Denizin, mezenin, festivalin en güzeli Bozcaada’da

Denizin, mezenin, festivalin en güzeli Bozcaada’da

Türkiye’nin üçüncü büyük adası Bozcaada; üzüm bağları, leziz Ege yemekleri, pırıl pırıl denizi ve festivalleri ile hep gözde. Pandemi süresince de en çok tercih edilen yerlerden olan adanın, sezon tarihleri değişiyor ve sonbaharda da konuklarını ağırlamaya devam ediyor.  

Kuzey Ege’nin güzel şehri Çanakkale’ye bağlı; yılın çoğu günü rüzgarlı olması ve yaz sonrası yoğun yağış almasından dolayı genellikle haziran-eylül ayları arasında tercih edilen Bozcaada, artık sonbahar ve kış aylarında da dikkat çekiyor. Pandemi süresince, Bozcaada’da bulunan kiralık evler daha da popüler olurken bağ evleri ve otellerin doluluk oranının yüksek olduğu bir yaz sezonu daha bitti. Ancak ada bu yıl hiç olmadığı kadar kalabalık bir nüfusla kışa merhaba diyecek. Şimdi, bu güzel adaya doğru bir yolculuğa çıkalım.

Bozcaada hakkında

Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi

Ülkenin en büyük üçüncü adası olsa da yerleşim yeri az olan ve üzüm bağlarıyla kaplı, yüz ölçümü 40 km² olan Bozcaada, Yunan mitolojisinde Tenedos olarak anılıyor. Bozcaada’nın tarihi, yapılan kazılardan anlaşıldığı kadarıyla MÖ 3000 yıllarına dayanıyor. Birçok medeniyete şahitlik etmiş Bozcaada’nın eski sakinleriyse şöyle: Pelasglar, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslılar, Cenevizliler, Venedikliler ve Osmanlılar.

Türk ve Rum mahallelerinde dolaşmak Ada’da yapılacak en büyüleyici şeylerden biri. Diğer aktiviteleri de şöyle sıralayabiliriz… En iyi korunmuş kalelerden olan Bozcaada Kalesi, ibadete açık tek kilise olan Meryem Ana Kilisesi, 2006 yılında açılan Bozcaada Müzesi, mahzenleri ziyaret edebileceğiniz şarap fabrikaları, Ada’nın elektrik ihtiyacını karşılayan ve gün batımının en iyi noktası rüzgar gülleri, 1861 yılında yapılmış olan Polente Feneri.

Dünyanın gözü üzerinde

2020’de; seyahat dergisi Condé Nast Traveler’ın düzenlediği ankette, Avrupa’nın en güzel 10 adasından biri seçilen Bozcaada, bu ankette hemen hemen her yıl yer alıyor. Önceki yıllarda Bozcaada; New York Times, New York Times Magazine, Business Insider ve Amerikan Forbes Dergisi’nin de dikkatini çekmişti.

Ayrıca geçen yıl; deniziyle kendine hayran bırakan adanın Akvaryum Plajı, The Guardian Gazetesi’nin seyahat yazarları tarafından Avrupa'nın en temiz 30 plajı arasında yer aldı.

Denizden çıkmak istemeyeceksiniz

Beylik Koyu
Beylik Koyu

Görsel Kaynağı

Bozcaada’da 12 koy bulunuyor. Ayazma; geniş alanı, ince kumu ve pırıl pırıl deniziyle en çok tercih edilen plajlardan biri. Akvaryum, Beylik, Habbele, Poyraz Limanı ve Tuzburnu ise diğer muazzam yerlerden bazıları… Bu arada adadaki koy veya plajların hepsinde işletme bulunmuyor, sandalye ve şemsiyenizi alıp istediğiniz yerde denize girebilmenin tadı ise bambaşka. O günkü poyraz ve lodos durumuna göre plaj tercihinizi yapmanızı öneririz.

Butik otel, bağ evi veya kiralık ev

Bozcaada, sokak aralarındaki kedileriyle daha da güzelleşiyor.
Bozcaada, sokak aralarındaki kedileriyle daha da güzelleşiyor.

