Yaz tatili pek çok kişi için dinlenmek, eğlenmek, rahatlamak anlamına gelirken, özellikle küçük çocuklu ebeveynler için dikkat edilmesi gereken “riskli” bir zamandır! İşte küçük çocuklarıyla tatile çıkacak olan ailelere hayat kurtarıcı öneriler…
Yazın, en çok tatil yapılan günlerine geldik. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların gözünde sürekli kumsal sahneleri canlanıyor… Ancak tatil planı yapmak, özellikle 1-4 yaş arasında küçük çocuğu olan aileler için çok daha farklı ve önemli bir konu. Zira o tatil sizin için, mutlu anılar yerine cinnet anlarını hatırlatan bir döneme dönüşebilir!
Örneğin çocuğunuz hastalanırsa bütün tatilin burnunuzdan gelmesi söz konusu. Veya en basitinden, evde melek gibi olan çocuğunuz tatilde düzeni değişince dünyanın en huysuz insanına dönüşebilir ve siz kendinizi, bir otel odasında bir hafta boyunca onu sakinleştirmeye çalışırken bulabilirsiniz.
Huzurlu bir tatil için...
Peki çocukla mutlu ve huzurlu bir tatil geçirmenin püf noktaları neler? Konuya öncelikle pedagojik olarak yaklaşalım. Pedagog Ebru Gezer, tatilde en çok uyku düzeninin önemine dikkati çekiyor ve “Çocuğunuz uykusuz kalırsa uygulayacağınız hiçbir yöntem işe yaramaz. Bu nedenle yolculuk sürecinizi çocuğunuzun uyku düzenine göre planlamak çok önemli” diyor. Örneğin, eğer bir-iki saatlik bir uçak yolculuğu yapacaksanız gündüz saatlerini, daha uzun otomobil yolculukları içinse, çocuğunuzun arabada uyuyabileceği gece saatlerini tercih edebilirsiniz.
Ebru Gezer, çocuğun psikolojisi ve aidiyet duygusu için, tatile çıkarken yanınıza onun en sevdiği oyuncukların, yiyeceklerin ve eşyaların olduğu ayrı bir çanta almanızı öneriyor. Onu sakinleştiren ve en çok oyalandığı oyuncaklar mutlaka bu çantada olmalı.
Tatil konulu kitaplar alın
Gezer, çocuğunuz çok küçükse ve bu tür yolculuklara alışkın değilse, öncesinde onu yavaş yavaş yolculuğa hazırlamak gerektiğini belirtiyor. Örneğin çocuğunuz daha önce hiç otobüse binmediyse, ilk otobüs yolculuğunuz saatlerce sürecek bir yolculuk olmasın. Gezer, “Bunun yerine, önceden kısa yolculuklar yapıp onu bu duruma alıştırabilirsiniz. Çocuğunuz daha büyükse onunla tatil ve yolculukları konu alan kitaplar okuyabilirsiniz veya bu konuyla ilgili sohbet edebilirsiniz” diyor ve ekliyor: “Ayrıca tatil hazırlıklarınızı olabildiğince çocuğunuzla birlikte yapın, örneğin tatil alışverişine birlikte çıkın ve neler aldığınızı ve tatilde ne için kullanacağınızı ona anlatın ki, onu nelerin beklediğini hayal edebilsin. Bir de, ne olursa olsun, çocuğunuzun alıştığı düzenden çok fazla uzaklaşmamaya çalışın. Tatildeyken uyku, yemek gibi günlük rutinleri olabildiğince evdeki rutine yakın tutmaya çalışın. Böylece tatilden döndüğünüzde adaptasyonla ilgili çok sorun yaşamazsınız.”
Onun valizi ayrı olsun
Gelelim tatil için yanınıza almanız gerekenlere. Bir kere, “Bir büyük valizle işi hallederiz” diyerek hiç kendinizi kandırmayın. En baştan çocuğunuzun valizini ayrı yapın. Böylece onunla ilgili aradığınız her şey, tek bir yerde elinizin altında olsun.
Yanınıza bol bol tişört, şort gibi günlük kıyafetler alın. İnanın bir günde ne kadar çok tişört değiştirmeniz gerektiğine inanamayacaksınız… Yine bolca çorap ve iç çamaşırı da önemli. Çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı yoksa bez mayolardan alın. Şapka, serin akşamlar için hırka, ince bir battaniye de önemli. Çocuğunuz hâlâ kendi kendine çok iyi yürüyemiyorsa, uçakla bile yolculuk yapıyor olsanız pusetini mutlaka yanınızda götürün. Bunların dışında deniz için mayo, kolluk, terlik, havlu ya da simit gibi malzemeleri de unutmayın. Çocuğunuz biberon kullanıyorsa, biberonları da yedekli alın. Hatta eğer uçakla seyahat edecekseniz, uçaktaki basınçtan etkilenmesini azaltmak için kalkışta ve inişte çocuğunuza biberonla su ya da süt içirin.
En önemlisi ilaçlar
Yanınıza almanız gerekenler arasında en önemlileri ilaçlar. Çocuğunuzun düzenli kullandığı ilaçlar varsa, bunlardan yanınıza yedekli alın. Güneş koruyucu krem, sinekten koruyucu krem ya da sprey, sinek ısırıklarına karşı kaşıntı giderici, şampuan ve pişik kremi de çok önemli.
Son olarak bir de dost tavsiyesi verelim size. Eğer tatilinizi her şey dahil sistemli bir otelde geçirecekseniz, çocuğunuza yedirdiklerinize de çok dikkat edin. Bu tarz oteller bazen önceki günlerden kalan yemekleri yeni yemekleri hazırlarken değerlendirebiliyor. Bu durum da çocuğunuzun midesinin bozulmasına sebebiyet verebilir. Olabildiğince günlük yapıldığından emin olacağınız çorbalara ve balık gibi o an gözünüzün önünde pişirilen yiyeceklere yönelmenizde fayda var.
Şimdiden iyi tatiller dileriz…