Düş kadar güzel bir ütopya: Düşler Akademisi

Düş kadar güzel bir ütopya: Düşler Akademisi

Antalya, Kaş’taki Düşler Akademisi, engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri hayatla yeniden buluşturmak için var gücüyle çalışıyor.

Bir köy düşünün… Bu köyde her şey, şehirlerde her gün onlarca çile çeken, bir şekilde toplumun / çalışma yaşamının dışına itilen ya da ekonomik imkansızlıklarla boğuşan engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri hayatla yeniden buluşturmak için düşünülmüş olsun. İşte Türkiye’nin en çok ses getiren sivil toplum projelerinden olan Düşler Akademisi tam da bu ütopyayı sürdürebilmek için var gücüyle çalışıyor.

Düşler Akademisi nedir?

Düşler Akademisi, 2014’ten beri Kaş’ta!
Düşler Akademisi, 2014’ten beri Kaş’ta!

2008 senesinde UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğiyle AYDER (Alternatif Yaşam Derneği) tarafından kurulan Düşler Akademisi, gönüllülük esasıyla çalışan ve bu doğrultuda engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerin yeniden hayata entegre edilmesi misyonunu üstlenen bir proje. Temel felsefesi bu gençlerin bağış ve yardım toplayarak değil, çalışan ve üreten bireyler olarak toplumda yer bulabileceğini göstermek. Düşler Akademisi, bu amacı sosyal ve sanatsal aktiviteler aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı muhteşem güzellikteki Çukurbağ Köyü’nde 14 dönümlük bir araziyi yeniden yapılandırıp dezavantajlı bireylerin ihtiyaçlarına göre düzenleyen Düşler Akademisi, 2014 yılından beri de Kaş’ta hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin engellilere yönelik en büyük yaşam alanı olan bu yerleşkede en büyük gönüllülük desteğini Kaş ve çevresine tatil için gelen kentlilerden aldıklarını belirten Düşler Akademisi yöneticileri, “Başka bir tatil mümkün” sloganıyla her yaştan gönüllüye de açık olduklarını dile getiriyor.

Düşler Akademisi düşleri “üretim” ile gerçekleştiriyor

Düşler Akademisi’nde gerçekleştirilen her aktivite üretime dayalı.
Düşler Akademisi’nde gerçekleştirilen her aktivite üretime dayalı.

Sosyal Girişim Parkı, Ekolojik Yaşam ve Düşler Akademisi konseptlerinde çalışmalarını yürüten Düşler Akademisi’nde gerçekleştirilen hemen hemen her aktivite “üretim”e dayalı. Yani belirli periyotlarda Düşler Akademisi’nin Kaş’taki yerleşkesinde kalan dezavantajlı bireyler, kamp süresi boyunca diledikleri atölye çalışmasına ücretsiz olarak katılıp yeteneklerini geliştirebiliyor. Ritim, müzik, resim, dans, DJ’lik, fotoğrafçılık, aşçılık, yoga, kişisel gelişim, drama, işaret dili ve tasarım gibi pek çok farklı alanda atölye çalışmaları gerçekleştirilen Düşler Akademisi’nde her katılımcıdan yeteneğine ve fiziksel durumuna göre katılım bekleniyor. Tabii ki, bu atölye çalışmaları Düşler Akademisi’ne gönüllü olarak gelen uzmanlar tarafından veriliyor.

Kurulduğu günden bu yana 4000’i aşkın dezavantajlı genci yepyeni alanlarla tanıştıran ve atölye çalışmalarıyla onlara yeni yetkinlikler kazandıran Düşler Akademisi, bu yetkinliklerin sadece bir hobi olarak kalmasından ziyade onların ekonomik çıktıya dönüştürülecek bir “altın bilezik” olması gerektiğine inanıyor. Yani örneğin Düşler Akademisi mutfağında pastacılık öğrenen pek çok genç bugün derneğin altında kurulan catering iştirakinde çalışma fırsatı buluyor. Ya da akademide ritim ve müzik eğitimi alan gençlerden kurulu Social Inclusion Band, İstanbul’da düzenli olarak sahne çalışmalarına devam ediyor. Yine akademi bünyesinde kurulan D-Film adlı iştirakte, film ve fotoğrafçılık eğitimi almış engelliler düğün, özel gün, ticari fotoğraflar ve videolar çekiyorlar. Bahsettiğimiz tüm bu iştiraklerden elde edilen gelir ise emek veren dezavantajlı bireylerin maaşlarının ve sigorta primlerinin ödenmesini sağlıyor.

Düşler Akademisi’nde gönüllü olmak için

Akademide gönüllü olarak görev almak için kısa bir eğitim almanız gerekiyor.
Akademide gönüllü olarak görev almak için kısa bir eğitim almanız gerekiyor.
Proje ekibi ve gönüllüler arasında bir kopukluk olmaması adına tüm Düşler Akademisi çalışanlarına eşit hak ve yetkiler veren AYDER, gönüllü olmak isteyen herkesin başvurusunu hevesle değerlendiriyor. Saha gönüllüsü, atölye gönüllüsü ve ofis gönüllüsü olarak üç farklı şekilde gönüllülük yapabileceğiniz Düşler Akademisi’nde atölye gönüllüsü olmak için ders vermek istediğiniz konudaki uzmanlığınızı belgelemeniz gerekiyor. Gönüllülüğe uygun olduğunuz anlaşıldıktan sonra göreviniz, görev yerinize bağlı olarak değişen kısa bir eğitimin ardından artık göreve hazırsınız!