Geçtiğimiz haziran ayında dünya lansmanını yapan Renault’nun yeni coupe SUV modeli Rafale; aerodinamik hatları, yeni far ve ön ızgara tasarımı, E-Tech hybrid motoru ve solarbay panoramik cam tavanıyla bir yıldız gibi parlıyor.
Adını, uçak modelinden alıyor
Fransız otomobil üreticisi Renault'nun piyasaya sunduğu yeni modelin adı, markanın 20’nci yüzyılın başlarına dayanan havacılık geçmişinden geliyor. Otomobillerin haricinde, trenler ve uçaklar için içten yanmalı motorlar üreten Renault; 1933 yılında motor üreticisi Caudron'u alarak Caudron-Renault'yu kurmuş ve 1934 yılında rekor kırmak için tasarlanan tek koltuklu yarış uçağı C460’a Rafale (Fransızca fırtına) adı verilmiş. Uçak ile SUV araç arasında genetik benzerlikler olduğunu belirten Renault; bu özellikleri benzersiz teknoloji, cüret, çeviklik ve tasarım olarak açıklıyor. Rafale’in özel çalışmalar sonucu tasarlanan sportback gövdesi, zarif ve aerodinamik tasarımıyla da uçak gövdesini andırıyor.
Human First ve 4Control sistemlerine sahip
Çevik, dengeli, dinamik ve sportif bir SUV olan Renault Rafale, D segmentindeki SUV araçların en yeni ve en iddialı oyuncularından biri. Sürüş keyfini üst noktaya taşıyan aracın stili göz doldururken trafikteki herkesin yani sürücülerin, yolcuların ve yayaların güvenliğini arttırmak için markanın uzman ekipleri tarafından geliştirilen Human First programıyla kazaları azaltmayı hedefliyor. Program, 60’tan fazla güvenlik özelliği ve 32 adet gelişmiş sürüş destek sistemi içeriyor.
Renault’un geliştirdiği 4Control sistemine benzer bir sistem bu araçta da bulunuyor. Rafale düşük hızlarda giderken, arka tekerlerini ön tekerlerin ters yönüne beş derece; saatte 50 km'nin üzerinde bir hızda yol aldığında ise arka tekerleri ön tekerlerin döndüğü yönde bir derece döndürüyor. Bu sayede araç, daha dengeli ve daha iyi bir yol tutuşuna sahip oluyor.
Sürüş güvenliği ve yakıt tasarrufunun altını çiziyor
Rafale’de aktif sürüş yardımı, akıllı adaptif cruise control, şerit ortalama ve Stop & Go sistemleri yer alıyor. SUV araç; yolun mevcut koşullarına göre hızını ayarlıyor, araçlarla arasındaki güvenli mesafeyi koruyor ve kurallara uygun şekilde şeridin ortasından ilerlemeyi sağlıyor. Aracı şarj etmeye gerek kalmadan şehir içinde yüzde 80'e kadar sürüş imkanı sunan Rafale, elektrikli sürüşte saatte 130 km hızlanabiliyor. Trafikteyken, yavaşlarken veya fren yaparken motorunu otomatik olarak durduran ve aküsünü şarj eden SUV araç, bu özelliğiyle yakıttan yüzde 40'a kadar tasarruf edilmesine olanak tanıyor. Rafale’de multi-mode otomatik vites kutusu da bulunuyor.
Renault Rafale’nin genel özellikleri
E-tech hybrid güç aktarımı: 200 bg motor
Sürüş menzili: 1100 km (Yakıt deposu tamamen doluyken)
Bagaj hacmi: 648 l
Maksimum güç: 98 kW
CO₂ emisyonu: 108 g / km
Yakıt tüketimi 4,8 l / 100 km
Akü gerilimi: 400 V + 1,7 kWh kapasite
OpenR ekranı + Head Up Display ekranı: 984 cm²
Ses sistemi ve iç mekan detayları
Spor koltuklara ve kategorisinde en iyi arka koltuk diz mesafesine sahip olan Rafale, iç mekanıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Cam tavanında özel bir teknoloji bulunan otomobilde, istendiği zaman içeriye giren ışık azaltılabiliyor. Karartma ve aydınlatma özelliği yer alan solarbay panoramik cam tavanda, dört adet geçirgenlik modu bulunuyor. Dünyanın önde gelen ses sistemi markası Harman Kardon hi-fi ile donatılmış Rafale’de, Google ile entegre openR ekranı yer alıyor. Ekran, 50 mobil uygulama kullanmayı ve Renault hizmetlerine ulaşmayı sağlıyor.
Renault Rafale’in Avrupa fiyatı 40 bin euro olması beklenirken Türkiye’de satışa 2024 yılında sunulacak.
Kaynak: www.renault.com.tr