Çağın en iyi oyunu (mu?)

Çağın en iyi oyunu (mu?)

Oyunseverlerin favori serilerinden God of War’un yeni oyunu birçok açıdan beklentileri karşıladı. Üstelik bazı yorumlar bu oyunu “çağın en iyi oyunu” mertebesine yükseltmekten geri durmuyor. Gerçekten öyle mi?

20 Nisan’da son bölümü tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de de yayınlanan God of War, doğal olarak büyük bir yankı yarattı. Serinin önceki oyunlarını oynayanlar için “20 Nisan bir vuslattı” desek, abartmış olmayız. Kahramanımız Kratos’u bu kez ana yurdu Sparta’dan çok uzaklarda, İskandinavya’da bulduk. Üstelik, geçmiş oyunlarda, ortalığı kasıp kavuran öfkesinden eser kalmamıştı. Yeni bir hayat kurmuş, baba olmuş ve geçmişini çok derinlere gömmüştü...

Tabii ki kader ağlarını örüyor! Maceramız Kratos’un eşini kaybetmesinden sonra başlıyor. Bu kez bir fark var. Bu oyunda Kratos’un en büyük destekçisi oğlu Atreus!

O artık bir baba!

Atreus, babası Kratos’a yardım ediyor.
Atreus, babası Kratos’a yardım ediyor.

Oyun, Kratos ile Atreus arasındaki baba-oğul ilişkisini çok iyi yansıtıyor. Her “sorumlu baba” gibi Kratos da oğluna hayatı öğretmek için çok çabalıyor. Avcılık, savaş sanatları ya da hayatın ta kendisi gibi konularda yol gösteriyor oğluna. Maceranın içinde ilerledikçe biz de Atreus’un gelişimine şahit oluyoruz. Tabiri caizse Atreus’un “gerçek bir erkek” oluşunu kendi gözlerimizle izliyoruz.

Atreus’un Kratos’a birçok konuda yardımcı olacağını da söylemek gerekir. Oyunu oynadıkça zaten siz de göreceksiniz, Atreus bilmecelerinden çözülmesinden ulaşılamayan kapıların açılmasına ya da dövüşlerde size yardımcı olmasına kadar birçok meselede “ayak bağı” olmaktan “suç ortağı” gibi. Serinin geçmiş oyunlarını oynayanların çok iyi bileceği gibi, yeni oyunda da her silah geliştirmeye açık. Atreus’u da bir silah gibi düşünün. O da oyun içinde ilerlendikçe yeni özellikler kazanıyor ve amaca ulaşmada çok yardımı dokunuyor.

Thor’vari bir balta

Oyunun büyük bölümünde Leviathan Baltası ile savaşıyorsunuz.
Oyunun büyük bölümünde Leviathan Baltası ile savaşıyorsunuz.

Gelelim silahlara… Birçokları için God of War serisinde kullanılan silahlar fenomene dönüşmüştür. Bunu serinin yeni oyunu için de söylemek mümkün. Fakat bir önceki oyunda olduğu gibi bu oyunda “devasa silah çeşitliliği” beklememelisiniz. Oyunun büyük bir bölümü, Kratos’a hayatını kaybeden eşinden yadigar Leviathan Baltası ile geçiyor. Oyun içinde ilerledikçe, görevleri tamamladıkça bu silahı da geliştirebiliyorsunuz. Bu baltanın, Thor’un meşhur çekici Mjölnir’i hatırlattığını söylememiz gerekir. Çünkü bu balta da onu fırlattıktan sonra istediğiniz zaman önüne geleni yok ederek size geri dönüyor.

Yeni God of War serinin önceki oyunlarından farklı bir kamera açısına sahip. Bu açının birkaç sorunu olsa da dövüşlerde işinizi kolaylaştırıyor. Geçişlerin kolaylığının ise oyunun oynanabilirliğini üst seviyeye çıkarıyor. Kratos’un öfkelenmesi ise gücünüzü ciddi bir biçimde artırıyor.

Gelecek vadediyor

Bu oyun, sonraki oyunlar için umut veriyor.
Bu oyun, sonraki oyunlar için umut veriyor.

Peki God of War’un bu yeni üyesi söylendiği gibi çağın en iyi oyunu mu? Bence bunu söylemek çok iddialı bir açıklama olur. Çünkü karakterler açısından hâlâ eksikleri var gibi. Fakat yeni oyunun, önceki oyunlara göre daha olgun olduğunu kabul etmek gerekir. Felsefi altyapısı da daha sağlam.

Benim de aralarında olduğum birçokları için yeni God of War’un en önemli özelliği barındırdığı potansiyel. Bu oyunu, İskandinav mitolojisine “daldığınız” yeni bir serinin başlangıcı olarak düşünmek gerekir. Yeni çıkacak oyunlar, her zaman bir öncekinden daha iyi olacaktır. Bu potansiyel oyunseverlere gelecek vadediyor. Ayrıca, Kratos’un ardından serinin oğlu Atreus ile devam edebileceğini düşünmek de farklı bir bakış açısına sahip olmanızı sağlıyor. Özetle, bu oyun belki çağın en iyi oyunu olmayabilir. Fakat bundan sonra gelecek God of War oyununun bunu başarmaması için hiçbir neden yok.