Oyun endüstrisinin en ikonik karakteri: Super Mario

Oyun endüstrisinin en ikonik karakteri: Super Mario

1985'te Nintendo tarafından piyasaya sürülen Super Mario, her nesilden hayrana sahip ender oyunlardan biri. Oyunları, filmleri, oyuncakları, Universal Studios Hollywood’da da tema parkı bulunan Super Mario, “en çok satan oyun” ünvanıyla Guinness Dünya Rekorları arasında bulunuyor ve kendine özel bir güne de sahip: 10 Mart Dünya Mario Günü!

Oyunlar, filmler, oyuncaklar ve rekorlar…

Japonya’da doğan, Amerika'da yaşayan, kırmızı tulumlu, ikonik bir bıyığa sahip İtalyan tesisatçı Mario. Meşhur oyunun müziği kulağınıza geldi bile değil mi? Video oyunu endüstrisinin en tanınan ve sevilen karakterlerinden biri olan Super Mario, oyun tasarımcısı Japon Shigeru Miyamoto’nun eseri. 1981 yılında, aynı tasarımcı ve oyun şirketi tarafından yaratılan Donkey Kong’da ilk kez görülen (Jumpman adındaki marangoz olarak) Super Mario’nun ayrı bir oyun karakteri olmayı hak ettiği düşünüldü ki dört yıl sonra Mario efsanesi doğdu. Japonya merkezli video oyunu şirketi Nintendo tarafından 18 Ekim 1985’te sunulan oyun ve Mario karakteri, dünyanın her yerinden ve her nesilden hayrana sahip. O günden bugüne kadar birçok farklı oyunu, filmi, oyuncağı, LEGO’su, özel TV şovu, baskılı ürünleri yapılan karakter; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tema parkı Universal Studios Hollywood’da da yer alıyor. Hatta Super Mario, en çok satan oyun ünvanıyla Guinness Dünya Rekorları arasında bulunuyor.

İlk ve son oyunun hikayesi

8 bitlik grafik teknolojisiyle üretilen ilk oyun 1985 tarihli. Mantar Krallığı, kara büyüleriyle ünlü bir kaplumbağa kabilesi olan Koopa tarafından işgal edilir. Mantar Krallığı’nı harabeye çeviren bu işgalin kurtarıcısı olan Mantar Kralı'nın kızı Prenses Peach ise Koopa Kralı Bowser tarafından rehin tutulur. Halkın yaşadığı durumu duyan Mario, prensesi kötü adamlardan kurtaracak ve Mantar Krallığı’nı yeniden kuracak kişidir.

Nintendo, en son Super Mario oyununu 2021’de sundu. Üç oyuncuya kadar takım kurulabilen, iki oyun içeren Super Mario 3D World+Bowser’s Fury’de, Mario ve arkadaşları super bell gibi farklı güçlendirmelerin bulunduğu renkli ve zorlayıcı parkurlara çıktı. 

Super Mario, 1985
Super Mario, 1985

Eğlence dünyasının tam merkezinde

Birçok becerisi olan Mario zıplama, koşma ve tünel kazmada uzman sevimli bir oyun karakteri. Mantar, çiçek ve yıldız gibi güçlendiricilerle yeteneklerini artıran bu karakterin oyununa, yıllar içinde yeni karakterler ve kurgular eklendi; her an gelişen teknolojiyle görselleri güncellendi ve hiçbir zaman gündemden düşmedi. 1989 yılında TV şovu, 1993 yılından beri de birkaç filmi ve dizisi yapılan Super Mario, en son 2023’te beyaz perdedeydi. Tesisatçı Mario’nun kaçırılan prensesi kurtarmak için kardeşi Luigi ile birlikte yeraltı labirentindeki yolculuğunu anlatan film, The Super Mario Bros. Movie adıyla yayımlandı.

2020 yılında LEGO sever Super Mario hayranlarını mest eden ürünler, Nintendo ve LEGO iş birliğiyle hayata geçti. LEGO’nun Mario, Luigi veya Prenses Peach ile Maceraya Başlangıç Parkuru, Super Mario 64 Soru İşareti Bloğu, Bowser'ın Büyük Arabası Ek Macera Seti, Ice Mario Kostümü ve Frozen World Ek Macera Seti adında birçok Mario ürünü bulunuyor. Dünyanın en sevilen tema parklarından olan Universal Studios Hollywood ise birçok ünlü karakterle birlikte efsane Mario’yu da ağırlıyor. Tema parkında yer alan Super Nintendo World’ün ziyaretçileri; Super Mario dünyasının tadını çıkarırken oyun karakterleriyle tanışabiliyor, özel gözlükler eşliğinde oyun oynuyor, Mantar Kafe’de özel lezzetler tadıyor, UP Factory’de alışveriş yapıyor. 

 Super Mario ve oyunun karakterleri
Super Mario ve oyunun karakterleri

10 Mart Dünya Mario Günü

10 Mart Mario Günü (MAR10 Day olarak biliniyor), dünya çapında birçok eğlenceli etkinlikle kutlanıyor. Nintendo, Mario Günü’ne özel olarak 17 Mart'a kadar My Nintendo platformundaki oyunu 14 günlük ücretsiz deneme süresiyle sunuyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki meraklılarına mağazalarda indirimler, hediyeler ve LEGO ürünlerinde geçerli hediye çeki avantajları da mevcut.

Kaynaklar :

https://mario.nintendo.com/

https://www.economist.com/

https://www.theguardian.com/

https://www.britannica.com/

https://supermario-game.com/