Pansiyon, butik otel, kiralık müstakil ev gibi konaklama seçenekleri bulunan Bozcaada’daki bağ evlerinde kalmak, Ada’da olmanın tüm ruhunu yaşatıyor. Adabahçe, Zeytin Suit, Hera, Dafne pansiyon; Arşipel, Öykü, Neo otel; Elia Bağ Evi, Karadut Bağ Evleri, Ataol Çiftliği konaklanabilecek mekanlardan sadece bazıları.

Ege mutfağının kalbi 

Asma6 Restoran
Asma6 Restoran

Görsel Kaynağı

Ege mutfağını sevmeyen var mı? Ahtapot, Girit ezmesi, kabak çiçeği dolması, deniz börülcesi, damla sakızlı enginar yemeden sakın oralardan dönmeyin. Kimi Rum mahallesinde, kimi deniz kenarında bulunan restoranlardaki meze ve yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli.

Limanda bulunan Asma6, bu lezzetli mekanlardan sadece biri. Diğer yıllar, eylül ayında kapanan restoran, sonbaharın devam ettiği şu günlerde hala misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Aynı zamanda pandemi kurallarına ateş ölçümü, tuvaletlerde sensör, karekod menü, ambalajlı çatal bıçaklar gibi detaylarla oldukça dikkat ediyor. Yakamoz, Battı Balık, Sandal, Ada’m, Hikotakis ise adanın en çok tercih edilen mekanlardan bir diğerleri.

Domates reçeli ve kurabiyeler denenmeli

Bozcaadalı Veli Dede
Bozcaadalı Veli Dede

Görsel Kaynağı

Bozcaada’da, Ege yemekleri dışında tatmanız gereken başka şeyler de var tabii… Mis kokulu reçelleri ve meşhur kurabiyeleri. Pastane veya küçük dükkanlarda satılan bu harika lezzetleri mutlaka deneyin. Bozcaada ile özdeşleşmiş domates reçeli, reçel sevmeyenleri bile kendine hayran bırakıyor. Sakızlı bademli kurabiyeden ise, tatil dönüşü yanınıza alacağınıza eminiz.

Merkezde bulunan Veli Dede, fırınında enfes kurabiyeler yaparken dükkanında da doğal reçeller, sirkeler, zeytinyağları, acuka ve salçalar satıyor. Müdavimleri bulunan Veli Dede’nin online satışının da olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Ada bağlarından gelen şarap

Talay’ın bağlarından bir kare.
Talay’ın bağlarından bir kare.

Görsel Kaynağı

Bozcaadalı şarap üreticilerinden bazılarının merkezde, bazılarının ise merkez dışında fabrika ve dükkanları bulunuyor. Şarap üretimi hakkında bilgi alıp mahzenleri gezebileceğiniz fabrikalar; dönem dönem, özellikle de bağbozumu zamanı ziyarete de açık. Talay, Corvus, Amadeus, Ataol, Gülerada veya Çamlıbağ’a uğrayıp adanın enfes üzümlerinden üretilen şaraplardan satın alabilirsiniz.

Festivaller ve etkinlikler adası

Bozcaada Caz Festivali, 2019
Bozcaada Caz Festivali, 2019

Görsel Kaynağı

Müzik, dans, spor, lezzet… Bozcaada’da düzenlenen farklı konseptteki festivaller, her zaman yoğun ilgi görüyor. Bozcaadalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında gerçekleştirdiği Bağ Bozumu Festivali, Ada’nın en ilgi gören festivallerinden. İki gün süren, konserler ve yarışmaların da eşlik ettiği festival, her yıl eylül ayında gerçekleşiyor.

Mayıs aylarında düzenlenen Bozcaada Maratonu, 10 yıldır gelenekleşen Yerel Tatlar Festivali, son yıllarda çok ilgi gören Bozcaada Caz Festivali ise Ada’nın diğer etkinlikleri arasında. Bu dönemlerde Bozcaada çok kalabalık olduğundan dolayı, daha önceden konaklamanızı ayarlamanızı öneririz.