Yangın sigortası ile kötü sürprizlere geçit vermeyin!

Yangın sigortası ile kötü sürprizlere geçit vermeyin!

2021’de dünyayı etkisi altına orman yangınları, küresel ısınmanın nasıl bir tehdit oluşturduğunu hepimize gösterdi. Ülkemizde günlerce süren orman yangınlarının yarattığı kayıplar, yangın sigortasına ilişkin farkındalığı artırdı. Geçtiğimiz ay Marmaris’te yaşanan orman yangını, yangın sigortasının yıllarca biriktirilerek elde edilen varlıkların güvencesini sunan yönünü bir kez daha gösterdi. Yangın sigortası hakkında tüm merak edilenleri sizin için yanıtladık.

Dünyada plansız kentleşme ve doğal kaynakların bilinçsiz tüketiminin bir sonucu iklim değişikliği, tüm canlıların doğal yaşam alanlarını tehdit ediyor. Pandemi ile birlikte bu tehdit, bizi ne yazık ki ölümcül risk faktörleriyle tanıştırdı. Tüm dünyada yaşanan orman yangınları ve sel felaketleriyle kendini gösteren iklim değişikliği, geçtiğimiz yıl yüzlerce kişinin çok acı bir şekilde yaşamını yitirmesine ve milyarlarca dolarlık maddi zarara neden oldu. Oluşması yılları bulan orman arazileri nefessiz kaldı. Aynı şekilde bir o kadar insan evlerinden, yıllarca birikim yaparak kurdukları düzenlerinden oldu.

Orman yangınlarıyla orman arazileri nefessiz kalırken, insanlar yılların birikiminden oluyor
Orman yangınlarıyla orman arazileri nefessiz kalırken, insanlar yılların birikiminden oluyor

Yangın sigortası ile kötü sürprizlere geçit yok!

Türkiye’de geçtiğimiz yıl Karadeniz’den Akdeniz’e uzanan geniş bir coğrafyada gerçekleşen yangınlar, oldukça üzücü maddi ve manevi kayıplar yarattı. Geçtiğimiz ay Marmaris’te yaşanan yangın kısa sürede başarıyla söndürülürken, yangınların neden olabileceği felaketleri bize tekrar hatırlattı. Tüm bu gelişmeler birlikte değerlendirildiğinde bireyler, holdingler, dev işletmeler ile kurum ve kuruluşların olası bir yangın ihtimaline karşı geleceklerini güvence altına almaları gerektiği açıkça ortada. Konut, iş yerleri ile üretim tesislerini yangın riskine karşı güvence altına alan yangın sigortası, olası bir hasar halinde oluşabilecek maddi zararı karşılayarak yaraların sarılmasına yardımcı oluyor.


Yangın sigortası nedir?

Bu sigorta türünü “Yangın, yıldırım düşmesi gibi doğal afetler ve yaşanan infilak gibi durumlar sonucu oluşan buharın ve ısının bina, konut ve işyerlerine verdiği maddi hasarları karşılayan sigorta” olarak tanımlayabiliriz. Yangın hasarını onarma sürecinde kullanılan su, kimyasal maddeler gibi ürünler nedeniyle oluşabilecek hasarları da teminat altına alarak tüm sigortalıları yangın ve hasar sürecinden kaynaklanabilecek risklere karşı güvence altına alıyor.


Yangın sigortası zorunlu mudur? DASK ile farkı nedir?

Yangın sigortası zorunlu tutulan sigorta kapsamında olmamakla birlikte bazı bankalar konut kredisi kullandırırken konut ile birlikte yangın sigortasını zorunlu tutabiliyor. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ise yalnızca deprem kaynaklı yangınların hasarlarını karşılıyor. Yıldırım düşmesi, infilak ya da herhangi bir sebepten oluşan yangınlar DASK’ın kapsamına girmiyor. Dolayısıyla yalnızca DASK yaptırılan konutlarda ya da iş yerlerinde depremden kaynaklanmayan yangınlar, bu sigortanın teminatı kapsamında değil.

Yangın sigortası, maddi zararı karşılayarak kötü sürprizlere geçit vermiyor
Yangın sigortası, maddi zararı karşılayarak kötü sürprizlere geçit vermiyor

Yangın sigortası nerelere yaptırılabilir?

