mobil deneyim merkezlerinde akıllı otomobiller kullanıcılarla doğrudan buluşturuluyor, otomobilleri deneyimleme imkanı sunuluyor. İlk deneyim merkezleri, İstanbul ve Bursa’da açıldı. İstanbul’da Meydan AVM ile Bursa Suryapı Marka AVM’de açılan mobil deneyim merkezlerinde Togg deneyimlenebiliyor. Yıl içinde deneyim merkezlerinin sayısının peyderpey artırılması planlanıyor. 10 sabit merkezin yanında sekiz gezici Togg mobil deneyim merkezinin Türkiye’nin yedi bölgesini dolaşması, ilgilenen tüm insanlara ulaşması planlanıyor.

Yerli otomobil Togg'u satın almak için başvurular ise her geçen gün artıyor. Yerli ve milli otomobil Togg'un satışa sunulan ilk modeli T10X için ön sipariş veren kişi sayısı, son resmi rakamlara göre 41 bin.

Yerli ve milli otomobil Togg'un satışa başlayacağı ilk modeli T10X ilgi gördü.
Yerli ve milli otomobil Togg'un satışa başlayacağı ilk modeli T10X ilgi gördü.

Togg’un hikayesi nasıl başladı

Yerli elektrikli otomobil Togg’un fikir olarak temelleri 2011 yılında atıldı. O Dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD toplantısında yaptığı konuşma ilk yerli, milli, elektrikli aracın yapılması için fitili ateşledi. Erdoğan o dönem yaptığı konuşmada, "Şu anda otomotiv sektörü içinde olan babalar burada. Bu işi halledin. Bir araya gelerek mi yaparsınız, ‘Yok! Ben bunu kendim de yaparım’ mı dersiniz? Nasıl arzu ederseniz. Artık yapalım. Türkiye'ye ve Türk'e bu yakışır. Bunu yapmamız lazım. Gelin yüzde yüz yerli otomobili 'Made in Turkey' olarak çıkartalım" ifadelerini kullanmıştı.

: Doğu ve Batı kültürlerinin bir araya gelmesini simgelediği belirtilen Togg’un logosu, 18 Aralık 2021’de tanıtıldı.
: Doğu ve Batı kültürlerinin bir araya gelmesini simgelediği belirtilen Togg’un logosu, 18 Aralık 2021’de tanıtıldı.

Togg başarısındaki dönüm noktaları

Togg’un kişisel hikayesindeki en önemli tarihlere bir bakalım:

2 Kasım 2017: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Togg'u hayata geçirmek üzere, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu kuruldu.

2 Haziran 2018: Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding'in payları yüzde 19'ar, TOBB'un payı ise yüzde 5 olacak şekilde Togg'un kuruluşu gerçekleşti. Şirketin CEO'luğuna ise Gürcan Karakaş atandı.

5 Ağustos 2019: Togg'un ilk prototipi tanıtıldı.

30 Eylül 2019: Togg'un merkezi, Gebze'de bulunan Bilişim Vadisi'ne taşındı.

20 Aralık 2019: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank üstü örtülü Togg otomobillerinin önünde poz verdi.

27 Aralık 2019: Togg otomobillerinin ön gösterimi Bilişim Vadisi'nde yapıldı. Böylece Togg ilk kez milyonların beğenisine sunuldu.

18 Temmuz 2020: Togg'un Bursa'nın Gemlik ilçesinde 1,2 milyon metrekarelik alan üzerindeki fabrikasının temeli atıldı.

7 Ağustos 2020: Togg'un otomobil markasının yurt içi ve yurt dışında “Togg” olacağı ilan edildi.

20 Kasım 2020: Togg'un batarya modülü ve paketinin Türkiye'de üretimi için Farasis'le iş ortaklığı anlaşması imzalandı.

3 Haziran 2021: Togg'da gerçekleştirilen sermaye artırımıyla Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi oldu.

29 Eylül 2021: Togg ile Farasis ortaklığında otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalarda enerji depolama çözümleri için Sigor Silk Road Temiz Enerji Çözümleri şirketi kuruldu.

18 Aralık 2021: Togg'un yeni logosu tanıtıldı.

6 Ocak 2022: Togg, katıldığı CES Fuarı’nın “En İyi 20 Markası”ndan biri oldu.

1 Temmuz 2022: Togg projesi kapsamında, Trugo markasıyla EPDK'dan şarj ağı işletmeciliği lisansı alındı. 

Saatte 20 otomobil üreten Togg fabrikasının bu sayıyı ilerleyen dönemde 30'a çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor.
Saatte 20 otomobil üreten Togg fabrikasının bu sayıyı ilerleyen dönemde 30'a çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor.

Seri üretime geçen yıl geçti

30 Temmuz 2022: Robotlar Togg fabrikasında C-SUV gövdesinin deneme üretimini gerçekleştirdi.

6 Ağustos 2022: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gemlik'te üretilen ilk deneme aracıyla test sürüşü yaptı.

8 Ağustos 2022: Siro, Gemlik'teki fabrikada ilk prototip bataryanın üretim ve testlerini gerçekleştirdi.

14 Eylül 2022: Togg, Arjantin'in Ushuaia kentinde akredite merkezinde test edildi. Zorlu kış şartlarına rağmen Togg, testleri geçti.

29 Ekim 2022: Togg'un elektrikli C-SUV modelinin seri üretimi Gemlik'teki fabrikada başldı.

Günümüzde Gemlik’teki fabrikada, bantlardan üç dakikada bir adet otomobil indiriliyor. Saatte 20 otomobil üreten Togg fabrikasının bu sayıyı ilerleyen dönemde 30'a çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor. Togg’un 2023'teki üretim hedefi ise 20 bin adet elektrikli C-SUV. Verilen bilgiye göre ardından C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV'nin de aileye katılmasıyla beş farklı modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. Togg, 2030'a kadar bu beş farklı modelin üretimiyle toplam 1 milyon adet aracı piyasaya sürmeyi planlıyor.

KAYNAKLAR

Anadolu Ajansı

sde.org.tr

dunya.com