Yeni trend: Van Gölü Ekspresi

Yeni trend: Van Gölü Ekspresi

Kars ile Ankara arasında tren seferleri yapan Doğu Ekspresi’nin ardından yeni trend Ankara ile Tatvan arasında sefer yapan Van Gölü Ekspresi… Van Gölü Ekspresi’ne dair bilinmesi gereken her şey bu yazımızda…

Tren seyahatleri ülkemizde epey rağbet görüyor. Gezginlerin, turistlerin, öğrencilerin, blogger’ların sıkça tercih ettiği ekspres tren yolculuklarına bir yenisi daha eklendi…Doğu Ekspresi’nin çabucak tükenen biletlerine alternatif olarak tercih edilen Van Gölü Ekspresi’ne de ilgi epey fazla.

Ankara Tatvan arasında işleyen bu tren seferi haftada iki gün gerçekleşiyor. Van Gölü Ekspresi, Ankara’dan salı ve pazar günleri kalkarken, Tatvan’dan salı ve perşembe günleri sefer yapılıyor. Trende; pulman, örtülü kuşet, yemekli ve yataklı olmak üzere dört çeşit vagon bulunuyor.

Van Gölü Ekspresi nerelere uğruyor?

Yolculuk Ankara’da başlıyor, Tatvan’da son buluyor 

25 saat süren eşsiz bir manzaraya sahip bu tren seferi; Ankara’dan başlayarak sırasıyla Kayseri, Sivas, Malatya ve Elazığ’a uğrayarak Tatvan’a varıyor. Yolculuk boyunca Anadolu’nun bin bir güzelliğine ve çeşitli kar manzaralarına tanık olabilirsiniz. Hattın ismi her ne kadar Van Gölü Ekspresi olsa da, bu tren Van’a gitmiyor ve yolculuk Bitlis’in Tatvan ilçesinde sonlanıyor. Tatvan ilçesi Van Gölü’nün Batı yakasını oluşturduğu için ekspres Van Gölü’nden alıyor.

Vagon türleri neler?

Yataklı vagonlar keyifli bir yolculuk geçirme imkanı sağlıyor.

Van Gölü Ekspresi’nde yolculuk edebileceğiniz üç vagon türü var: Pulman, örtülü kuşetli ve yataklı. 25 saatlik bir yolculuk için en ideal olanının örtülü kuşetli ve yataklı vagonlar olduğunu belirtmekte fayda var tabii.

Pulman vagon: Hemen her trende olduğu gibi, sadece koltukların olduğu bu vagonda tek kişilik seyahat 47 TL. Uzun yol otobüslerinde olduğu gibi vagonun bir tarafında tek kişilik koltuklar, diğer tarafında ise çift kişilik koltuklar bulunuyor. Koltuklar epey geniş fakat uzun saatler sürecek bir yolculuk için ideal olmayabilir.

Örtülü kuşetli vagon: Bu vagonda dört kişilik koltuklar bulunuyor. Fakat diğer koltuklardan en büyük farkı, rahatça uyuyabileceğiniz yataklara dönüşebilmeleri… İçiniz rahat olsun, tren personeli tarafından oldukça temiz çarşaflar veriliyor. Bu çarşafları yataklarınıza serdikten sonra ister uyuyarak, ister manzarayı izleyerek yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz. Bu vagonun bilet fiyatlarıysa kişi başı 62 TL.

Yataklı vagon: Van Gölü Ekspresi’ni en keyifli kılacak yolculuk türü bu olsa gerek! Yataklı vagonlar ufak odalara ayrılıyor, biri altta biri üstte olmak üzere iki yatak bulunan bu minik odalarda mini buzdolabı, priz, masa ve lavabo bulunuyor. Mini buzdolabında çikolata, meyve suyu, çubuk kraker ve su var. Ama tabii yola tedbirli çıkmak için yanınızda mutlaka yiyecek - içecek bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bu vagondaki odaların fiyatları ise kişi başı 116 TL.

Yemekli vagon: Seyahatinizin tamamını tabii ki yemekli vagonlarda geçiremezsiniz fakat abur cubur, tost ve içecek gibi atıştırmalık ürünler almak için bu vagonu ziyaret edebilirsiniz. Oldukça uygun fiyatların olduğu yemekli vagonda dört kişilik masalar bulunuyor. Yemeklerinizi yerken aynı zamanda manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Tabii, size ufak bir öneri verelim, Kayseri’ye varmadan önce, telefonlarınızla Kayseri’deki pidecilerden pide ve lahmacun siparişi vererek Kayseri’deki gara getirmelerini isteyebilirsiniz. Gerisini onlar halledecektir.