Taşınır ve taşınmaz mallara uygulanabilen yangın sigortasını diğer sigorta türlerinden farklılaştıran en önemli özelliği oldukça geniş kapsamlı olması. Bina, konut, iş yerleri, üretim tesislerinin yanı sıra kömürlük, müştemilat, garaj ve su deposu gibi mekanlar da yangın sigortalarıyla teminat altına alınabiliyor. Sigorta yapılan alanın içinde ya da dışında yer alan mekâna ait parçalar da poliçede belirtilmesi halinde sigorta kapsamına dahil edilebiliyor. Yangın sigortalarında yalnızca poliçe sahibi değil sigorta kapsamına giren alanda yaşayan kişiler de güvence altına alınıyor.


Yangın sigortası neleri kapsar?

Yangın sigortaları poliçelerinin standart teminatları arasında deprem, sel, fırtına, yanardağ püskürmesi, erozyon gibi doğal afetler ile su baskını gibi riskler yer alıyor. Öte yandan yangın poliçelerine eklenen teminatlarla kapsam daha da genişletilebiliyor. Ek sözleşme teminatları dahilinde antika tablo veya halı gibi özel varlıklar ile koleksiyonlar da poliçeye eklenebiliyor.


Yangın sigortası neleri kapsamaz?

Her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma sonucu oluşan maddi hasarlar yangın sigortası kapsamında yer almıyor. Teminat altına alınan bölgede devletin yaptırımı sonucu meydana gelen hasarlar da yangın sigortası kapsamına girmiyor. Ancak bu tür sarsıcı hareketler sonucu oluşan zararlar ek teminat ile kapsam altına alınabiliyor. Öte yandan sigortalının hasarı kasten gerçekleştirildiği ya da hasarın artmasında payının olduğu tespit edildiği taktirde poliçede belirtilen hasar tazminatı ödenmiyor. Yine yangın oluşan bölgede olmayan ancak ateşle temas sonucu zarar gören eşyalar, bozulan elektronik cihazlar, deformasyonlar ve mekanik sorunlar da teminat dışında bırakılıyor. 

Yangın sigortaları deprem, sel, fırtına, yanardağ püskürmesi, erozyon gibi doğal afetler ile su baskını gibi riskleri kapsıyor
Yangın sigortaları deprem, sel, fırtına, yanardağ püskürmesi, erozyon gibi doğal afetler ile su baskını gibi riskleri kapsıyor

Hasarların karşılanması için istenebilecek belgeler nelerdir?

Bir yangın meydana geldiğinde sigorta şirketinin tespit ve hasar belirleme işlemlerini en kısa sürede gerçekleşmesi büyük bir önem taşıyor. Sigortalıların yangın oluştuktan sonra sigorta şirketine durumu bildirmesi, sigorta şirketinin ise yangının gerçekleştiği bölgeye eksper göndererek hasar miktarını belirlemesi gerekiyor. Sigorta kapsamındaki olası hasarların gerçekleştiği durumlarda sigorta şirketleri sigortalılardan bazı belgeler talep edebiliyor. Pek çok yangın sigortasında standart olarak yer alan bu belgeler ek teminatlara göre değişebiliyor. Bu belgeler şöyle:

● Sigorta poliçesi

● İtfaiye raporu ve resmi makamlar tarafından düzenlenen belgeler

● Hasarın faturası ile hasarı belgeleyen fotoğraf ve video görüntüleri

● Polis birimlerince tutulan görgü tanığı ve ifade tutanakları

● Onarım faturaları veya teklifleri

● Zararı gösteren beyanname

● Savcılık tarafından verilen takipsizlik kararı

● Hasar faturaları veya kayıt tutanakları

● İş yerleri için vergi levhası

● Mal sahipleri için tapu belgesi

● Kiracılar için kira kontratı

● Fırtına hasarlarında hasarın durumu, meteoroloji raporu ve sigortalının beyan yazısı,

● Hırsızlık sonucunda oluşan hasarlarda sigortalının polis merkezine yaptığı başvuruya ilişkin zapt tutanağı