İnsansız hava araçlarından biri olan drone, günümüzde tarımdan film sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Bu yazıda Rubi Prodüksiyon’dan Ahmet Sagıt, drone ile nasıl iyi bir film çekileceğini, drone'un avantaj ve dezavantajları, drone ehliyetini ve yasal süreci anlatıyor.
Drone nedir?
İnsansız hava aracı (İHA) ya da İngilizce ismiyle drone, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan ancak bir insan tarafından havada kontrol edilebilen araçlara deniyor. Drone’lar uzaktan kumanda edilebilenler ve kendiliğinden belli bir uçuş planına göre otomatik olarak hareket edebilenler şeklinde ikiye ayrılıyor.
Drone birçok alanda kullanılabiliyor. Aslında ilk olarak keşif amaçlı üretilen drone, saldırı görevinde de kullanılıyor. Bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak drone kullanımı söz konusu. Günümüzde çok farklı şekil ve ebatlarda drone üretiliyor.
Drone kullanmanın yasal süreci nedir?
Rubi Prodüksiyon’dan Ahmet Sagıt, drone uçurabilmenin yasal sürecini şu şekilde anlatıyor:
“Öncelikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne drone’unuzu kaydettirmeniz gerekiyor. Eğer drone beş yüz gramın altındaysa bunun için ehliyet almanız gerekmiyor. Beş yüz gramın üzerindeki drone’lar için izin almak şart. Kayıttan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İnsansız Hava Aracı olarak bir plaka veriyor ve bu plakanın da drone’nuzun üzerinde yapışık olması gerekiyor. Daha sonra uçuş yapılabilir.
Uçuşlar bireysel ve ticari olarak ikiye ayrılıyor. Eğer drone’unuz bir şirket üzerine kayıtlı ise ticari kullanım olarak belirtmelisiniz. Çekim yaparken en az iki hafta öncesinden nereyi çekmek istediğinizi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne harita üzerinden belirtmelisiniz. Yine aynı şekilde ne kadar yükseklikte çekim yapacağınızı, saat kaçta yapacağınızı ve çekiminizin ne kadar süreceğini de söylemelisiniz. O gün hava durumunun nasıl olduğunu kontrol etmeniz, etrafında neler olduğunu belirtmeniz gerekiyor.
Yalnız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, en az iki hafta öncesinden başvuru yapmış olsanız bile size ya geri dönmüyor ya da ret cevabı veriyor. Bu sebeple drone operatörleri olarak çekim yapacağımız yerin kaymakamlığından veya polis karakolundan elimizde yazıyla gidip izin alıyoruz.”
Drone ehliyetini nasıl alırım?
Eğer kullanmak istediğiniz drone beş yüz gramın altında ise ehliyet gerekmiyor. Eğer beş yüz gramın üzerinde bir drone söz konusu ise bunun için ehliyet almalısınız. Drone eğitimi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün anlaşmış olduğu kurumların sertifika programlarına katılmanız gerekiyor. Program yaklaşık iki gün sürüyor ve bu programda drone ile ilgili teknik ve pratik bilgiler ediniyorsunuz. Bu program sonrasındaysa girmeniz gereken bir sınav var. Eğer sınavda başarılı olursanız aldığınız sertifika kurum tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yollanıyor.
Drone ile film veya video çekmenin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Drone ile film çekmenin detaylarını anlatan Sagıt, “ Uçabilme kapasitesinden dolayı, daha geniş alanları çekebiliyoruz. Havadan çekim yaparak daha iyi açılar yakalayabiliyorsunuz. Bu da size farklı bir bakış açısı sunuyor. Çünkü elinizdeki kameralarla belirli açılar çekilebiliyor. En büyük dezavantajlarından biri, eğer denize yakın çekim yapıyorsanız martılar. Martılar drone’lara karşı agresif davranıyorlar. Direkt bir saldırı olmasa da martılar drone’ların yanına gelerek hem açıyı hem de konsantrasyonu bozabiliyor.
Bunu yanında dar alanlarda da zorluk yaşanıyor. Drone’ların sensörleri var ve birçok kazadan koruyor. Ancak bu sensörlerin de drone’a duvar gibi alanlardan geri yansıması gerekiyor. Bir örnek vermem gerekirse daha önce bir otelin tenis kortunu havadan çekmemiz gerekti. Tenis kortu sinyali geri yansıtamadığından drone’umuz zarar gördü. Orada aslında bir engel vardı” dedi.
Drone’u çekime nasıl hazırlayabilirim?
Drone’ların çoğu modeli artık 4K videoya, iyi bir otofokusa, otomatik pozlamaya ve otomatik beyaz dengesi özelliklerine sahip. Çekim yapmaya başlamadan önce çözünürlük ve renk ayarı yapmalısınız. 4K, iyi bir prodüksiyon süreciyle, yüksek çözünürlüklü ekranlarda iyi görünecektir. Eğer anlık iyi bir görüntü istiyorsanız 2.7K renk ayarı da iyi bir seçenek olabilir.
Tutarlı bir görünüm elde edebilmek için beyaz dengesini 5500K - 6500K arasında tutabilirsiniz. Daha zengin renkler için hem ND filtresi hem de polarizör olan bir kombinasyon filtresi kullanabilirsiniz.
Film veya video çekimi
Drone’unuzu tehlikeye atmadan uçarak pratik yapmak istiyorsanız uçuş simülatörlerini kullanabilirsiniz. Drone’unuzu elle uçurmayı planlıyorsanız telefon veya tablet tercih edebilirsiniz. Uçuş görevlerini bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda önceden planlayabilirsiniz. Videonuzun renklerinin doğru bir şekilde görünmesine “color-correction” adı veriliyor. Daha sonra videonuza uygulamak istediğiniz iyileştirmeleri “color-grading” ile yapabilirsiniz.
Ticari Amaçlı Kullanılan
Drone (İHA) Sigortanızı yaptırmak için hemen başvurun.