Yanınıza mutlaka alın…

Powerbank gibi işinizi kolaylaştıracak aletleri yanınıza almayı unutmayın.

Yanınıza mutlaka yedek çorap, hırka ve her an kullanabileceğiniz şal gibi kıyafetler alın. Hatta bir sırt çantası yaparak yolculuk boyunca tüketebileceğiniz atıştırmalıkları da listenize ekleyin. Eğer yataklı vagondaysanız, bir bluetooth hoparlör keyfinize keyif katabilir. Powerbank gibi işinizi kolaylaştıracak aletleri de unutmayın. Tabii ıslak mendil ve kuru mendilinizi çantanızdan eksik etmeyin.

Tatvan’dan Van’a nasıl gidilir?

Tatvan’dan Van’a feribot seferleriyle ulaşabilirsiniz.
Tatvan’dan Van’a feribot seferleriyle ulaşabilirsiniz.

Tren yolculuğunuzun tamamlanmasının ardından Van’a ulaşmak istiyorsanız feribotu tercih edebilirsiniz. Van Gölü üzerindeki feribot yolculuğunuz seyahatinizi daha da keyifli hale getirecek. Fakat bu feribotların belirli saatleri yok, feribotlar doldukça kalkıyor… Feribot ile Van’a ulaşmak 4-5 saat sürebilir.

Diğer bir seçenek ise otobüs yolculukları. Her saat başı Tatvan’dan Van’a otobüs bulabilirsiniz. Tercihiniz otobüsten yanaysa iki saatlik bir yolculuğun ardından Van’a ulaşabilirsiniz.

Van’da nereler gezilir?

View this post on Instagram

Ahh Tamara... Vakti zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin, güzelliği dillere destan Tamara adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Genç çoban Tamarayla buluşmak için her gece adaya yüzer. Tamara ise her gece, karanlıkta yerini belli etmek için onu bir fenerle bekler. Bundan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine sebep olur. Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamara!" diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakır. O günden sonra ada Ah Tamara! ismi ile anılmaya başlanır. Bu efsane o günlerden günümüze hep anlatılmaktadır. Önce adanın adı AHTAMARA iken zamanla dil evrelerinden dolayı günümüze AKDAMAR olarak gelmiş olduğu halk arasında yaygındır. Bu hikâye Ermeni şair Hovhannes Tumanyan anlatımıyla efsaneleşmiştir. Bu efsane, tarihi bir geçekliğe dayanmamakla birlikte şöyle bir olasılık da vardır: 9. yüzyıldan itibaren kaydedilmiş olan Ağtamar ismi, Arapça ĞMR kökünden "kabartı, tümsek" anlamına gelen bir türevdir ve sonra Türkçeleştirilerek Akdamar ismiyle kullanılmaya başlanmıştır. AKDAMAR KİLİSESİ HAKKINDA Akdamar kilisesi; Van Gölü’nün içindeki en büyük ada olan Akdamar Adasından ismini almıştır. Akdamar Kilisesi yörede hüküm süren Vaspurakan hanedanından Kral I. Gakik tarafından M.S. 915-921 seneleri arasında Mimar Keşiş Manuel’e yaptırılmıştır. Kiliseyi yaptırmalarının amacı Kudüs’ten İran’a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van’a getirilen Hakiki Haç’ın bir parçasını orada muhafaza etmektir. Kilise, merkezi kubbeli, dört yapraklı yonca biçimli haç planında yapılmıştır. Dış cephe kırmızı kesme tüf taşlarından oluşur. Ayrıca alçak rölyef şeklinde işlenmiş bitki ve hayvan motifleriyle süslenmiştir. Tarihçiler, Ermeni Kralı Gagik’in bu kiliseyi yaptırmak için pek çok yerden mimar ve usta getirdiğini söylüyor. 1021 yılında Vaspurakan Krallığı yıkılınca 1113’te bu yapı manastıra dönüşmüştür. #Arkeoloji #akdamaradası #akdamarkilisesi #ahtamara #ermeni #armenian #Arkeolog #archaeology

A post shared by Arkeoloji (@arkeoloji_turkey) on

Akdamar Adası, ziyaretçileri büyülüyor. 
Keyifli bir tren yolculuğunun ardından Van’ın temiz havasını içinize çekmek istiyorsanız, Van Gölü çevresinde doğa yürüyüşleri yapmanızı tavsiye ederiz. Gölün çevresinde karlarla kaplı dağlara bakarken kendinizi adeta İsviçre’de hissedeceksiniz. Akdamar Adası’nı ve Muradiye Şelalesi’ni mutlaka ziyaret edin. Tabii Van’da kahvaltının keyfini çıkarmadan Van’dan dönmemekte de fayda var.